Pirms mazgājat šos pārtikas produktus - padomājiet divreiz! Produktu sarakstu nosauc “limon.postimees.ee”.
Putnu gaļa un zivis
Ja jums ir ieradums pirms gatavošanas mazgāt vistu un zivis, ir pienācis laiks to pārtraukt! Mazgājot putnu gaļu un zivis, jūs ne tikai nesamazināt baktēriju skaitu, bet gan veicināsiet to izplatīšanos uz izlietni un tuvējām virsmām.
Un, ja tobrīd izlietnē atrodas arī daži trauki, tas ievērojami palielinās zarnu infekcijas risks.
Sarkanā gaļa
Tāpat nav ieteicams mazgāt jēlu gaļu - un tas attiecas ne tikai uz iespējamu infekciju. Liekais mitrums gatavošanas laikā pannā pārvērtīsies tvaikos, kas ietekmēs ēdiena garšu un kvalitāti.
Iepriekš mazgāti zaļumi
Vai esat ievērojis veikalā maisiņus ar iepriekš pagatavotu salātu maisījumu? Šie produkti veikalu plauktos nonāk jau patēriņam sagatavotā veidā - ražotājs zaļumus iepriekš nomazgā, un nav nepieciešams to atkārtoti apstrādāt - pretējā gadījumā lapas zaudēs sulu un svaigumu, īpaši, ja tās pārdodas jau sagrieztas.
Sēnes
Sēnes, tāpat kā sarkano gaļu, nedrīkst pakļaut ilgstošai saskarei ar ūdeni, īpaši, ja uz produkta nav acīmredzamu piesārņojuma pēdu.
Sēnes uzsūc mitrumu kā sūklis, un tas var ietekmēt ēdiena garšu.
Tā vietā, lai mērcētu un izskalotu sēnes ūdenī, profesionāli pavāri tās ātri noslauka ar mitru papīra dvieli un nekavējoties liek pannā.
Olas
Mēs visi esam dzirdējuši par salmonellas infekcijas briesmīgajām sekām, tomēr pirms uzglabāšanas ledusskapī vistas olas nav jāmazgā.
Intensīva berze nodzēš no olām aizsargkārtu, un tās sabojājas burtiski dažu dienu laikā. Turklāt mājputnu fermās cāļus tur būros, zem kuriem atrodas konveijera lente izkārnījumu noņemšanai. Izmantojot šo tehnoloģiju, gan pati šūna, gan olas paliek tīras, nemaz nerunājot par obligāto putnu vakcināciju, kas tiek veikta stingrā veterinārā kontrolē.
Ja jūs joprojām uztrauc salmonellas piesārņojuma iespēja, nomazgājiet olu karstā ūdenī tieši pirms gatavošanas.
Vāriet olas līdz pilnīgai gatavībai 10 minūtes, un, ja vēlaties ceptas, tad tikai kārtīgi apceptas no abām pusēm!
Makaroni
Nevienam pat prātā neienāktu noskalot makaronus pirms vārīšanas, tomēr daudzi cilvēki gatavos makaronus skalo tieši pirms pasniegšanas. Un tas ir pilnīgi nepareizi! Tīrs ūdens noņem cieti no to virsmas un padara tos sausākus - pie šādiem makaroniem nepielīp mērce, un ēdiens sanāks ūdeņains.