PIEREDZE: Ar pagatavojamo ēdienu sarakstu (+gardas receptes)

NODARBOŠANĀS GANDARĪJUMAM. «Es relaksējos un izbaudu gatavošanas prieku. Pēc profesijas esmu psiholoģe un uzskatu, ka ikvienam cilvēkam vajadzētu atrast kādu nodarbošanos, kas sniedz gandarījumu, labsajūtu un pozitīvas emocijas. Kādēļ gan lai tā nebūtu ēst gatavošana?» saka Karīna Spade © No Karīnas Spades personīgā arhīva

«Man patīk ceļot, un, katru reizi aizbraucot uz jaunu valsti, cenšos pagaršot attiecīgajam reģionam raksturīgos ēdienus, paviesoties ēdināšanas vietās, kuras apmeklē vietējie iedzīvotāji. Tādā veidā smeļos iedvesmu jaunām garšas kombinācijām, ko ieviest arī savā virtuvē,» saka Karīna Spade.

Karīna ir divu bērnu mamma un ikdienā strādā par psiholoģi. Ēst gatavošana vienmēr bijusi viņas aizraušanās, un nu jau piekto gadu viņa sevi sauc arī ar ēdienu bloga cepam.lv autori.

Nodarbošanās gandarījumam

«Bērnību lielākoties pavadīju pie vecmāmiņas, kura bija lieliska saimniece. Tādēļ ēst gatavošanā esmu biju iesaistīta, kopš sevi atceros. Mīklas mīcīšana vienmēr bija mans pienākums, un sešu gadu vecumā pratu gan sagatavot visu pīrādziņu cepšanai, gan biskvīta kūkai,» par savu pirmo pieredzi gatavošanā stāsta Karīna. «Ēst gatavošana bija pašsaprotama ikdienas sastāvdaļa, kas man sagādāja lielu prieku. Vecmāmiņa vienmēr teica – mācies, tu kādreiz būsi saimniece. Vēl tagad izmantoju daudzas viņas receptes. Tieši vecmāmiņas smilšu mīklas cepumu recepte ir visskatītākā manā blogā. Katru dienu to apskata vairāki simti cilvēku, par ko man ir liels prieks un lepnums.»

Viņa turpina: «Pašlaik ēst gatavošana ir gan ikdienas nepieciešamība manai ģimenei, gan arī hobijs, kas sagādā daudz prieka. Tā ir sava veida meditācija, kuras laikā nedomāju ne par ko citu, jo īpaši tad, kad cepu kūkas. Es relaksējos un izbaudu gatavošanas prieku. Pēc profesijas esmu psiholoģe un uzskatu, ka ikvienam cilvēkam vajadzētu atrast kādu nodarbošanos, kas sniedz gandarījumu, labsajūtu un pozitīvas emocijas. Kādēļ gan lai tā nebūtu ēst gatavošana?»

Savukārt pirms pieciem gadiem Karīna savas receptes sāka pierakstīt virtuālā vietnē – blogā. Laikā, kad Latvijā bija vēl tikai daži no tiem. Viņa stāsta, kādēļ sāka šādā veidā dalīties savā ēdiena pieredzē ar citiem. «Man ir dažas draudzenes, kuras ar ēst gatavošanu ir uz jūs. Viņas regulāri zvanīja un prasīja, kā pagatavojami tie gardumi, kurus bija ēdušas, ciemojoties pie manis. Tad es izlēmu – izveidošu blogu, lai draudzenēm ir vieta, kur pašas var sameklēt un arī apskatīties manas receptes. Arī man tas kalpotu par sava veida pierakstu kladi labākajām receptēm. Un necerot lasītāju skaits sāka lēnām augt dienu no dienas, kaut arī sākotnēji tas bija paredzēts tikai maniem draugiem un radiem.»

