Mājās cepta maize

Cept mājās maizi pēdējā laikā kļuvis stilīgi. Lielākie pašceptās maizes fani iegādājas maizes mašīnas, kuras pašas sajauc visas mīklai nepieciešamās sastāvdaļas, to uzraudzē un izcep. Citi saglabājuši vai atjaunojuši maizes krāsni savās lauku mājās.

Tie, kuri nav tik aizrautīgi cepēji, maizi pērk veikalā, bet arī viņiem nav liegts kādā rudenīgi vēsā dienā izmēģināt spēkus maizes un dažādu maizīšu cepšanā. Tur, kur cepas maize, valda siltums, omulība un patīkama smarža – tāpēc vien ir vērts laiku pa laikam iemīcīt mīklu kaut vai vienam nelielam cepienam. Ir arī diezgan interesanti iziet cauri visam maizes tapšanas procesam – sagatavot nepieciešamās sastāvdaļas, mīcīt un raudzēt mīklu, veidot klaipiņus un sekot, kā tie cepas. Vienīgi jārēķinās, ka tas prasa diezgan daudz laika.

Līdz domai par mājās ceptu maizi daļa cilvēku nonākuši tāpēc, ka nav pa prātam rūpnieciski ražotie «uzpūstie» kukuļi, citi nejūtas droši par transtauku, E vielu un tamlīdzīgu nevēlamu komponentu klātbūtni pirktajos produktos. Nemaz jau nerunājot par to, ka pašceptai maizei katrs var atbilstoši savai gaumei pievienot dažādas piedevas. Mājās nav obligāti jābūt speciālai maizes krāsnij vai maizes mašīnai, pietiekami labi var cept arī cepeškrāsnī, tikai jāsameklē piemērotas receptes, jo tās, kas domātas maizes mašīnām, šajā gadījumā nederēs. Mājas virtuves gāzes vai elektriskā cepeškrāsns varbūt nav piemērota milzu kukuļiem, bet vidējus un mazus klaipiņus un maizītes parasti izcep bez problēmām. Katrs saimniekotājs jau savas krāsniņas niķus un stiķus pazīst vislabāk. Vienkāršas receptes bez liekiem izskaistinājumiem var atrast pavārgrāmatās, kas izdotas pagājušā gadsimta vidū, kad maizes cepšana mājās acīmredzot nebija nekas neparasts. Ja labāk tīk maizīte ar olīvām, valriekstiem, garšaugiem vai kaltētiem tomātiem, tad gan lielākas izredzes atrast receptes ir mūsdienu avotos.

NODERĪGI

• Pirms maizes cepšanas milti jāizsijā, lai tie bagātinātos ar skābekli un mīkla labāk rūgtu.

• Maizes mīklu mīca tik ilgi, līdz tā vairs nelīp pie rokām.

• Rūgstot mīklā izdalās spirts un ogļskābā gāze, kas paceļ mīklu un piebremzē rauga darbību. Raudzēšanas laikā mīklu vairākkārt atmīca atpakaļ, lai izvadītu uzkrājušos ogļskābo gāzi un rūgšana atsāktos ar jaunu spēku.

• Optimālā raudzēšanas temperatūra ir 28–30 grādi. Ja mīkla nerūgst, iespējams, temperatūra ir pārāk zema. Ja nolikšana siltākā vietā nelīdz, var gadīties, ka vainīgs zemas kvalitātes raugs.

• Ja mīklai pievienots par daudz sāls vai cukura, rūgšana var palēnināties vai pat apstāties. Situāciju var mēģināt glābt, piemīcot klāt jaunu mīklas porciju, kur sāls un cukurs nav pievienots.

• Receptēs norādītais miltu daudzums ir tikai orientējošs, jo dažādi milti spēj uzņemt atšķirīgu šķidruma daudzumu. Ja mīkla izplūst un līp, tai jāpievieno vairāk miltu, ja iznāk cieta un sausa, – vairāk ūdens.

Latviešu ticējumi

• Maizi nevajag cept trešdienās un piektdienās, lai tā nepelētu.

• Maize jāmīca resnām meitām, tad maize ir mīksta un briedīga.

• Kad maizi mīca, vajag bārties vai citu tādu troksni taisīt, tad maize labi rūgst.

• Kad maizei raugu liek klāt, tad jāsmejas, lai labi rūgst.

• Kad maizi mīca, nevajag dzert, jo tad maize padodas ūdeņaina.

• Ja, maizi krāsnī laižot, kukuļus nenogludina, būs nesmuki bērni.

• Ja grib, lai maize izceptos laba, nedrīkst slavēt cepēju, bet jāsaka: «Maizīte kā saulīte, cepēja kā cūka.»

• Ja maizes kukuļi cepot saķērušies kopā, tad arī ēdāji būs saķērušies – draudzīgi un saticīgi.

• Ja maizes kukulis, no krāsns laukā ņemot, apveļas, būs neveiksmes.

• Karstu maizi nedrīkst ar nazi griezt, jo tad cepējam mugura sāp.

• Maizi griežot, vienmēr vajag celties stāvus, lai cepējs ilgi dzīvotu.

