Grindeļa balva izcilam gastroenterologam

ZINĀTNIECE. Latvijas Organiskās sintēzes institūta pētniecei Marinai Makreckai-Kūkai balvu par jaunas molekulas darbības principu atklāšanu un pētīšanu, kas nākotnē varētu pasargāt no sirds un asinsvadu slimībām, pasniedz Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis © Jānis MICKEVIČS

Rīgas Stradiņa universitātes profesoram gastroenterologam Jurim Pokrotniekam piešķirta Grindeļa balva par mūža ieguldījumu Latvijas medicīnā un farmācijā.

J. Pokrotnieks ir P. Stradiņa slimnīcas Hepatoloģijas un uztura terapijas centra vadītājs, zinātnisko rakstu autors, kurš sarakstījis monogrāfiju Gastrointestinālā endoskopija, kā arī vairāk nekā 400 citu publikāciju autors un līdzautors. «Mana pirmā lielā mīlestība bija gremošanas trakta endoskopija, bet otrā mīlestība - zāļu izpēte un klīniskie pētījumi,» pauž balvas saņēmējs. «Mans skolotājs profesors Nikolajs Skuja reiz teica, ka pētniekam ir jābūt nedaudz dullam, un tas ir pats galvenais. Zinātniekam ir jāizdomā, jāatklāj un jāpierāda tas, ko citi nekad nav redzējuši.»

Savukārt par nozīmīgu veikumu zinātnē Zelta pūces apbalvojums pasniegts preparāta Mildronāts® izgudrotājam Ivaram Kalviņam. Apbalvojums profesoram piešķirts par jaunu kardioprotektoru izstrādi un to darbības mehānismu pētījumiem.

Piešķirtas arī trīs Sudraba pūces perspektīvākajiem jaunajiem pētniekiem, kuri strādā pie sirds un asinsvadu slimību un atmiņas problēmu novēršanas, kā arī diagnostikas uzlabošanas pētījumiem. Zinātniekus apbalvo Latvijas farmācijas uzņēmums Grindeks, iesaistot Latvijas Zinātņu akadēmiju. Marina Makrecka-Kūka apbalvota par jaunas molekulas darbības principu pētīšanu, kas nākotnē varētu pasargāt no sirds un asinsvadu slimībām. Kristers Ozols ieguvis jaunu fluorescentu savienojumu, kuru nākotnē varētu izmantot, lai pētītu DNS un tā mijiedarbību ar fermentiem. Edijs Vāvers balvu saņēma par jauna savienojuma izpēti, ko varētu izmantot atmiņas traucējumu un demences gadījumā.



Latvijā

Tūlīt jau sāksies Ziemassvētku gaidīšanas laiks, tamdēļ Latvijā vadošais piena pārstrādes uzņēmums “Food Union” tam ir jau savlaicīgi sagatavojies. Rezultātā ir radīts jauns zīmola “Kārums” Ziemassvētku biezpiena sieriņš. Produkta izstrādē ir ieguldīti ap 25 tūkstošiem eiro un tas ierobežotā daudzumā būs pieejams veikalos visā Latvijā tikai līdz 2025. gada janvārim.