Ēdieni mēdz būt garšīgi, negaršīgi un arī tādi, kuriem nav ne vainas, bet kuri kaut kā piemirstas. Šajā kategorijā bieži nonāk arī klimpas – ekonomiski izdevīgas, samērā viegli pagatavojamas, der kā sāļajos, tā saldajos ēdienos, turklāt var aizstāt kartupeļus, makaronus vai rīsus, ja tie apnikuši vai krājumi pēkšņi beigušies. Klimpu gatavošana prasa mazliet vairāk darba, tomēr nekā sarežģīta tur nav.
Šķiet, tādas vai citādas klimpas ir atrodamas katras tautas tradicionālajā virtuvē. Tām der kviešu, rudzu, miežu, auzu un griķu milti, manna, maize, kartupeļi, rīsi, vārdu sakot, kas nu katrā zemē ir pa rokai. Klimpas, vienkāršas vai pildītas, var būt lēts un sātīgs pamatēdiens, piedeva gaļas, dārzeņu, zivju vai piena zupām, otrajiem ēdieniem, siltiem un aukstiem saldajiem ēdieniem, bet tās var likt arī svētku galdā. Pazīstamas arī lielās klimpas jeb klimpas nastiņā - to gatavošana gan prasa vairāk darba un iemaņu.
Der zināt:
* Klimpu vārīšanai ieteicams ņemt pietiekami liela diametra katlu, jo ir labāk, ja tās vāroties nesaskaras.
* Klimpas ielaiž vārošā, viegli sālītā ūdenī un pēc brīža to uzmanīgi apmaisa, lai tās nepieliptu pie katla dibena.
* Gatavās klimpas izceļ ar putu karoti un notecina uz sieta. Par gatavību parasti liecina tas, ka klimpas uzpeld.
* Ja nav pārliecības, vai mīklai izdevusies pareiza konsistence, vispirms izvāra vienu klimpu, lai redzētu, vai tā labi turas kopā. Ja klimpa jūk laukā, mīklai jāpieliek vairāk miltu, mannas vai kartupeļu miltu. Pārāk sīkstu mīklu var nedaudz atšķaidīt ar ūdeni vai pienu.
* Klimpas var veidot ar ūdenī samitrinātām rokām, likt katlā mīklas piciņas ar karoti vai izberzt mīklu virs katla caur rupju sietu. Ja vēlas, lai klimpas izdotos vienādas un apaļas, to gatavošanai var izmantot frikadeļu veidnīti.
* Klimpas, kas tiek pievienotas zupām, var vārīt atsevišķi vai arī likt tieši zupā īsi pirms gatavošanas beigām. Ja ir svarīgi, lai buljons paliktu dzidrs, labāk vārīt klimpas atsevišķi.
* Klimpām, kas paredzētas zupām vai piedevās pie sāļajiem ēdieniem, var pievienot sasmalcinātus sīpolus vai ķiplokus, sīki sagrieztu speķi un dažādas pikantas garšvielas.
* Lai piešķirtu klimpām interesantāku krāsu, tām var pievienot tomātu pastu, spinātus, burkānu biezeni.
* Klimpas, kas palikušas pāri, otrā dienā var uzcept augu eļļā vai sviestā.
* Klimpas iespējams gatavot arī rezervei - tās izveido, liek uz paplātes, ievieto saldētavā, sasaldē, pēc tam saber maisiņos un uzglabā saldētavā.
Plaucētās klimpas
Sastāvdaļas:
250 g miltu
150 g sviesta
250 g piena
3 olu baltumi
zaļumi
sāls pēc garšas
Pagatavošana:
Olu baltumus stingri saputo. Pienu lej katliņā, pieber sāli, pieliek sviestu, uzvāra, pieber izsijātus miltus un strauji maisa ar koka karoti, līdz mīkla vairs nelīp pie katla sieniņām un sāk velties kamolā. Noņem no uguns, pa daļām pievieno saputotos baltumus, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Katlā uzvāra ūdeni, kam pievienots nedaudz sāls, ar ūdenī samitrinātu karoti ņem pa mīklas piciņai un laiž ūdenī. Klimpas vāra uz lēnas uguns 5 minūtes, uzliekot katlam vāciņu.
Kartupeļu klimpas ar biezpienu
Sastāvdaļas:
800 g kartupeļu
100 g miltu
200 g biezpiena
100 g krējuma
1 sīpols
1 ola
100 g dūmota speķa
sāls pēc garšas
Pagatavošana:
Kartupeļus izvāra ar visu mizu, notīra, samīca ar miltiem, olu un sāli viendabīgā masā. No tās veido nelielas klimpas, liek vārošā sālsūdenī un izvāra. Pasniedz ar sīki sagrieztu, ar sīpoliem saceptu speķi un biezpienu, kas sajaukts ar krējumu.
Aknu klimpas
Sastāvdaļas:
300 g vistu aknu
2 šķēles baltmaizes
nedaudz piena
50 g sviesta
2 sīpoli
2 olas
garšaugu maisījums pēc patikas
1,5 l gaļas buljona
zaļumi
Pagatavošana:
Aknas sasmalcina, pievieno pienā izmērcētu baltmaizi, sīki sagrieztus saceptus sīpolus, sakultas olas un garšaugu maisījumu, samīca viendabīgu masu. Katlā uzvāra puslitru buljona, tajā ar tējkaroti liek klimpas, vāra uz mazas uguns 10 minūšu. (Šķidrumu, kur vārītas klimpas, vēlāk var izmantot mērču gatavošanai.) Pārējo buljonu uzkarsē, lej šķīvjos, pievieno klimpas, uzkaisa zaļumus.
Klimpas ar āboliem
Sastāvdaļas:
1,5 glāzes miltu
60 ml piena
2 olas
4 vidēji lieli āboli
2 ēdamkarotes cukura
40 g sviesta
šķipsniņa sāls
kanēlis
Pagatavošana:
Ābolus nomizo un sagriež mazos gabaliņos, pievieno pienu, ar cukuru saputotas olas, sāli, pa daļām pievieno izsijātus miltus, sajauc viendabīgu mīklu. Ar karotīti laiž klimpas vārošā ūdenī un vāra, līdz tās uzpeld, izvelk ar putu karoti un notecina. Pasniedz ar kausētu sviestu, uzkaisa nedaudz malta kanēļa.