Derētu viena kārtīga putra

Kad gribas uzēst kaut ko vienkāršu, sātīgu un ne pārāk dārgu, der atcerēties latviešu iecienīto miežu putru. Vai zinājāt, ka mūsu senčiem bijis pieņemts laikā no Miķeļiem(29.septembra) līdz Pavasara Mārai(25.martam) ēst tauku putru, bet pārējā laikā– piena putru. Tā bija kārtīga putra no miežu putraimiem.

Nenoslinkosim un izvārīsim tādu arī mēs, lai nu aplejamās paciņu putras paliek citai reizei.

Mainās laiki, mainās ēšanas paradumi, bet mieži joprojām ir vieni no pasaulē audzētākajām labībām un acīmredzot arī vissenākais kultivētais graudaugs Latvijā. Miežus mūsu priekšteči ēduši jau jaunākajā akmens laikmetā, kas saistīts ar lauksaimniecības sākumu. Tas bija 4500–1500 gadu pirms mūsu ēras. Vārdiem "mieži" un "maize" latviešu valodā esot kopēja izcelsme.

Mieži bijuši iecienīti Senajā Ēģiptē, kur no tiem jau toreiz gatavota ne vien maize, bet arī alus. Reizēm mieži kalpojuši arī naudas vietā. Senajā Grieķijā no miežiem un zālītēm gatavots īpašs rituāls dzēriens. Romiešu laikos populārāki gan kļuvuši kvieši, taču gladiatori acīmredzot devuši priekšroku miežiem, tāpēc viņi saukti par hordearii?– miežu ēdājiem. Savukārt Ķīnā senos laikos smaga miežu vārpa ar daudz graudiem simbolizējusi vīrišķo spēku. Viduslaiku Eiropā mieži līdz ar rudziem bijuši ierasti zemnieku uzturā, kamēr smalkākie sabiedrības slāņi devuši priekšroku kviešiem. No šodienas viedokļa raugoties, iznāk, ka zemnieki ēduši veselīgāku labību nekā kungi. 19.gadsimtā daudzās zemēs par nopietniem miežu konkurentiem kļuvuši kartupeļi. Tagad miežiem jāiztur vēl sīvāka konkurence par vietu mūsu galdā. Taču varbūt nav īsti pareizi sacīt– konkurence. Jo lielāka ir graudaugu produktu dažādība, jo daudzveidīgāks mūsu uzturs, tikai nevajag pašiem to noplicināt. Mūsu senči miežu putru cēluši galdā, sākot un beidzot svarīgus darbus. Mēs reizēm varētu darīt tāpat.

***

NODERĪGI

Miežu putraimi ir bagāti ar balastvielām, tie satur B?grupas vitamīnus, kāliju, kalciju, magniju, varu, fosforu, dzelzi, selēnu, mangānu u.c.

Regulāri ēdot miežu putraimus, uzlabojas gremošanas trakta darbība, mazinās žultsakmeņu risks, pazeminās holesterīna līmenis asinīs, lēnāki kļūst aterosklerotiskie procesi.

Miežu putraimi ir ātrāk gatavi, ja tos iepriekš izmērcē ūdenī. Daļa kulināru gan neatzīst ne mērcēšanu, ne skalošanu, uzskatot, ka tā iet bojā vērtība.

Vārot miežu putraimus, to tilpums palielinās 5–6 reizes.

Nopērkami dažādu lielumu miežu putraimi; jo tie smalkāki, jo ātrāk gatavi.

Vienā glāzē ir aptuveni 180 g, bet vienā ēdamkarotē– ap 20 g miežu putraimu.

Lai izvārītu irdenu biezputru, var izvēlēties rupjākus miežu putraimus. Tos noskalo siltā ūdenī, liek katlā ar vārošu ūdeni, kam pievienots sāls, un vārīšanas laikā nemaisa; pievieno nedaudz sviesta vai tauku.

***

RECEPTES

Miežu putra ar biezpienu

Sastāvdaļas. 2glāzes miežu putraimu, 3 litri ūdens, 1 glāze piena, 200 g biezpiena, 2 ēdamkarotes sviesta, 1 tējkarote sāls.

Pagatavošana. Ūdenim pievieno sāli, ieber putraimus, uzvāra un turpina vārīt uz vidējas uguns, laiku pa laikam noputojot. Kad putraimi gandrīz mīksti, nolej lieko ūdeni un pievieno pienu, maisot vāra gatavu. Pievieno biezpienu, ja nepieciešams– vēl sāli, izmaisa, uzliek katlam vāciņu un ļauj pastāvēt 5 minūtes. Beigās pievieno sviestu.

