Kā sagatavot alveju

© Pixabay

Alveja ir ļoti populārs ārstniecības augs, ko cilvēki lieto pret saaukstēšanos un citām vajadzībām, bet ne visi zina, kā to sagatavot.

Alvejas lapas ir pildītas ar biezu želejveida sulu, ko izmanto tīrā veidā vai kopā ar citām sulām, tai mēdz pievienot arī medu. Vispirms ieteicams nogriezt auga lapas un paturēt tās vairākas dienas tumšā, vēsā vietā, lai iegūtā sula būtu maksimāli efektīva. Šo nosacījumu ievēro arī kvalitatīvas rūpnieciski iegūtas alveju sulas ražotāji. Labāk izmantot tikai alvejas lapas iekšpusi, nevis visu lapu, tad sulā būs mazāk sveķveida vielu, kas varētu izraisīt kuņģa vai ādas kairinājumu. Alveju sula ir īpaši bagāta ar A, C, E un B12 vitamīnu. Tie palīdz organismam aizsargāties pret apkārtējās vides nelabvēlīgo ietekmi. Sulā ir daudzveidīgs minerālvielu sastāvs, arī fermenti un taukskābes, kuriem ir nozīmīga loma cīņā ar iekaisumiem un sāpju mazināšanā. Alveju sula ir arī tā saucamo dabīgo antibiotiķu saponīnu avots, tāpēc sula efektīvi lietojama dažādu infekcijas slimību profilaksei.

Svarīgākais