VIRTUVĒ: Mazsālīto gurķīšu sezona

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Pērnā gada marinēto gurķu burkas pagrabā iztukšotas, veikala garie jau paspējuši apnikt, bet dārza dobēs vēl nav ko meklēt. Ko darīt? Īpašais kārums – pirmie mazsālītie gurķīši, pie kuriem var tikt pāris stundās, būs pašā laikā!

Tradicionāli gatavoti gurķīši

SASTĀVDAĻAS:

• 1-1,5 kg nelielu gurķu

• 3-4 ķiploka daiviņas

• dilles

• upeņu lapas

marinādei:

• 1 l ūdens

• 1 ēd. k. rupjā sāls

PAGATAVOŠANA: gurķiem nogriež galus, tos kārto 3 l burkā vai citā traukā pamīšus ar zaļumiem.

Uzvāra ūdeni, pievieno sāli.

Karstu (ne vārošu) marinādi pārlej gurķiem un ļauj ievilkties. Pēc 6 stundām gurķi būs ēdami. Ja gurķus pārlej ar aukstu sālsūdeni, tie lietošanai gatavi pēc 2-3 dienām.

Gurķīši citronu sulā

SASTĀVDAĻAS:

• gurķi

marinādei:

• 100 ml svaigi spiestas citronu sulas

• 100 ml baltvīna etiķa

• 100 g cukura

• 1 sarkanais sīpols

• sauja kapātu pētersīļu zaļumu

• sāls, pipari

PAGATAVOŠANA:

gurķus nomizo, sagriež gareniski uz pusēm, nogriež sēklu daļu, sagriež

1 cm biezās šķēlītēs.

Sīpolu nomizo, sagriež šķēlītēs.Gurķus, sīpolus un pētersīļus liek bļodā, sajauc. Citronu sulu, etiķi un cukura sīrupu samaisa, pārlej dārzeņiem, vismaz stundu ļauj ievilkties. Citronu sulā marinēti gurķīši labi sader ar grilētu gaļu, īpaši, ja tā ir gatavota ar asām garšvielām.

Gāzētā minerālūdenī sālīti gurķīši

SASTĀVDAĻAS:

• nelieli gurķīši

• dilles

• mārrutku lapas vai sakne

• upeņu lapas

• ķiršu lapas

• ķiploks

• sāls

• cukurs

• gāzēts

minerālūdens

PAGATAVOŠANA: gurķīšus nomazgā, tiem nogriež galus. Ja gurķi nav pirmā svaiguma, tos uz kādu laiku ieliek aukstā ūdenī, lai atdzeras. Gāzētam minerālūdenim pieliek sāli un cukuru (uz 1 l minerālūdens vajag 2 ēdamkarotes sāls un 1 ēdamkaroti cukura), izmaisa, pievieno visus garšaugus un pārlej gurķiem. Šķidruma jābūt tik daudz, lai gurķi būtu nosegti. Nākamajā dienā gurķīši gatavi celšanai galdā.

Medus gurķīši

SASTĀVDAĻAS:

• 500 g gurķu

• 3 ēd.k. baltvīna etiķa

• 2 čili

• 2 ēd.k. eļļas

• 2 tējk. medus

• 3 ķiploka daiviņas

• 1,5 ēd.k. sasmalcinātu pētersīļu zaļumu

• 1,5 ēd.k. sasmalcinātu diļļu

• 1 deserta karote jūras sāls

PAGATAVOŠANA:

svaigus, nepāraugušus gurķus gareniski sagriež plānās šķēlēs (ja garie gurķi - sagriež ripiņās) un liek traukā.

Bļodiņā sajauc kopā baltvīna etiķi, šķidru medu, ripiņās vai šķēlītēs sagrieztu čili, sāli un smalki sakapātu ķiploku.

Marinādi pārlej gurķiem, samaisa un uz pusstundu liek ledusskapī.

Pirms pasniegšanas gurķus samaisa ar neitrālas garšas eļļu un pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Gurķīši maisiņā

SASTĀVDAĻAS:

• 1 kg gurķīšu, 1 ēd. k. sāls,

½ ēd. k. cukura, 2-3 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas dilles

PAGATAVOŠANA: gurķus sagriež gareniskās šķēlēs, liek polietilēna maisiņā, kur ieber sāli, cukuru, dilles un ķiplokus. Maisiņu aizsien, labi sakrata un atstāj istabas temperatūrā. Pēc stundas mazsālīti gurķīši gatavi.

Mazsālīti gurķīši ar āboliem

SASTĀVDAĻAS:

• 1 kg gurķu

• 2 zaļi āboli

• dilles

• pētersīļi

• upeņu lapas

• 2 ķiploka daiviņas

marinādei:

• 1 l ūdens

• 2 ēdamkarotes sāls

• 2 krustnagliņas

• 10 melno piparu

PAGATAVOŠANA:

Gurķiem nogriež galiņus, liek traukā, pievieno parupjās daiviņās sagrieztus ābolus, zaļumus un ķiplokus.

Pārlej ar marinādi un atstāj vēsumā. No rīta gurķīši jau baudāmi.



Izklaide

«Man vienmēr ir bijis sapnis nospēlēt kādu jaudīgu vēsturisku personību, un nu tas ir piepildījies,» saka skatītāju mīlētais teātra un kino aktieris Andris Bulis.

Svarīgākais