• Ja ēdājs vēl nav apēdis vienu maizes šķēlīti, bet nogriež un sāk ēst otru, tad tam būs divas sievas (vīri).

• Ja maizes rieciens nogriežas šķībi, tad griezējs ir melojis.

• Kas donu augšupēdus atstāj, tas nevar parādus nomaksāt.

• Ja maize izkrīt no rokām, tad ēdājs nav to pelnījis.

• Otra iekostu maizi nevajag ēst, jo tad ēdāji plēsīsies.

• Ja meita apēd 99 maizes galiņus, tad dabūs saimnieka dēlu par vīru.

RECEPTES sadarbībā ar Dansukker

Alus maize

• Sastāvdaļas. Viena tējkarote sausā rauga, pustējkarote Dansukker smalkā cukura, 3/4 glāzes rudzu miltu, viena tējkarote sāls, piecas ēdamkarotes Dansukker tumšā cukura sīrupa, nedaudz silta ūdens, 2/3 glāzes alus.

• Pagatavošana. Raugu un cukuru izšķīdina siltā ūdenī, pievieno mazliet miltu, atstāj 10–20 minūtes (līdz paceļas putu cepurīte), pievieno divreiz izsijātus rudzu miltus, kam piejaukts sāls, samaisa, pielej sīrupu un alu. Mīca, līdz mīkla vairs nelīp pie rokām. Liek siltā vietā, viegli samitrina ar ūdeni, uzklāj drāniņu un raudzē aptuveni divas stundas, tad vēlreiz samīca un uzraudzē. Izveido apaļu klaipiņu, liek uz ietaukotas plāts, virspusē krusteniski iegriež, ļauj vēlreiz uzrūgt. Cep 220 grādos aptuveni 40 minūtes. Gatavo maizi pārsedz ar viegli mitru drāniņu.

Maize ar sodu

• Sastāvdaļas. Trīs glāzes miltu, viena tējkarote sodas, viena tējkarote cepamā pulvera, trīs ēdamkarotes Dansukker farīna cukura, šķipsniņa sāls, trīs ēdamkarotes lobītu ciedru riekstu, divas ēdamkarotes magoņu sēkliņu, divas ēdamkarotes sezama sēkliņu, divas glāzes kefīra.

• Pagatavošana. Miltus, sodu, cepamo pulveri, sāli, cukuru, riekstus un sēkliņas sajauc, pārlej ar kefīru un ātri samīca viendabīgu mīklu. Liek ietaukotā veidnē, cep 180 grādos aptuveni stundu.

Magoņu batons

• Sastāvdaļas. Mīklai: 500 g miltu, 30 g rauga, viena glāze piena, šķipsniņa sāls, divas olas,100 g Dansukker smalkā cukura, viena ēdamkarote Dansukker vaniļas cukura, rīvēta citrona miziņa, 80 g sviesta. Pildījumam: 250 g magoņu sēkliņu, 150 g rozīņu, viena glāze piena, divas ēdamkarotes brendija, nedaudz malta kanēļa, 30 g rīvmaizes.

Pārziešanai: viena ola. Pārkaisīšanai: Dansukker pūdercukurs.

• Pagatavošana. No produktiem (izņemot sviestu) pagatavo rauga mīklu, liek siltumā uzrūgt. Uzvāra pienu, tajā izšķīdina smalko cukuru, nepārtraukti maisot, pievieno magones, izvāra pabiezas konsistences masu un atdzesē, pievieno kanēli, izmērcētas nosusinātas rozīnes un rīvmaizi. Mīklu izveltnē četrstūrainā plāksnē, pārziež ar izkausētu sviestu, pārliek ar pildījumu un izveido veltni, cieši saspiež malas. Liek uz plāts, pārziež ar sakultu olu. Cep vidējā siltumā. Gatavu pārkaisa ar pūdercukuru.

Baltmaize

• Sastāvdaļas. Četras glāzes miltu, 50 g taukvielu (sviests, margarīns vai rafinēta augu eļļa), trīs ēdamkarotes Dansukker smalkā cukura, 20 g presētā rauga, pustējkarote sāls, viena glāze ūdens vai piena, viena ola mīklai, viena – pārziešanai.

• Pagatavošana. Katlā lej pienu vai ūdeni (vai arī ar ūdeni atšķaidītu pienu), uzsilda aptuveni līdz 30 grādu temperatūrai,

izšķīdina tajā raugu. Pievieno sāli un cukuru, olu un izsijātus miltus, samaisa un mīca, līdz izveidojas viendabīga mīkla, beigās pievieno viegli sasildītu taukvielu. Liek siltā vietā uzrūgt. Kad mīkla pacēlusies, to atmīca atpakaļ, ļauj uzrūgt vēlreiz un atkal samīca. Liek uz dēļa, kas nokaisīts ar miltiem, veido nelielus garenus klaipiņus. Tos var atstāt gludus, iegriezt rievas vai robiņus. Liek uz plāts, patur siltā vietā vēl 40 minūtes, pārziež ar sakultu olu, cep 230–250 grādos aptuveni 15 minūtes.

Svarīgākais