Garšas pieredze

Kaut gatavoti dažādi ēdieni un receptes izmēģinātas daudz un ar dažādiem produktiem, Karīna atzīst, ka ilgu laiku bija pārliecināta, ka viņai negaršo rukola. «Nevarēju pierast pie dīvainās garšas. Bet nesen biju Francijā un ēdu fantastisku steiku ar rukolu. Tā bija sajaukta ar gardu citronu mērci, kaperiem, saulē kaltētiem tomātiem un marinētiem sīpoliņiem. Lai cik grūti man ir atzīt, garšoja fantastiski,» viņa dalās. «Vēl man ir ļoti iegaršojušās portobello sēnes. Brokastīs tās cepam krāsnī, pildītas ar garšaugu sviestu un sakapātu bekonu. Gardi!»

Savukārt par visvairāk izmantotajiem produktiem Karīna sauc sviestu, vaniļu un šokolādi, jo tieši konditorejas izstrādājumi ir tie, kuru receptes viņa visbiežāk publicē blogā.

Par interesantāko un reizē neparastāko garšas pieredzi viņa stāsta: «Mans vīrs ir mednieks, tāpēc esmu nogaršojusi meža kuiļa pautus. Tos pasniedz gan jēlus uz baltmaizes ar sāli, pipariem un sīpoliem, gan ceptus pannā saldā krējuma mērcē. Eksotika, kas jāizmēģina, bet neteiktu, ka ļoti garšīgi. Vismaz man.» Karīna turpina: «Man patīk ceļot, un, katru reizi aizbraucot uz jaunu valsti, cenšos pagaršot attiecīgajam reģionam raksturīgos ēdienus, paviesoties ēdināšanas vietās, kuras apmeklē vietējie iedzīvotāji. Tādā veidā smeļos iedvesmu jaunām garšas kombinācijām, ko ieviest arī savā virtuvē.»

Garšaugu jaunatklājumi

«Esmu divu dēlu mamma, tāpēc ledusskapī atrodami dažnedažādi produkti. Tajā vienmēr ir medījuma gaļa, dažādi dārzeņi, augļi, salāti, jo tos ēdam katru dienu. Vienmēr ir dažāda veida sieri, jo man patīk tos pievienot gan salātiem, gan gaļas ēdieniem vai vienkārši panašķēties. No zemniekiem vairākumā iepērku cūkgaļu, jēru un vistas gaļu. Kulinārijā daudz lietoju sviestu, tas vienmēr ir ledusskapī, kā arī citrons, ko pievienoju ūdenim. Mūsu ledusskapī neatrast saldinātos dzērienus un veikalā pieejamo gaļu, tās izstrādājumus. To neesmu pirkusi jau gadiem, jo, piemēram, desiņas pasūtām mājražotājiem no savām izejvielām,» stāsta Karīna.

Par eksperimentētāju virtuvē Karīna sevi nesauc, jo: «Kad ģimenē ir bērni, tāda liela eksperimentēšana ne vienmēr izdodas, bet parasti variēju ar garšvielām un garšaugiem. Piemēram, nesen atklāju, ka man garšo koriandra sēklas. Tad nu esmu secinājusi, ka tās var ne tikai pievienot gaļas ēdieniem, bet lieliski garšo arī pašu cepta maize ar koriandra sēklām vai mājās siets siers. Maltas koriandra sēklas pievienoju arī picai. Man ļoti patīk eksperimenti ar lakšiem, kuri ieaudzināti dārzā. Tos var lietot ne tikai svaigā veidā salātos un pagatavot pesto, bet arī pievienot pīrādziņiem, vai, piemēram, pildīt vistas fileju. Cenšos tiem atrast aizvien jaunu pielietojumu.»

Ēst gatavošanas entuziaste atzīst, ka vēl ir neskaitāmi daudz recepšu, kuras viņa vēlas pamēģināt. Karīna ir sastādījusi par sarakstu ar lietām, kuras vēl nav gatavojusi, bet vēlētos reiz dzīvē izmēģināt. «Pasaulē taču ir tik daudz gardu un interesantu lietu. Palaikam pierakstu kādu jaunu klāt un izsvītroju izmēģinātu. Piemēram, zefīri. Esmu ēdusi mājās gatavotus, bet pati nekad neesmu tos taisījusi.»