Miežu putra ar zirņiem

Sastāvdaļas. 1,5 glāzes miežu putraimu, 2 l ūdens, pusglāze šķelto zirņu, viens sīpols, mazliet kaltēta timiāna, 3 ēdamkarotes sviesta, sāls.

Pagatavošana. Zirņus izvāra mīkstus. Miežu putraimus kārtīgi nomazgā, liek sālītā ūdenī, uzvāra un vāra 20 minūšu, ja nepieciešams, noputo. Nolej lieko ūdeni, pievieno zirņus un sīki sagrieztu sīpolu, turpina vārīt uz mazas uguntiņas, līdz putraimi ir pilnīgi mīksti. Pievieno sviestu, timiānu, izmaisa, vāra vēl 5 minūtes.

Skābētu kāpostu zupa ar miežu putraimiem

Sastāvdaļas. 2 l ūdens, 800 g zupai piemērotas cūkgaļas, sāls, 500 g skābētu kāpostu, 1 sīpols, 1 burkāns, pusglāze miežu putraimu, zaļumi.

Pagatavošana. Trīs stundas pirms vārīšanas gaļu ieberzē ar sāli. Aukstā ūdenī liek gaļu, kāpostus, sagrieztu sīpolu, sagrieztu burkānu un noskalotus miežu putraimus. Vāra, līdz gaļa mīksta. Gaļu izņem no zupas, atdala no kauliem, sagriež gabaliņos un ieliek atpakaļ. Pievieno sīki sasmalcinātus zaļumus. Šķīvjos var zupai pielikt skābu krējumu vai tomātu biezeni.

Miežu putra ar ķirbjiem un gaļu (podiņos)

Sastāvdaļas. 125 g miežu putraimu, 300?g liesas cūkgaļas, 300?g ķirbju mīkstuma, 1?liels burkāns, 50 g sviesta, 2?ēdamkarotes tomātu pastas, sāls, pipari.

Pagatavošana. Cūkgaļu sagriež salmiņos. Tomātu pastu atšķaida ar glāzi ūdens. Trīs ceturtdaļas no iegūtā šķidruma pārlej gaļai, pievieno sāli un piparus, uz pusstundu atliek malā. Burkānu un ķirbju mīkstumu sagriež salmiņos. Gaļu liek uz karstas pannas un apcep, lai izveidojas garoziņa. Pievieno sagatavotos dārzeņus un maisot apcep. Pannas saturu pārliek karstumizturīgos māla podiņos, pieber putraimus, pārlej ar gaļas buljonu vai ūdeni, pievieno sāli. (Jāņem vērā, ka putras tilpums krietni pieaugs, tāpēc jāatstāj podiņos pietiekami daudz brīvas vietas, pretējā gadījumā ēdiens ies pāri.) Podiņus liek tikko iekurinātā cepeškrāsnī, lai ļautu tiem iesilt pamazām. Kad temperatūra sasniedz 180 grādu, cep 20 minūšu, tad pievieno sviestu un atlikušo tomātu pastas šķīdumu, cep vēl 20 minūšu.

Miežu putra ar vistas gaļu un sēnēm

Sastāvdaļas. 1 glāze miežu putraimu, 1 vistas fileja bez ādas, 100 g šampinjonu (vai citu sēņu, var būt saldētas), 1 liels sīpols, 1 liels burkāns, 2 ēdamkarotes svaigu zaļumu, augu eļļa, sāls, universālais garšvielu maisījums – pēc patikas.

Pagatavošana. Putraimus noskalo, pārlej ar ūdeni un vāra. Vistas fileju sagriež sīkos gabaliņos, apcep augu eļļā, pievieno sāli, garšvielu maisījumu, sagrieztas sēnes, sīki sagrieztu sīpolu un uz sakņu rīves sarīvētu burkānu, visu izcep līdz gatavībai, pievieno izvārīto putru, samaisa, uzkaisa zaļumus, uzliek traukam vāciņu, atstāj uz mazas uguntiņas vēl 5 minūtes.

Kāļu zupa ar miežu putraimiem

Sastāvdaļas. 1 vidēji liels kālis, 1 burkāns, 1 sīpols, pusglāze miežu putraimu, 50 g seleriju kātu, šķipsniņa kurkumas, sāls, malti melnie pipari, 2 krustnagliņas.

Pagatavošana. Nomizotu kāli sagriež kubiņos, burkānu sarīvē uz sakņu rīves. Sīpolu nomizo, tajā iedur divas krustnagliņas. Visus dārzeņus liek vārošā ūdenī, kam pievienots sāls, pieliek nomazgātus putraimus, kurkumu, piparus, vāra aptuveni pusstundu (kāļu gabaliņi kļūst mīksti un caurspīdīgi), sīpolu vārīšanas beigās no zupas izņem.

Svarīgākais