Dvīņa divas dabas un vēlmes

© F64

"Ēst gatavošanu es noteikti neuztveru kā bubuli, man pat patīk to darīt, jo šī procesa laikā atkāpjas visas citas domas. Vienīgi dzīves ritms ir tik sasteigts, ka ne vienmēr ir pietiekami daudz laika, ko veltīt stāvēšanai pie plīts," savas ikdienas realitāti atklāj Valmieras teātra ārštata aktrise Terēze Lasmane, kura kopš augusta vidus ir redzama arī televizoru ekrānos – LTV1 demonstrētajā seriālā "Prāts vai instinkts".

Kamēr vecākā meita, kura nu jau ir studente, bija mājās, maltīšu reizēs ap galdu pulcējušies četri – Terēze, viņas vīrs un abu divas meitas. "Man jau patiktu, ka ēdienu varētu gatavot nesteidzoties, tā teikt, ar mīlestību, bet diemžēl ne vienmēr tas izdodas."

Latviešu tradicionālie

Par ģimenes maltītēm gādājot ne vien Terēze, bet arī viņas vīrs, kuram esot pavāra talants. "Reizēm pamanu, ka viņam piere savelkas krunkās – sak", kāpēc man tas būtu jādara? –, bet tad viņš samierinās ar likteni un kaut ko pagatavo mums, trim. Vīram padodas zupas, piemēram, esam ļoti iecienījuši skābeņu zupu, ko vārām, izmantojot pašu dārzā izaugušās skābenes. Tikpat garšīgi viņam sanāk cepeši un gaļas mērces – latviešu virtuvei tradicionāli ēdieni. Ar eksotiskiem ēdieniem un garšvielām mēs ģimenē neaizraujamies."

Kas ir Terēzes kulinārais meistarstiķis, viņa nosmej – miltu izstrādājumi. "No veikalā nopērkamiem maisījumiem cepu gan biezās rauga pankūkas, gan kēksus. Bet, ja nopietnāk, labprāt gatavoju salātus. Šobrīd ģimenē pieprasīti ir salāti no tunča. Sajauc savā sulā konservētu tunci ar svaigiem gurķiem, tomātiem, vārītu olu, pārslaka olīveļļu un balzametiķi vai izmanto majonēzi (mājinieki priekšroku dod tai)."

Veselīga uztura klubiņš

Intereses dēļ un arī vēloties pievērsties veselīgākam uzturam, aktrise esot atsaukusies aicinājumam apmeklēt veselīga uztura klubiņu. "Lekcijas un filmas, kas bija iekļautas programmā, man šķita saistošas, dažkārt pat šokējošas, kad uzzināju, kādus pārtikas produktus ēdam. Taču nevaru apgalvot, ka pēc klubiņa apmeklējuma manos ēšanas paradumos būtu notikušas kardinālas pārmaiņas. Par veģetārieti neesmu

kļuvusi un par vegāni arī ne. Bet esmu iemācījusies dzert ūdeni, ko līdz šim pat karstās vasaras dienās, kad daudz jāsvīst, dzēru maz."

Kopš jaunā gada Terēzei rīts sākoties ar glāzi karsta ūdens. "Man bija problēmas ar sejas ādu. Daži teica, ka vainīgs esot grims, kas aktiera profesijā neizbēgami jāizmanto, bet man pašai likās, ka cēlonis varētu būt mani ēšanas paradumi un tas, ka minimāli patērēju ūdeni. Manuprāt, šai ūdens kūrei ir panākumi."

Citu jaunievedumu aktrises ēdienkartē neesot, jo... pietrūkstot gribasspēka. "Pēc zodiaka zīmes esmu Dvīnis. Tad nu manī cīnās šie divi es – apzinīgais, kas grib dzīvot veselīgi, un otrs, kas gatavs turpināt pa vecam."

