Deserts svētku noskaņās

© F64

Novembris ir laiks, kuru vairāk nekā jebkuru citu gada mēnesi caurstrāvo patriotisms, melanholiska piederības izjūta un sarkanbaltsarkanā iekļaušana mīļos, ikdienišķos niekos.

Domājot par Latviju un plānojot svētku vakariņu ēdienkarti savai saimei, vērts iepriecināt savus mīļos ar viegli pagatavojamu un debešķīgi saldu desertu, kas stāsta par mīļo Latviju ne tikai ar tautiskajām krāsām, bet arī sastāvdaļām. Sulīgs lauku biezpiens, krēmīgi vijīgs saldais krējums un spirdzinošas dūmakaino purvu skaistules dzērvenes – tieši tik latviskas ir šā deserta galvenās sastāvdaļas.

SASTĀVDAĻAS

Krēmam:

350 g biezpiena

200 ml saldā krējuma

100 g cukura

1 ēdamkarote vaniļas cukura

Mērcei:

200 g svaigu vai saldētu dzērveņu

1 l ūdens

150 g cukura

2 ēdamkarotes kartupeļu cietes

PAGATAVOŠANA

1. Deserta gatavošanu sāk ar mērces vārīšanu, lai tā pirms servēšanas pagūtu kārtīgi atdzist. Katliņā uzvāra litru ūdens.

2. Dzērvenes rūpīgi nomazgā, uzberot uz sietiņa (ja izmanto svaigas ogas), ieber dziļā traukā un pārlej ar vienu krūzi uzvārītā ūdens.

3. Tad sablenderē, līdz visas ogas ir pārsprāgušas un no tām izdalījusies sula.

4. Pēc tam virs katla ar verdošo ūdeni uzliek sietiņu, kurā ielej sablenderēto dzērveņu masu, ar karoti rūpīgi izberž ogas caur sietu, līdz tajā paliek tikai biezumi.

5. Kad ūdens un dzērveņu sula sajaukti, pievieno cukuru un uzkarsē, līdz sāk vārīties.

6. Tad krūzē sajauc kartupeļu cieti ar aukstu ūdeni, rūpīgi izmaisa, lai nav kunkuļu. To lēnām lej katliņā ar verdošo sulu un strauji maisa.

7. Pēc tam izslēdz plīti un mērces katliņu liek dzesēties auksta ūdens peldē.

8. Gatavo biezpiena krēmu. Palielā traukā sasmalcina biezpienu (to var malt, blenderēt vai arī, ja tas ir labi drūpošs, vienkārši izmaisīt ar karoti).

9. Atsevišķā traukā saputo saldo krējumu, kam pievienots cukurs un vaniļas cukurs.

10. To pamazām iecilā biezpienā un rūpīgi izmaisa, lai krēms būtu vienmērīgs.

11. Trauku ar krēmu liek ledusskapī sastingt. Pasniedz deserta trauciņos: ielej dzērveņu mērci, virsū kārto biezpiena krēmu, ko pārber ar svaigām dzērvenēm.

Svarīgākais