Atspirdzinoši dzērieni karstam laikam

© F64

Karstās vasaras dienās, kad slāpst daudz biežāk nekā citkārt, atspirdzinājums ir tieši tas, kas vajadzīgs!

Dažādās kombinācijās saliekot kopā augļus un ogas, ļoti ātri var pagatavot pavisam vienkāršus, bet gardus dzērienus, kas vienlīdz labi iederēsies gan mājas kārtībā, gan rīkojot dārza svētkus vai nedēļas nogales ballīti draugu pulkā.

Augļu bole

Sastāvdaļas (apmēram septiņām porcijām)- dažādus augļus pēc izvēles, šoreiz – aprikozes, zemenes, melone, 1 kg apelsīnu, 0,5 kg citronu,cukursīrups vai Monin sīrups ar kādu sev tīkamu garšu, pūdercukurs, gāzēts ūdens,ledus

Pagatavošana:

1. Glītās šķēlītēs sagriež zemenes, aprikozes, meloni. Visu augļu šķēlītes liek lielā bolei piemērotā traukā.

2. No citroniem un apelsīniem izspiež sulu, pievieno to augļiem.

3. Pārlej augļus ar sīrupu.

4. Atkarībā no tā, cik saldu vēlamies boli, pievieno divas vai vairāk deserta karotes pūdercukura.

5. Pievieno gāzētu ūdeni un nesmalcinātu ledu, izmaisa un bauda. Lai labi garšo!

Svaigais arbūzs

Sastāvdaļas(vienai kokteiļa glāzei ): apmēram 80 g arbūza, 1/4 daļa citrona, divas tējkarotes pūdercukura (var izmantot arī sīrupu), gāzēts ūdens, ledus

Pagatavošana:

1. Arbūza šķēles nomizo, atsēklo, sagriež kumosa lieluma gabaliņos.

2. Kokteiļa glāzē ieliek četrus arbūza gabaliņus. Uzber pūdercukuru.

3. Ar koka stampiņu kārtīgi saspaida.

4. Pievieno citrona sulu.

5. Sastāvdaļas labi izmaisa, tām uzber sasmalcinātu ledu.

6. Kokteiļa glāzi piepilda ar gāzētu ūdeni. Rotā ar piparmētru lapiņu, pasniedz ar salmiņu.

Arvja Zēmaņa ieteikumi

• Gatavojot atspirdzinošus dzērienus, nevajag baidīties no improvizācijas: izmantojiet visus augļus un ogas, kas ienākas pašu dārzā, taču neaizmirstiet arī citronu, laimu, aprikozes, banānus, melones, arbūzus, vīnogas.

• Gatavojot atspirdzinājumus atsevišķās glāzēs, ledu labāk sasmalcināt.

• Boles gatavošanai vispiemērotākie trauki būs liela stikla bļoda vai kauss komplektā ar smeļamo kausiņu, karotītēm un dzeramajiem kausiņiem.

• Boli var gatavot divējādi: izmantojot tikai gāzētu ūdeni un ledu vai kopā ar pussaldo šampanieti, sauso baltvīnu vai sārtvīnu ar nelielu martini, ruma, konjaka piešprici.

• Alkoholu vienmēr pielej īsi pirms pasniegšanas. To dara lēni, lai bole ilgāk būtu dzirkstoša. Ja dzēriens izdodas stiprāks, nekā gribas, klāt pielej aukstu gāzētu ūdeni.

• Boli var aromatizēt ar citrona vai laima miziņu, krustnagliņām, kanēļa standziņu, bazilika vai piparmētras lapiņām.

• Ja bole paredzēta tūlītējai lietošanai, ledu tai pievieno uzreiz gatavošanas procesā. Garāka pasākuma gaitā bolei labāk ledu klāt nelikt, lai tā neatūdeņojas.

• Lai bole nezaudētu savu vēsumu, to vislabāk iesēdināt bļodā ar ledu.

• Gatavojot boli lielākai ballītei, vienam cilvēkam vidēji paredz 200 gramus augļu un 0,5 l vīna vai šampanieša.

Svarīgākais