Mīti un fakti par cukura ietekmi uz mūsu veselību

© Pexels

2.lapa

Pexels

2. Vai un cik daudz cukuru lietosim?

Pasaules Veselības organizācija (PVO) 2015. gada martā nāca ar paziņojumu par cukura lomu liekā svara un aptaukošanās veicināšanā. PVO rekomendē pieaugušajiem un bērniem ikdienā samazināt ēdieniem un dzērieniem pievienoto cukura daudzumu, tai skaitā medu, sīrupus, augļu sulu un sulu koncentrātus. Ar cukuru vajadzētu uzņemt ne vairāk kā 10% no kopējās dienas enerģijas, savukārt veselības veicināšanai ir ieteicams samazināt cukuru daudzumu uzturā līdz 5% no kopējās dienā uzņemtās enerģijas.

Amerikas Sirds asociācija iesaka ne vairāk kā 6 tējkarotes (25 gramus) pievienotā cukura dienā sievietēm un 9 tējkarotes (36 gramus) vīriešiem. Lielākā daļa Amerikas iedzīvotāju pievienoto cukuru uzņem daudz vairāk, t.i., 22 tējkarotes dienā (88 grami). Šādu daudzumu ir viegli uzņemt, jo tikai vienā saldinātā dzēriena bundžā ir 10 tējkarotes cukura. To, ka saldumi un limonādes satur daudz cukura, zina gandrīz visi. Arī citos produktos tas nemaz netiek īpaši slēpts, atliek vien lasīt produkta marķējuma uzturvērtības sadaļu. Daža laba maize var izrādīties liekā svara veicinātāja, jo 100 grami maizes var saturēt 8 gramus cukura. Cukurs, kā garšas pastiprinātājs var būt pievienots, piemēram, aknu desai, kā arī 100 grami marinēto gurķīšu satur aptuveni 5 gramus cukura, beigu beigās sāļā maizīte patiesībā ir salda. Kas būtu domājis, ka 400 gramus smagajā picā ir veseli 14 grami cukura, turklāt neierēķinot tādus ogļhidrātus kā ciete! Salami pica satur aptuveni 900 kalorijas un komplektā ar saldināto dzērienu to var uzskatīt par uzbrukumu veselībai un ķermeņa svaram.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais