VIRTUVĒ: Universālais fondī

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Smalkās viesībās, šaurā vai nedaudz plašākā ģimenes vai draugu lokā, vasarā, rudenī, ziemā vai tagad, pavasarī, fondī ir universāla, stilīga, bez liekām pūlēm pagatavojama maltīte, kas vienmēr rada omulības gaisotni un īstu kopības izjūtu.

Satiekoties ar draugiem, pašas nozīmīgākās un svarīgākās ir patīkamas sarunas un kopā būšanas laiks, kas paiet nemanāmi. Šādās reizēs maltītes var būt ļoti vienkāršas, galdā liekot nelielas uzkodas, lai saruna pie vīna glāzes šķetinās jaukā noskaņā.

Fondī vakars

Visiem patīk ik pa laikam kaut ko knibināt un apēst, tāpēc ļoti piemērota izklaides sastāvdaļa ir fondī vakars. Vēl kāda no fondī priekšrocībām: jebkura saimniece, gaidot viesus vai pati iejūtoties ciemiņa statusā, visu laiku var nerosīties virtuvē, bet ļauties mierīgai gaisotnei, jo karsējamo sieru, mērci vai šokolādi taču iespējams sagatavot iepriekš. Uz iesmiņiem uzduramos un karstajā mērcē pamērcējamos kumosiņus arī var sagriezt un salikt atsevišķos traukos krietnu laiku pirms mielošanās sākuma!

Ideāls savā daudzveidībā

Vispopulārākais ir kausēta siera fondī. Tajā mērc un apmaisa palielos gabalos sagrieztu vai salauztu baltmaizi, kuru iepriekš var arī nedaudz apgrauzdēt. Siera masai vislabāk izvēlēties treknus, nobriedušus, aromātiskus sierus, kurus izkausē, tad pievieno baltvīnu, citrona sulu vai dažus etiķa pilienus. Lai siera masa visu laiku būtu izkususi un mīksta, to lej katlā un nepārtraukti karsē. Ieteicamākie sieri nāk no fondī dzimtenes Šveices, bet var izvēlēties arī citus. No Latvijā ražotajiem sieriem fondī pagatavošanai der, piemēram, Čedara, Bauskas, Krievijas un citi sieri. Garšas bagātināšanai ieteicams vienlaikus izvēlēties divus vai vairākus sierus.

Fondī ar eļļu vai buljonu gatavo, ja maltītei paredzēti dārzeņi, sēnes, gaļa vai zivis. Zivis vai gaļu sagriež plānās šķēlītēs vai gabaliņos, uzdur uz iesmiņa un apvāra sakarsētā eļļā vai buljonā. Katru kumosu var apmērcēt arī mērcē. Vārāmos kumosus nevajag sālīt vai papildināt ar citām garšvielām, lai vārot nepiedegtu eļļa vai nepiesārņotos buljons. Šādi gatavotu fondī ieteicams pasniegt ar pikantām mērcēm un dažādām piedevām - marinētiem dārzeņiem, salātiem, maizi.

Vērts zināt

• Grūti latviskojamais šveiciešu nacionālās virtuves siera ēdiena nosaukums fondī cēlies no franču valodas vārda fondre, kas nozīmē kausēt.

• Fondī ir kalorijām bagāts un sātīgs ēdiens, taču ideāls cienasts, ko var pasniegt gan telpās, gan svaigā gaisā.

• Lai pagatavotu fondī, nepieciešams īpašs katls no akmens māla, čuguna vai keramikas, kas labi vada siltumu. Katlu liek uz statīva un zem tā aizdedz tējas svecīti: liesma uztur vajadzīgo temperatūru, lai siers nesabiezētu.

• Karstajā izkausētā siera un baltvīna masā ar speciālām, garām dakšiņām iemērc mazus baltmaizes gabaliņus, dārzeņus, sēnes, gaļu vai zivis un visi nesteidzīgi mielojas. Mielastu parasti papildina vēsa vīna glāze.

• Šokolādes fondī radās septiņdesmito gadu beigās Ņujorkā, iekarodams popularitāti visā pasaulē: keramikas podiņā, kuru no apakšas karsē tējas svecīte, burbuļo izkausēta šokolāde, uz šķīvjiem glīti sakārtoti baltmaizes kubiņi, cepumi, zemenes, vīnogas, mandarīnu, banānu gabaliņi, blakus speciālas dakšiņas, ar ko produktus iemērkt karstajā šokolādes masā.

• Katram ēdājam ir nepieciešama sava dakšiņa - iesms. Lai savu varētu vieglāk atšķirt no citām, īstajām fondī dakšiņām katrai kātiņa gals ir citā krāsā.

*

ĒDIENI ar fondī

Fondī klasiskā siera mērcē

SASTĀVDAĻAS:

• 1 tējkarote sviesta

• neliela ķiploka daiviņa

• trīs dažādu treknu sieru šķirnes (200 g no katras)

• 300 ml sausa baltvīna

• 2 tējkarotes kartupeļu cietes

• 50 ml ķiršu degvīna

• svaigi malts muskatrieksts

• naža gals paprikas pulvera

PAGATAVOŠANA: sierus sarīvē, pievieno vīnu, apmaisa. Aptuveni divas stundas tur istabas temperatūrā, pāris reizes apmaisot. Ja sieru un vīna masu sagatavo agrāk (bet ne vairāk par 3 diennaktīm), to liek seklā traukā un uzglabā ledusskapī. Fondī trauku uzkarsē, tajā ieliek sviestu, apcep sagrieztu ķiploka daiviņu (sēnes, papriku pēc izvēles). Katlā liek siera - vīna masu, to, nepārtraukti maisot, karsē uz lēnas uguns. Kad izveidojas viendabīga masa, pieliek garšvielas. Kartupeļu cieti sajauc ar degvīnu, lai būtu viendabīga masa, pievieno un turpina maisīt. Pagaida, kamēr katla saturs uzmet burbuli, bet neuzvāra.

