Initas Dzelmes garšas restaurācijas

Mazliet piemirstas garšas restaurāciju var piedzīvot arī uz... skatuves. Tā nesen esot noticis ar Dailes teātra jauno aktrisi Initu Dzelmi, kad viņas atveidotajai Nezināmajai Mihaila Gruzdova iestudētajā izrādē Noslēpumainā zvaigzne vienā epizodē jāgrauž burkāni.

«Tie pagadījās tik sulīgi, ka sakārojās arī mājās pagrauzt kādu.»

Pirmos patstāvīgos soļus kulinārijas pasaulē Inita esot spērusi relatīvi nesen, taču zināmu rūdījumu guvusi jau bērnībā, kad pavārmākslas pamatus ierādījusi vecmāmiņa. Savās zināšanās esot dalījies arī tēvs, kurš uzņēmies rūpes par ģimenes ikdienas maltītēm, tādējādi lutinot sievu un abas meitas. Inita atklāj, ka tagad, kad dzīvojot šķirti no vecākiem, tēvs kļuvis par viņas galveno konsultantu virtuves gudrībās.

Gastronomiski piedzīvojumi

Ar Initu Dzelmi tiekamies agrā sestdienas rītā Iļģuciema maiznīcā – konditorejā, kas atrodas viņas mājas tuvumā. Izvēlamies grenadīna tēju un kruasānus. To garša un smarža Initai atsauc atmiņā ceļojumu uz Parīzi, kur arī ēdusi kruasānus, taču tiem bijusi pavisam cita garša. «Ļoti liela nozīme ir videi, kur ēdienu bauda.»

Viņa stāsta, ka teātra sezonas laikā diena parasti aizritot dailītē. No rīta ir mēģinājums, bet vakarā bieži vien izrāde, pirms kuras atkārtojot lomas tekstu. «Tā kā no rīta guļu līdz pēdējam, brokastot jeb, precīzāk, ieturēt vēlās brokastis sanāk teātra kafejnīcā. Tajā strādā brīnišķīgi pavāri, kas gādā, lai ēdienkarte nebūtu vienmuļa.»

Dailes teātra kafejnīcā Inita esot atklājusi vairākus līdz tam neiepazītus ēdienus. «Man tāda pieredze, piemēram, bija ar garnelēm. Kopš brīža, kad teātrī tās pirmoreiz nobaudīju salātos, tagad esmu kļuvusi par kaislīgu garneļu fani,» nosmej jaunā aktrise. Ja pa dienu rodoties vēlēšanās izrauties no teātra, pastaigājot pa Rīgas parkiem, izvēdinot galvu, apēdot saldējumu vai arī ieejeot kādā no centra ēstuvēm. «Pārsteidzošs salikums man gadījās restorānā Botanica, kur ēdu auksto tomātu zupu ar suši. Tie zupā bija paslēpti kā nelieli dārgakmeņi. Savukārt Teātra bārā restorānā asa un smeķīga šķita karstā tomātu zupa. Tā kā neaizraujos ar pikantiem ēdieniem, šai zupai pieliku pilnu karoti skābā krējuma.»

Turpina gavēni

«Esmu vienkārša meitene un arī ēdu vienkārši. Uzticos zināmām lietām, bet tajā pašā laikā esmu atvērta arī kaut kam jaunam,» vērtējoši saka jaunā aktrise un piebilst, ka šogad pirmo reizi ievērojusi gavēni. «Tas nu jau kādu laiku ir beidzies, bet es joprojām neizjūtu izteiktu nepieciešamību pēc gaļas. Tās vietā arvien biežāk izvēlos zivis. Lai jau ķermenis atpūšas no gaļas.»

Inita izstāsta, ka nesen, kad restorānā atzīmējuši māsas dzimšanas dienu, viņa esot izvēlējusies buti. «Šo zivi ēdu pirmoreiz, un nebija jāviļas. Joprojām esmu jaunu kulināro iespaidu meklējumos. Pagaidām nav tāda ēdiena, kas mani būtu spēcīgi paķēris.»

Draugi, radi un darbabiedri viņu dažkārt pavelkot uz zoba – ja piedāvājumā būs vārīti kartupeļi un skābais krējums, Inita nekam citam nepievērsīšot uzmanību. «Bija tāds laiks, kad pārtiku tikai no kartupeļiem un krējuma, ko bagātīgi tiem pārlēju. Taču nu šo komplektu izvēlos arvien retāk, jo kartupeļi organismam jau neko labu nedod.»