Priecājas par latviešiem

«Lai atrastu jaunas receptes un smeltos iedvesmu, bieži lietoju sociālos tīklus, kur sekoju dažādiem pavāriem un ēdienu blogeriem. Kad rodas ideja par kādu ēdienu, sameklēju internetā visdažādākās receptes, idejas, veidus, aprakstus, attēlus – visu. Un tad izdomāju savu veidu, kā to pagatavot un pasniegt. Ik pa laikam nopērku recepšu grāmatu, taču pēc tām gatavoju reti. Priecājos, ka aizvien vairāk pieejamas latviešu autoru pavārgrāmatas, gribētos, lai to būtu vēl vairāk,» saka Karīna, kura iecienījusi franču, vācu, itāļu virtuvi. «Bet patiesībā man simpatizē, ka daudzi restorāni pievēršas modernam skatījumam uz latviešu virtuvi. Domāju, nav nekā labāka par brieža cepeti ar pašu gatavotu brūkleņu ievārījumu un krāsnī ceptiem sīpoliem.

Karīnas Spades iecienītās receptes

Amerikāņu pankūkas ar mellenēm

Sastāvdaļas:

• 2 olas

• 1,5 tējkarotes cepamā pulvera

• tējkarote vaniļas cukura

• 2 ēdamkarotes cukura

• 2 saujas melleņu

• 30 g sviesta

• šķipsniņa sāls

• 250 g miltu

• 300 g piena

PAGATAVOŠANA: bļodā sajauc miltus, cepamo pulveri, sāli, cukuru un vaniļas cukuru. Visu rūpīgi izmaisa. Otrā bļodā sakuļ olas un pienu. Tad apvieno abas masas, lēni maisot. Pievieno kausētu sviestu, tas neļaus pankūkām piedegt pie pannas. Un beigās ieber aptuveni divas saujiņas melleņu. Uzkarsē pannu, nelietojot taukvielas. Kad uzlejam mīklu, jāvēro, līdzko pankūkas maliņas ir aprāvušās, tās var griezt uz otru pusi. Ja zem pankūkas nav iespējams paslidināt lāpstiņu, tām vēl jāļauj pacepties. Samazina karstumu, jo, ja pankūkas tiks ceptas pārāk lielā karstumā, tās līdz galam var neizcepties. Tad tās liek traukā. Iesaku apsegt ar foliju, lai pasniedzot saglabātu siltumu. Visgardāk tās, manuprāt, garšo ar kļavu sīrupu.

Biezpiena tarte magoņu groziņā

Sastāvdaļas (tartes formai 24 cm diametrā):

Pamatnei:

• 145 g miltu

• 12 g magoņu sēkliņu

• 2 ēdamkarotes cukura

• 70 g sviesta

• olas dzeltenums

• 2 ēdamkarotes piena

• šķipsniņa sāls

Pildījumam:

• 400 g biezpiena

• 220 g cukura

• miziņa un sula no diviem

citroniem

• 4 mazas olas

• 3 ēdamkarotes ar kaudzi kartupeļu miltu

• 2 tējkarotes vaniļas cukura

PAGATAVOŠANA: no sastāvdaļām pamatnei samīca mīklu, novieto ledusskapī. Ieslēdz krāsni 180 grādu temperatūrā. Tikmēr pagatavo pildījumu.

Mana vecmāmiņa biezpienu berza caur sietiņu vai mala ar gaļas mašīnu, lai tas būtu krēmīgs un maigs. Bet es lietoju mūsdienīgāku metodi. Biezpienu beru lielā bļodā un sablenderēju ar rokas blenderi (ejošu). No sākuma šī metode šķiet savāda, taču pēc mirkļa biezpiens kļūst viendabīgs un maigs. Tad pievieno olas, citrona sulu, miziņu, cukuru un visu sakuļ viendabīgā masā. Lietoju putojamo slotiņu.

