Kāpēc parīzietes nepaliek resnas jeb ātras un vienkāršas 3 sastāvdaļu zupas ziemas vakariem

© Publicitātes foto

Brīvdienās pusdienoju vienā no Michelin guide ieteiktajiem restorāniem. Un tā piedāvājuma vienkāršība mani patīkami pārsteidza. Pajautāju restorāna šefam, kā viņam radās ideja piedāvāt tik vienkāršus un tai pašā laikā izcilus un sabalansētus ēdienus. Viņa atbilde bija īsa: “Mūsdienās esam tik aizņemti, ka nav nepieciešams pilns ledusskapis ar produktiem, lai pagatavotu gardu un veselīgu maltīti”.

Izrādās daudzi iecienītākie franču virtuves ēdieni ir izveidoti tikai tāpēc, ka ledusskapis ir bijis pustukšs. Nu tā vismaz joko paši francūži.

Katrai no šīm ātrajām un garšīgajām zupām nepieciešamas tikai trīs sastāvdaļas

Publicitātes foto

Kāds ir labākais veids, kā izmantot produktu pārpalikumus? Apvienot tos zupā! Ir tik daudz iespēju, un sastāvdaļu daudzumam nav īsti nozīmes. Izmantojiet to, kas jums ir. Varat eksperimentēt un pievienot iecienītākos garšaugus un garšvielas. Varat arī domāt par krāsām, kas varētu labi sajaukties (piemēram, sarkanā un dzeltenā, ar zaļu pieskārienu), un izvēlēties jebkuras 3 sastāvdaļas, kuras vēlaties. Jūs varat pievienot garšaugus un garšvielas, kas jums patīk, vai, ja jums to nav, derēs sāls un pipari.

Publicitātes foto

Recepte ir vienkārša: sagrieziet dārzeņus, pievienojiet tos vistas vai dārzeņu buljonam (vai ūdenim) kopā ar zaļumiem un garšvielām un vāriet, līdz dārzeņi ir mīksti (no 15 līdz 30 minūtēm atkarībā no veida). Paņemiet sviestu, krējumu, olīveļļu, skābu krējumu vai jogurtu, vai arī vārītas olas, rīvētu sieru vai pat kraukšķīgu grauzdētu bagetes gabalu, tas viss var radīt gardu garnējumu. Ja nelietojat baltmaizi vai sieru kā garnējumu, pasniedziet zupu ar sēklu maisījumu.

Publicitātes foto

Šeit ir dažas idejas no tradicionālās franču virtuves

Ķirbis, puravi un burkāni

Kartupeļi, burkāni un rāceņi

Kāposti, burkāni un sīpoli

Puravi, burkāni un kartupeļi (divas daļas kartupeļu uz vienu daļu puravu un vienu daļu burkānu)

Kartupeļi, burkāni un sīpoli

Bumbieri, burkāni un sīpoli

Apelsīni, burkāni un sīpoli

Brokoļi, sīpoli un kartupeļi

Rāceņi, puravi un sīpoli

Publicitātes foto

Parīziešu šarma un slaiduma noslēpums - sīpols

Šis vienkāršais un lētais dārzenis ir gluži vai franču virtuves simbols. Jau iepriekš minētajās deviņu zupu sastāvdaļās sīpoli ir sešās. Zem vārda “sīpols” var slēpties ne tikai tradicionālais dzeltenais sīpols. Tas var būt sarkanais, saldais vai šalotes sīpols, puravs, maurloki, pērļu sīpoliņi.

Soupe à l’oignon - franču sīpolu zupa

Publicitātes foto

Sastāvdaļas:

1,3 kg sīpolu

3 ēdamkarotes olīveļļas

1 ēdamkarote sviesta (var iztikt arī bez)

1 ēdamkarote brūnā cukura

1 tējkarote kaltēta vai svaiga timiāna

3 lauru lapas

6 ķiploka daiviņas

200 ml sausa baltvīna

2 litri dārzeņu buljona (vai vairāk, ja vēlies šķidrāku zupu)

sāls un melnie pipari pēc garšas

maizes šķēles (bagete)

150 g rīvēta siera (tradicionāli tas ir gruyère siers)

Gatavošana:

