Dārzeņi ir veselības ieguvums, un ēdienreizēs ir jāiekļauj pēc iespējas vairāk dažādu veidu dārzeņu. Katrs dārzenis satur savu unikālo vitamīnu, minerālvielu, polifenolu un citu labvēlīgu īpašību maisījumu, piedāvājot veselībai virkni ieguvumu, sākot no uzlabotas zarnu veselības līdz iekaisuma mazināšanai, labākai gremošanai un mazāka hronisku slimību un vēža riska.
Zarnu veselības un uztura eksperts profesors Tims Spektors iesaka "mērķēt" uz vismaz 30 dažādiem augiem un dārzeņiem nedēļā — mērķis, kas nav tik biedējošs, kā varētu šķist, raksta Bristolpost.
Tomēr daži dārzeņi satur vairāk uzturvielu nekā citi, kas var mainīt ēšanas paradumus un potenciāli uzlabot veselību.
Piemēram, BBC vērtīgākās pārtikas sarakstā ir nosaukta "pasaules veselīgākā uzkoda" kā uzturvielām bagāta iespēja, kas ir viegli pieejama jebkurā lielveikalā, "pasaulē veselīgākais auglis" kā vitamīniem un antioksidantiem bagāts "īsts našķis", un pārsteidzoši, ka "pasaulē veselīgākā gaļa" uztura ziņā pārspēj dažus augļus un dārzeņus. BBC saraksta top 10 ir arī trīs dažādas zivju sugas.
Visaugstāk novērtētā zivs, kas ieņem trešo vietu sarakstā, ir okeāna asari jeb akmeņzivs, dziļjūras iemītnieks ar augstu olbaltumvielu un zemu piesātināto tauku saturu. Plakanās zivis ieņem otro vietu veselīgāko zivju kategorijā.
Nākamajā rakstā - vērtīgākās pārtikas top 10.
Mangolds saņem kroni kā populārākais dārzenis, nodrošinot septīto vietu kopējā barojošo pārtikas produktu sarakstā.
Biešu lapas daudziem var būt nepazīstamas, jo tās bieži izmet maltītes gatavošanas laikā vai jau nolauž, kad tos iegādājas lielveikalos, ziņo Surrey Live.
Tomēr BBC šiem zaļumiem ir piešķīrusi 70 no 100 barības punktu, uzsverot to bagātību ar kalciju, dzelzi, K vitamīnu un B grupas vitamīniem, īpaši riboflavīnu.
Nesen bestselleru autore Karlija Bodruga, kas pazīstama ar savu pievēršanos pārtikas izšķērdēšanas samazināšanai, komentēja: "Ir normalizēts, ka tiek izmests tik daudz augu, kas faktiski ir ēdami... kafijas biezumi, redīsu lapas, biešu lapas, brokoļu kāti. Ir tik daudz pārsteidzošu lietu, ko mēs varētu iekļaut savā uzturā, kas ir bagātas ar uzturvielām un ir pieejamas par pieņemamām cenām, jo tos pērk tik un tā. Mēs varētu patērēt to, ka visi izmetam."
Viņa arī piebilda: "Bietes ir lielisks piemērs. Biešu lapas: tik garšīgas, tik bagātas ar uzturvielām, un tās sasmalcina... kompostējot vai izmetot atkritumos, un izmantotikai bietes. Tikmēr lapas ir tikpat lieliski piemērotas salātiem vai biešu čipsiem kā kāposti, tāpēc veidojas tik ļoti daudz atkritumu, kas ir pilnīgi nevajadzīgi.
ASV gastroenterologs Vils Bulsievičs ir dalījies: "Katram augam ir unikāls uzturvielu maisījums, kas palīdz barot jūsu ķermeni un zarnu mikrobus. Tātad, kad mēs runājam, piemēram, par bietēm, jūs nogriežat zaļumus un izmetat tos atkritumos. Barības vielas, kas atrodas zaļumos, lapās, atšķiras no barības vielām, kas patiesībā atrodas pašā dārzenī.”
Tikmēr pārtikas vietne “Epicurious” paskaidro, kāpēc biešu lapas ir labvēlīgas organismam: "Biešu zaļumi ir daži no barības vielām bagātākajiem zaļumiem, kas satur vairāk antioksidantu un citu fitoelementu nekā pašas saknes." Biešu lapas ir lielisks C vitamīna, B6 vitamīna, šķiedrvielu, kālija, folātu un magnija avots.