Pērnā gada marinēto gurķu burkas pagrabā iztukšotas, veikala garie jau paspējuši apnikt, bet dārza dobēs vēl nav ko meklēt. Ko darīt? Īpašais kārums – pirmie mazsālītie gurķīši, pie kuriem var tikt pāris stundās, būs pašā laikā!
Tradicionāli gatavoti gurķīši
SASTĀVDAĻAS:
• 1-1,5 kg nelielu gurķu
• 3-4 ķiploka daiviņas
• dilles
• upeņu lapas
marinādei:
• 1 l ūdens
• 1 ēd. k. rupjā sāls
PAGATAVOŠANA: gurķiem nogriež galus, tos kārto 3 l burkā vai citā traukā pamīšus ar zaļumiem.
Uzvāra ūdeni, pievieno sāli.
Karstu (ne vārošu) marinādi pārlej gurķiem un ļauj ievilkties. Pēc 6 stundām gurķi būs ēdami. Ja gurķus pārlej ar aukstu sālsūdeni, tie lietošanai gatavi pēc 2-3 dienām.
Gurķīši citronu sulā
SASTĀVDAĻAS:
• gurķi
marinādei:
• 100 ml svaigi spiestas citronu sulas
• 100 ml baltvīna etiķa
• 100 g cukura
• 1 sarkanais sīpols
• sauja kapātu pētersīļu zaļumu
• sāls, pipari
PAGATAVOŠANA:
gurķus nomizo, sagriež gareniski uz pusēm, nogriež sēklu daļu, sagriež
1 cm biezās šķēlītēs.
Sīpolu nomizo, sagriež šķēlītēs.Gurķus, sīpolus un pētersīļus liek bļodā, sajauc. Citronu sulu, etiķi un cukura sīrupu samaisa, pārlej dārzeņiem, vismaz stundu ļauj ievilkties. Citronu sulā marinēti gurķīši labi sader ar grilētu gaļu, īpaši, ja tā ir gatavota ar asām garšvielām.
Gāzētā minerālūdenī sālīti gurķīši
SASTĀVDAĻAS:
• nelieli gurķīši
• dilles
• mārrutku lapas vai sakne
• upeņu lapas
• ķiršu lapas
• ķiploks
• sāls
• cukurs
• gāzēts
minerālūdens
PAGATAVOŠANA: gurķīšus nomazgā, tiem nogriež galus. Ja gurķi nav pirmā svaiguma, tos uz kādu laiku ieliek aukstā ūdenī, lai atdzeras. Gāzētam minerālūdenim pieliek sāli un cukuru (uz 1 l minerālūdens vajag 2 ēdamkarotes sāls un 1 ēdamkaroti cukura), izmaisa, pievieno visus garšaugus un pārlej gurķiem. Šķidruma jābūt tik daudz, lai gurķi būtu nosegti. Nākamajā dienā gurķīši gatavi celšanai galdā.
Medus gurķīši
SASTĀVDAĻAS:
• 500 g gurķu
• 3 ēd.k. baltvīna etiķa
• 2 čili
• 2 ēd.k. eļļas
• 2 tējk. medus
• 3 ķiploka daiviņas
• 1,5 ēd.k. sasmalcinātu pētersīļu zaļumu
• 1,5 ēd.k. sasmalcinātu diļļu
• 1 deserta karote jūras sāls
PAGATAVOŠANA:
svaigus, nepāraugušus gurķus gareniski sagriež plānās šķēlēs (ja garie gurķi - sagriež ripiņās) un liek traukā.
Bļodiņā sajauc kopā baltvīna etiķi, šķidru medu, ripiņās vai šķēlītēs sagrieztu čili, sāli un smalki sakapātu ķiploku.
Marinādi pārlej gurķiem, samaisa un uz pusstundu liek ledusskapī.
Pirms pasniegšanas gurķus samaisa ar neitrālas garšas eļļu un pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.
Gurķīši maisiņā
SASTĀVDAĻAS:
• 1 kg gurķīšu, 1 ēd. k. sāls,
½ ēd. k. cukura, 2-3 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas dilles
PAGATAVOŠANA: gurķus sagriež gareniskās šķēlēs, liek polietilēna maisiņā, kur ieber sāli, cukuru, dilles un ķiplokus. Maisiņu aizsien, labi sakrata un atstāj istabas temperatūrā. Pēc stundas mazsālīti gurķīši gatavi.
Mazsālīti gurķīši ar āboliem
SASTĀVDAĻAS:
• 1 kg gurķu
• 2 zaļi āboli
• dilles
• pētersīļi
• upeņu lapas
• 2 ķiploka daiviņas
marinādei:
• 1 l ūdens
• 2 ēdamkarotes sāls
• 2 krustnagliņas
• 10 melno piparu
PAGATAVOŠANA:
Gurķiem nogriež galiņus, liek traukā, pievieno parupjās daiviņās sagrieztus ābolus, zaļumus un ķiplokus.
Pārlej ar marinādi un atstāj vēsumā. No rīta gurķīši jau baudāmi.