Čipsu paaudzes salāti

"Manas meitas ir izaugušas čipsu laikmetā, lai gan ar tiem ģimenē netika lutinātas," stāsta divu meitu māte un ir gatava dalīties ar kārtaino salātu recepti. "Šo salātu pamatā ir čipsi, turklāt var variēt ar sastāvdaļām. Gatavojot pirmo versiju, smalki sagriež svaigu gurķi un kārto traukā. Nākamajā kārtā liek sagrieztus svaigus tomātus, tad seko sagrieztu vārītu olu kārta, pēc tam – nedaudz sadrupinātu sīpolu čipsu kārta. To pārziež ar majonēzi un visu atkārto no sākuma, līdz trauks pilns." Otru kārtaino salātu versiju Terēze gatavojot no Ķīnas kāpostiem, marinētiem šampinjoniem, čipsiem ar sēņu garšu un majonēzes ar baraviku garšu. "Var likt kārtās, bet man labāk garšo, ja salātu sastāvdaļas sajauc ar majonēzi un ļauj nedaudz ievilkties."

Sarunas nobeigumā aktrise atklāj pīrādziņu mīklas recepti, pie kuras varot tikt viens un divi. "Labi zinām, cik liela ķēpa ir ar rauga mīklu. Te tā rūgst, te atkal slikta rauga vai kāda cita iemesla dēļ nesanāk kvalitatīva un līdz ar to – arī pīrāgi padodas ne šādi, ne tādi. Izmantojot pīrādziņu mīklas recepti, ko man iedeva saimniecītes – kolēģītes, kas baro manus deju pulciņa audzēkņus, tamlīdzīgu kreņķu nav. Ir jāsajauc glāze miltu ar paciņu kausētā siera, kārtīgi jāsamīca un – mīkla gatava. Pīrādziņu pildījumam var izmantot gan speķīti, gan malto gaļu, gan jāņogu želeju, jo siers ar skābenu ievārījumu taču labi sader."

***

Terēzes Lasmanes iecienīto ēdienu receptes

Biezpiena – cepumu torte

Vajag: 4 paciņas cepumu Selga, upeņu ievārījumu (vislabāk jau mājās gatavoto), glāzi piena, 4 paciņas biezpiena,

6 olas, 200 g cukura, 1 paciņu sviesta, citronu, želatīnu, rotāšanai – šokolādi vai augļus, vai marmelādi.

Pagatavošana: olām dzeltenumu atdala no baltuma. Dzeltenumiem pievieno sviestu (tam jābūt mīkstam), cukuru un sakuļ. Atsevišķi kuļ olu baltumus, līdz veidojas stingras putas. Biezpiena masā iemaisa sakultos olu baltumus un pierīvē nedaudz citrona miziņu (var iespiest arī nedaudz citrona sulas). Abas sajauktās masas liek kopā un iemaisa vienu otrā. Lai torte būtu stingrāka, var pievienot želatīnu.

Uz paplātes četrās, piecās vai vairāk rindās vienu pie otra kārto pienā nedaudz apmērcētus cepumus. Pārklāj upeņu ievārījumu un atkal liek cepumu kārtu un to pārziež biezpiena masu. Ievērojot šādu secību, liek vairākas kārtas, bet pēdējai noteikti ir jābūt biezpiena masas kārtai.

Lai nerēgotos cepumi, tortes malas apsmērē ar biezpiena masu un pārkaisa ar cepumu drupačām. Rotā ar augļiem un ogām vai marmelādes gabaliņiem, vai sarīvētu šokolādi vai arī kausētu šokolādi. Liek ledusskapī, lai sastingst. Jo torte ilgāk varēs ievilkties, jo tā būs garšīgāka.

***

Šampinjonu – siera zupa

Vajag: kausēto sieru, šampinjonus (var izmantot arī citas sēnes), burkānus, kartupeļus, sīpolus, ķiplokus, zaļumus, vistas vai sēņu buljona kubiņus, sviestu cepšanai.

Pagatavošana: sviestā apcep gabaliņos sagrieztus burkānus un ripiņās sašķērētus sīpolus, tad liek buljonā vai, ja negribas izmantot buljona kubiņus, verdošā ūdenī. Šampinjonus apcep, pievieno sasmalcinātu ķiplociņu un liek buljonā pie dārzeņiem. Vāra 10 līdz 15 minūtes, tad pievieno kartupeļus. Kad dārzeņi mīksti, zupā iemaisa kausēto sieru un zaļumus. Uzvāra. Var pievienot apceptus vistas filejas gabaliņus, ja ir vēlme pēc gaļas, un saldo krējumu.

Svarīgākais