Vienkārša vakariņu recepte: lasis ar zaļajām pākšu pupiņām

© unsplash.com

Droši vien katrs kaut reizi dzīvē ir dzirdējis, ka olbaltumvielas ir neaizvietojama uzturviela kā cilvēku, tā citu dzīvu būtņu organismā, jo ietilpst visu dzīvo organismu šūnu un audu sastāvā. Kas īsti ir olbaltumvielas un kāpēc par tām tik daudz runā, stāsta "Rimi" veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste  Olga Ļubina.

“Organisms spēj sintezēt ogļhidrātus no taukiem un olbaltumvielām, kā arī taukus no ogļhidrātiem, tomēr ne tauki, ne ogļhidrāti bioķīmisko procesu rezultātā nespēj pārveidoties par olbaltumvielām. Olbaltumvielas sastāv no aminoskābēm, un dabā ir divdesmit aminoskābes, no kurām deviņas ir neaizvietojamas. Tas nozīmē, ka tās var uzņemt tikai ar uzturu, un cilvēks pats tās sintezēt nespēj. Neaizvietojamās aminoskābes ir lizīns, leicīns, izoleicīns, fenilalanīns, histidīns, metionīns, treonīns, triptofāns un valīns,” stāsta Olga Ļubina.

Olbaltumvielas satur gaļa, zivis, olas, piena produkti (biezpiens, siers), pākšaugi, rieksti un sēklas.

Lasis ar zaļajām pākšu pupiņām

Nepieciešams:

  • 800 g laša filejas;
  • 400 g zaļo pakšu pupiņu;
  • sāls, piecu piparu maisījums - pēc garšas;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 1-2 ēd. k. olīveļļas.

Pagatavošana:

Laša fileju nomazgā, nosusini, sagriez lielākos gabalos - aptuveni 4-5 cm biezos steikos. Uzber piecu piparu maisījumu un nedaudz sāls, apcep 4-5 minūtes no abām pusēm.

Zaļās pākšu pupiņas nomazgā, nosusini. Uzkarsē pannu, uzlej eļļu, izspied 2 ķiploku daiviņas un apcep, līdz ķiploks kļūst zeltains. Tad liec virsū pākšu pupiņas un apcep no abām pusēm 3-5 minūtes.

Liec pupiņas uz šķīvja, pāri kārto laša steiku.

Virtuvē

Lai paildzinātu produktu mūžu un salgabātu tos svaigus, cilvēki mēdz sasladēt visu ko. Sākot no dārza ogām un augļiem, beidzot jau ar pagatavotām maltītēm. Ir produkti, kuru sasaldēšana liekas pašsaprotama un nerada jautājumus, bet citu produktu sasaldēšana var radīt mulsumu. Kā jums liekas, vai ķiplokus ir ieteicams saldēt?

Svarīgākais