  1. Sīpolus nomizo, pārgriež uz pusēm un sagriež plānās ripiņās.
  2. Katlā uz mazas uguns uzkarsē 2 ēdamkarotes olīveļļas un liek cepties sīpolus. Cep 20 minūtes, regulāri apmaisot, līdz sīpoli kļuvuši mīkstāki.
  3. Pievieno sviestu un 1 ēdamkaroti olīveļļas,uguni uzgriež mazliet lielāku un turpina cept sīpolus, regulāri apmaisot. Cep apmēram 20 minūtes, līdz tie sāk palikt gaiši brūni.
  4. Pievieno sīpoliem brūno cukuru un turpina cept sīpolus vēl 20 minūtes vai līdz tie zeltaini brūni un smuki karamelizējušies.
  5. Pievieno katlā timiānu, lauru lapas un smalki sakapātu ķiploku. Samaisa un pacep vēl 3 minūtes.
  6. Lej katlā baltvīnu, samaisi un ļauj visam pasautēties vēl 3 minūtes.
  7. Tad pievieno buljonu un uz vidējas uguns ļauj visam vārīties vēl 30 minūtes. Beigās pievieno šķipsnu sāls.
  8. Viss zupas vārīšanas process ilgst 96 minūtes. Tad kad zupa salieta šķīvjos, to pārkaisa ar gruyère sieru.
  9. Ar maizi var rīkoties dažādi. Var vienkārši apgrauzdēt un var sagriezt kubiciņos, viegli apgrauzdēt un pievienot zupai. Otrs variants bija mana sīpolzupa, ko baudīju pieminētajā restorānā.

Potage Parmentier - franču kartupeļu zupa

Publicitātes foto

Šo klasisko franču zupu var pagatavot pusstundas laikā. Viss, kas jums nepieciešams, ir pāris kartupeļu un viens vai divi puravi vai viens sīpols. Dārzeņus vāra uz lēnas uguns līdz tie kļūst mīksti un pēc tam sasmalcina, beigās iemaisot saldo krējumu.

Sastāvdaļas:

3 kartupeļi

3 glāzes puravu

2 ēdamkarotes sviesta

2 litri ūdens

4 ēdamkarotes saldā krējuma

2 ēdamkarotes maurloku

Crème fraîche, ko var aizstāt arī ar treknāku skābo krējumu

Gatavošana:

  1. Katlā uz vidējas uguns izkausē sviestu. Pievieno puravus un sautē, līdz puravi ir mīksti, apmēram 4 minūtes.
  2. Pievieno kartupeļus un vēl sautē 5 minūtes. Pielej ūdeni, sāli un uz nelielas uguns vāra 30 minūtes.
  3. Tad visu sasmalcina vai samaļ blenderī.
  4. Pirms pasniegšanas iemaisa saldo krējumu.
  5. Salej bļodiņās, vidū ievieto crème fraîche un uzkaisa maurlokus.

Interesants ir fakts, ka Francijā 1748. gadā aizliedza kartupeļu audzēšanu, jo uzskatīja, ka no kartupeļiem cilvēki var saslimt ar spitālību jeb lepru. Šis likums bija spēkā 24 gadus līdz 1772. gadam.

Soupe a L’ail - franču ķiploku zupa

Publicitātes foto

Vēsturiski ķiploki vienmēr ir bijuši viens no galvenajiem dārzeņiem, ko ēd Francijā. Iespējams, tāpēc francūžiem ir mazāka holesterīna problēma nekā pārējā Eiropā.

Sastāvdaļas:

1 litrs vistas buljona

8 maltas ķiploka daiviņas

75 g pīļu tauku

2 olas

Bouquet garni jeb Provansas garšviela pēc garšas

sāls un pipari

grauzdēta maize

75 g rīvēta siers

Gatavošana:

  1. Izvāra vistas buljonu.
  2. Pīles taukos apcep ķiplokus, tad pievieno buljonam.
  3. Pievieno Provansas garšvielu un vāra uz lēnas uguns 20 minūtes.
  4. Olu baltumus viegli sakuļ un pievieno zupai. Tiklīdz tie ir sastinguši, noņem katlu no uguns.
  5. Daļu zupas lēnām sakuļ ar olu dzeltenumiem. Tad ielej pārējā zupā.
  6. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.
  7. Bļodiņas apakšā ieliek šķēli grauzdētas maizes. Maizi apkaisa ar rīvētu sieru. Pārlej zupu un gatavs.

Dzīvesstils

“Jo aukstāks laiks aiz loga, jo vairāk vakarus gribas pavadīt mājās, skatoties filmas un aicinot ciemos draugus. Kādi tusiņi bez uzkodām? Un kādas uzkodas bez mērcītēm? No tā visa izriet, ka garajos un tumšajos vakaros mērcītes ir pat obligātas,” atzīmē virtuves huligāns Pipars.