Neierasta Ziemassvētku virtuve

Pēc sena latviešu tautas ticējuma Ziemassvētkos jāliek galdā deviņi ēdieni. Arī piparkūkas, bietes, burkāni, skābēti kāposti, pelēkie zirņi, cūkas šņukurs. Tas viss no pašu izaudzētā un pagatavotā.

Runā arī – jo bagātīgāks būs galds, jo labāk saime dzīvos nākamajā gadā. Liepājas restorāns Upe, direktore Marita Jakunova un šefpavārs Romāns Baltgalvis lika galdā pašu iecerētos un izlolotos ēdienus. Ar domu – kāpēc Ziemassvētkos nevarētu būt arī tā?

Siltais ābolu punšs

150 ml ābolu sulas pieliek 20 ml karameļu sīrupa, 3 krustnagliņas, lielu kanēļa standziņu. Visu kārtīgi uzkarsē un dekorē ar ābola, mandarīna vai citrona šķēlīti. Var pieliet nedaudz viskija, tad būs alkoholiskais kokteilis. Tā ir kā alternatīva karstvīnam.

Piparkūku krēma – griljāžas kārtojums ar mandarīnu mērci

SASTĀVDAĻAS (4 porcijām):

krēmam:

250 g saldā krējuma, 60 g piparkūku,80 g cukura ,40 g lobītu zemesriekstu,40 g marmelādes konfekšu,4 g želatīna,50 g ūdens,

griljāžai:

50 g cukura,80 g lobītu zemesriekstu,15 g miltu,30 g piena

PAGATAVOŠANA: gatavo griljāžas cepumus no cukura, lobītiem zemesriekstiem, miltiem un piena. Atdzesē. Saputo saldo krējumu, pievieno cukuru, sasmalcinātas piparkūkas un zemesriekstus. Notīra mandarīnus, sadala daiviņās un vāra cukurūdenī, beigās iebiezina ar kartupeļu cieti. Krēmu un griljāžu kārto uz šķīvja, apkārt lej mandarīnu mērci. Dekorē ar svaigām dzērvenēm un piparmētru.

Grilētas vistas filejas salāti ar avokado, dārzeņiem, svaigu lapu salātiem un zaļumudārzeņu pesto

SASTĀVDAĻAS:

70 g vistas filejas,30 g ledus salātu,30 g svaigu gurķu,30 g tomātu,30 g avokado

2 ēd. kar. mērces

PAGATAVOŠANA: vistas fileju notīra, sagriež kubikos, apber ar garšvielām un grilē. Atdzesē. Nomazgā dārzeņus, sagriež salmiņos. Salātu lapas nomazgā un saplūkā. Zaļumus, baziliku, sīpolus, papriku un ķiplokus sablenderē. Pievieno sāli, piparus, cukuru, baltvīna etiķi un olīveļļu. Sagrieztos dārzeņus samaisa ar zaļumudārzeņu pesto, liek formiņā un kārto uz šķīvja. Apkārt liek grilētās vistas filejas gabaliņus. Dekorē ar ķirštomātiem un svaigu baziliku.

Svarīgākais