TOP 5 padomi kas jāievēro, gatavojot produktus mājās

© F64

6.lapa

5# Jāseko līdzi produktu derīguma termiņiem

Lai uzturā lietotu drošu pārtiku, ir jāseko līdzi ražotāja noteiktajam derīguma termiņam. Turklāt atsevišķi jāseko līdzi pārtikas produktu izmantošanas ilgumam pēc iepakojuma atvēršanas. Nereti cilvēki kļūdās, uzskatot, ka pārtikai ar atvērtu un neatvērtu iepakojumu ir viens un tas pats uzglabāšanas termiņš, lai gan patiesībā tiklīdz produkta oriģinālais iepakojums ir atvērts, mainās tās lietošanas ilgums. Parasti tas ir ne ilgāks kā pāris dienas, bet precīzu informāciju par uzglabāšanas termiņu pēc atvēršanas jāmeklē uz produkta iepakojuma. Svarīgi zināt, ka ne visi mikroorganismi un baktērijas ir ar aci saskatāmi, saožami vai sagaršojami.

Savukārt sekot līdzi mājās gatavoto produktu uzglabāšanas ilgumam ir nedaudz sarežģītāk, tāpēc dažādas pārtikas drošības institūcijas, piemēram, ASV veselības departaments izstrādājuši rekomendācijas gatavo produktu (ceptai gaļai, zupai, vārītām olām u.c.) uzglabāšanas termiņiem.

Svarīgākais