Panna cotta ar meža ogu mērci

© F64

Vārīts saldā krējuma krēms jeb Ziemeļitālijas klasiskais panna cotta jau krietnu laiku ir arī Latvijas saldummīļu uzmanības lokā.

Un pelnīti – šis patiešām viegli pagatavojamais, izcili maigās garšas deserts nevar neizdoties, ja vien ievēro receptē noteiktās pamata sastāvdaļas un pareizās proporcijas.

Sastāvdaļas: (4 personām)

500 g saldā krējuma, 200 g piena, 7 ēdamkarotes cukura, 1 ēdamkarote želatīna, vaniļas pāksts,

Ogu mērcei: apmēram 1 kg dažādu svaigu ogu, 0,5 l svaigi spiestas upeņu vai vīnogu sulas, 200 g ūdens, 200 g cukura, kartupeļu ciete

Pagatavošana: katliņā ielej saldo krējumu, pievieno cukuru. Vaniļas pāksti gareniski pārgriež uz pusēm, ar asa naža galu izņem sīkās sēkliņas un pievieno tās krējumam. Pievieno pienu, visu uzkarsē, katliņu noceļ no uguns, lai vismaz 20 minūšu ievelkas vaniļas dabiskā garša. Masu atdzesē līdz 70 grādu temperatūrai. Pievieno aukstā ūdenī uzbriedinātu un karstā ūdens peldē izšķīdinātu želatīnu. Masu labi izmaisa, izkāš un pilda vēlamajās formiņās un ledusskapī atdzesē vismaz četras stundas (ideāli, ja deserts ledusskapī atpūšas pusi dienas vai veselu diennakti).

Svaigu ogu mērce: ogas aptuveni uz pusstundu liek saldētavā, pa to laiku katliņā karamelizē cukuru, pievieno ūdeni un svaigi spiestu sulu (pēc katra paša izvēles). Kad šķidrums uzvārījies, pievieno kartupeļu cieti un iebiezina. Padzisušo mērci pārlej ogām. Ogas nesamīcot kopā ar mērci viegli izcilā un ļauj atdzist.

Panna cotta pasniedz kopā ar ogu mērci, rotā ar svaigām ogām, ziediem un balzamiko glazūru.

PADOMI

• Panna cotta parasti pasniedz ar tām ogām, kas ir sezonāli aktuālas un katram pieejamas.

• Ogu mērcei jābūt nedaudz biezākai – kopā ar desertu tā būs ideālajā konsistencē, jo pievienotās ogas nedaudz atsulojas un mērce paliek mazliet šķidrāka.

• Saldā krējuma krēmu var pasniegt kopā arī ar nevārītu ogu mērci: ogas kopā ar cukuru tikai sablenderē, pievieno sev tīkamas garšvielas – kanēli, kardamonu vai muskatriekstu –, un viss.

Vērts zināt

• Panna cotta klasiskais variants ir diezgan trekns, jo tā pagatavošanā izmanto tikai saldo krējumu ar 35% tauku saturu, tāpēc paši itāļi un deserta mīļotāji citviet pasaulē klasisko panna cotta ēd mazām porcijām un noteikti kopā ar kādu saldskābu ogu mērci. Pavāri nebūs pavāri, ja oriģinālrecepti neuzlabos – lai tik populāro desertu padarītu liesāku, puse saldā krējuma bieži tiek aizstāta ar paaugstināta tauku satura pienu vai aizvietota ar kafijas krējumu. Lai dažādotu panna cotta garšu, klasiski lietoto vaniļas garšu var aizstāt ar citrona miziņu, Amaretto liķieri, saldajam krējumam var pievienot augstākā labuma kokosriekstu pienu, taču noteikti jālieto labs un jau pārbaudītas kvalitātes želatīns.

• Panna cotta varētu tikt nominēts kā katras saimnieces ideālais saldēdiens, jo to droši var gatavot dienu pirms galdā celšanas un divas trīs dienas uzglabāt ledusskapī.

Svarīgākais