Vienai – gurķi, otrai – tomāti

Bērnības vasaras Inita kopā ar māsu esot pavadījušas laukos pie vecmāmiņas. No tiem laikiem jaunajai aktrisei gluži vai asinīs esot paradums skaisti servēt galdu mielastam, kā arī jau ēdiena tapšanas laikā nomazgāt traukus, kas gatavojot izmantoti. «Oma bija galvenā noteicēja virtuvē, bet mēs ar māsu viņas asistentes. Viņa, pēc dabas būdama pedante, mums mācīja, ka tīra virtuve ēdiena tapšanas laikā liecinot par labu saimnieci. Tāpēc traukiem vajadzēja būt nomazgātiem un darba virsmai sakoptai,» atceras jaunā aktrise un piebilst, ka vecmāmiņa esot lutinājusi viņas abas, piemēram, neesot likusi ēst to, kas mazmeitiņām negaršo. «Viņa vienai no mums taisīja svaigus tomātus ar dillēm un skābo krējumu, bet otrai – svaigu gurķu salātus. Tāpat notika ar biezputrām, jo vienai garšoja no auzu pārslām vārītā, bet otrai – mannas biezputra. Nebija nekāda kopsaucēja!»

No vecmāmiņas gatavotajiem ēdieniem kā īpašu Inita piemin bubertu. «Daudzi šodien nemaz nezina, kas tas ir. Arī es bubertu nemāku pagatavot, taču atceros, ka vecmāmiņas interpretācijā tas kopā ar ķīseli bija debešķīgs.»

Tagad jaunā aktrise gaidot, kad dārzā ienāksies zemenes un zirņi, jo tie ļoti garšojot. «Protams, pukojos, kad ir jāravē vai jālaista dobes, taču, ienākoties ogām un zirņiem, šie kreņķi aizmirstas. Manuprāt, vietējās zemenes pārspēj banānus, kas man ne īpaši garšo, un arī to konsistence nepatīk, jo atgādina ziepes.»

Ģimenes pusdienas

Kopš Inita dzīvojot šķirti no vecākiem, ģimenē esot iedibināta tradīcija nedēļas nogalē pulcēties pie pusdienu galda. «Tā sagadījies, ka šajās reizēs maltīti parasti gatavo mamma. Pēdējā laikā viņa ir iesitusi roku deserta pagatavošanā, mammai sanāk gan garšīgs tiramisū, gan ābolkūkas un pīrādziņi.»

Savukārt tēvs esot liels speciālists tā dēvēto nopietno ēdienu jomā. «Kad viņš kaut ko taisa no gaļas, spēj būt ļoti pacietīgs, tāpēc gaļu izsutina vai izcep tik mīkstu, ka tā kūst mutē. Man parasti pietrūkst pacietības.»

Inita neslēpj, ka bieži vien zvana tēvam, lai pajautātu, kas ir jānopērk, lai pagatavotu vienu vai otru ēdienu, bet, kad tas izdarīts, tur klausuli pie auss, lai noskaidrotu, kas ar iegādātajiem produktiem jādara tālāk. «Stāvu pie plīts un rīkojos atbilstoši tēvam teiktajam. Man par lielu pārsteigumu, ēdienu receptes es nevaru atcerēties, tāpat kā dziesmu vārdus. Ja tagad man vajadzētu izstāstīt, kā jācep kotletes, es to nespētu, taču gala rezultāts sanāk labs. Varbūt man ir ēst gatavotājas talants, bet pagaidām es pārāk neaizraujos ar tā izkopšanu.» 

*

Initas Dzelmes iecienītā ēdiena recepte

Vārīti rīsi ar vistas fileju un dārzeņiem

• Vajag: rīsus, vistas fileju, konservētu kukurūzu, konservētas sviesta pupiņas, svaigus tomātus, sviestu, Parmas sieru, garšvielas rīsiem

• Pagatavošana: vistas fileju sagriež gabaliņos un uz pannas apcep nelielā eļļas daudzumā. Tad liek māla podiņā, kas paredzēts cepšanai, pievieno vārītus rīsus, kuriem uzbārstīta garšvielas rīsiem, pievieno konservētu kukurūzu, konservētas sviesta pupiņas, svaigus tomātus. Nobeigumā liek aptuveni ēdamkaroti sviesta, uzbārsta Vidusjūras garšvielas un sarīvētu Parmas sieru. Māla podiņu liek uzkarsētā cepeškrāsnī un 20 minūtes ļauj ēdienam gatavoties.

Svarīgākais