Mīklu ieklāj tartes formā un 10 minūtes cep 180 grādos. Izņem un pilda ar pildījumu. Tarti cep 15 minūtes 190 grādos, tad 35 minūtes 180 grādos.

Kamēr tarte atdziest, vēl karstajā krāsnī varam kaltēt plānas citrona šķēlītes, ar kurām rotāt tarti. Kad pilnībā atdzisusi, izņem no formas, rotā ar citrona šķēlītēm, pūdercukuru vai sezonas ogām.

Kanēļa cepumiņi

SASTĀVDAĻAS:

• 150 g sviesta

• 45 g brūnā cukura

• 55 g gaišā cukura

• ola, šķipsniņa sāls

• 245 g miltu

• 8 g kakao, 2 tējkarotes kanēļa

PAGATAVOŠANA: mīkstu sviestu saputo ar olu un cukuru. Pievieno pārējās sastāvdaļas. Mīklu izrullē plānā kārtiņā un izspiež dažāda veida formiņas. Cep aptuveni 10 minūtes 180 grādu temperatūrā.

Maskarpones ķiršu kūka

SASTĀVDAĻAS (kūkas formai 18 cm diametrā):

• 3 olas

• 125 g pūdercukura

• 60 g miltu

• 65 g kartupeļu milti

• tējkarote cepamā pulvera

• 250 g maskarpones

• 250 g saldā krējuma

• 4 ēdamkarotes cukura

• 130 g ķiršu ievārījuma

• 130 g konservētu skābo ķiršu savā sulā

• augļi un ogas rotāšanai

PAGATAVOŠANA: vispirms pagatavo biskvītu. Bļodā izsijā miltus. Citā bļodā atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Baltumus saputo stingrās putās. Tad tiem putojot pievieno pūdercukuru. Turpinot putot, pievieno olas dzeltenumus. Kad masa ir viendabīga, olu masā ar karoti iecilā izsijātos miltus un kartupeļu cieti.

Pilda formā, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep 160 grādos 15 minūtes, tad temperatūru palielina līdz 170 grādiem. Kopējais cepšanas ilgums ir 25–30 minūtes, taču tas atkarīgs no formas lieluma un krāsns īpašībām, tādēļ visdrošāk biskvītu kontrolēt, tajā iedurot irbulīti. Ja tas ir sauss, biskvīts gatavs.

Kad biskvīts gatavs, to atstāj krāsnī atdzist. Atstājiet krāsns durtiņas puspavērtas.

Kamēr dziest biskvīts, pagatavo krēmu. Saputo saldo krējumu. Tad tam pievieno maskarponi un cukuru, iesaku pievienot arī pusi no vaniļas pāksts sēkliņām. Visu sakuļ, līdz izveidojas viendabīgs krēms.

Pildījumam bļodā sajauc ievārījumu un notecinātus konservētos ķiršus. Kad biskvīts pilnībā atdzisis, to sagriež trīs daļās. Uz katras biskvīta ripas malas ar konditorejas šprici (vai tējkaroti) veido riņķi no baltā krēma, tam vidū liek pusi no ievārījuma pildījuma. To dara, lai ķirši nepilētu gar kūkas malām, bet paliktu vidū.

Virsū klāj nākamo biskvīta ripu, kuram atkal izveido maskarpones maliņu, bet vidū klāj atlikušo ievārījumu. Uzliek trešo biskvīta ripu. Visu kūciņu pārklāj ar balto krēmu. Dekorē ar sārtām ogām vai augļiem.

Zaļais vitamīnu smūtijs

Sastāvdaļas (2 smūtijiem):

• 4 kivi, 2 banāni, apelsīns

• saujiņa mazo spinātu

• nedaudz vēsa ūdens vai ledus gabaliņi

PAGATAVOŠANA: augļus nomizojam, sagriežam lielos gabalos un liekam mikserī. Ja vēlaties, varat pievienot pavisam nedaudz ūdens vai ledus gabaliņus, lai kokteilis būtu šķidrāks. Jo saldāki kivi, jo arī kokteilis būs saldāks.



Svarīgākais