Trauku liek uz paliktņa, aizdedzina tējas svecīti un ceļ galdā.

Piedevas: parasta vai viegli apgrauzdēta baltmaize vai graudu maize, ar mizu vārīti kartupeļi, burkāni, ziedkāposti, šampinjoni, marinētas sīpolu šķēlītes, paprika, olīvas, pipargurķīši, tomāti, selerijas un to kāti, marinētas kukurūzas vālītes.

Zilā siera un grieķu jogurta mērce

SASTĀVDAĻAS

• ¾ glāzes grieķu jogurta

• 1 ēdamkarote svaigas citrona sulas

• 60 g zilā siera

• 1 ēdamkarote kapātu pētersīļu zaļumu

• buntīte lociņu

• Tobasco mērce, sāls, pipari

PAGATAVOŠANA: bļodiņā sajauc grieķu jogurtu, citrona sulu, pāris pilienus Tobasco mērces, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Visu labi samaisa, pievieno rīvētu zilo sieru. Mērcē iemaisa kapātus lociņus un sasmalcinātus pētersīļus. Pasniedz kopā ar kartupeļu čipsiem, burkāniem, redīsiem vai citām uzkodām.

Olas, avokado un laša salāti

SASTĀVDAĻAS:

• kūpināts lasis, vārītas olas, avokado, majonēze

PAGATAVOŠANA: avokado sadala gabaliņos (lai tas nemelnētu, apslaka ar citrona sulu), olas noloba un sadala šķēlītēs vai daiviņās. Lasi sagriež gabaliņos vai šķēlītēs. Sastāvdaļas kārto traukā un pasniedz kopā ar majonēzi vai kādu citu pikantāku mērci.

Siltā cepta Kamambēra uzkoda

SASTĀVDAĻAS:

• 250 g Kamambēra siera

• 1 ķiploka daiviņa

• olīveļļa

• svaigs rozmarīna zariņš

PAGATAVOŠANA: siera rituļa virspusi krusteniski iegriež, šajā iegriezumā iesprauž plānas ķiploka šķēlītes un pavisam nelielas rozmarīna zariņa galotnītes.

Iegriezto siera rituli ietin folijā, liek nelielā panniņā, aprasina ar olīveļļu, liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep 15-20 minūtes, līdz siers izkusis un veido krēmīgu mērci.

Pasniedz siltu kopā ar svaigi grauzdētu maizi.

Cepti kāļu salmiņi ar sinepju mērci

SASTĀVDAĻAS:

• 2 kāļi

• 4 ēdamkarotes olīveļļas

• ½ tējkarotes jūras sāls

mērcei:

• 2 ēd. k. netreknas majonēzes

• 2 ēd. k. bezpiedevu jogurta

• 2 tējk. graudu sinepju

• 1 tējk. mārrutku

PAGATAVOŠANA: kāļus nomizo, pārgriež uz pusēm (lai tie nesāktu brūnēt, iemērc traukā ar vēsu ūdeni). Katru kāļa pusīti sagriež centimetru biezās šķēlēs, šķēles - salmiņos (arī tur aukstā ūdenī).

Pannu izklāj ar cepamo papīru, kāļu salmiņus nokāš, nosusina, izkārto uz pannas un apsmidzina ar olīveļļu, tad apkaisa ar sāli. Liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā cep 20 minūtes, tad salmiņus apgriež uz otru pusi un cep vēl 15 minūtes, līdz tie zeltaini brūni.

Kamēr kāļu salmiņi cepas, gatavo mērci: majonēzi sajauc ar jogurtu un sinepēm, pievieno mārrutkus un visu labi samaisa. Kāļu salmiņus pasniedz kopā ar pikanto mērci.

Pikantā mārrutku majonēze ar garneļu iesmiņiem

SASTĀVDAĻAS:

• 400 g tīģergarneļu

marinādei:

• 2 ēd. k. brūnā cukura

• 1 ēd. k. olīveļļas

• 1 laima sula un sarīvēta miziņa

• 1 ķiploka daiviņa

• sāls, pipari

mērcei:

• 150 g majonēzes

• 1-2 ēd. k. mārrutku

• 2 ēd. k. lociņu

PAGATAVOŠANA: gatavo marinādi garnelēm: traukā brūno cukuru sajauc ar olīveļļu, pievieno laima sulu, rīvētu laima miziņu, saspiestu ķiploku, sāli un piparus. Visu labi sajauc.

Garneles atkausē un nosusina, tad ber traukā ar marinādi, izmaisa un atstāj uz 20-30 minūtēm iemarinēties.

Gatavo mērci: trauciņā liek majonēzi, tajā iemaisa mārrutkus un sīki sagrieztus lociņus. Apcep garneles: ja ir neliels grils, izmanto to, ja grila nav, uzkarsē cepeškrāsni vai grila pannu. Garneles uzdur uz iesmiņiem un cep aptuveni 2-3 minūtes no katras puses.

Pasniedz siltas kopā ar pikanto mārrutku majonēzi.



Svarīgākais