Jaunā pētījumā atklāts, cik kaitīgi patiesībā ir čipsi

© pexels.com

Daudziem cilvēkiem čipsi ir ļoti iemīļota uzkoda, lai arī ir zināms, ka tie veselībai nenodara neko labu. Portāls "Eat This, Not That" ziņo, ka čipsi patiesībā ir daudz neveselīgāki nekā mums šķiet.

Lai arī apēdot vienu čipsu paciņu, jūs uzreiz nenodarāt savai veselībai būtisku kaitējumu, taču ēdot tos regulāri gardā uzkoda var radīt daudz nepatīkamu blakusparādību.

Lai arī čipsu ēšana var veicināt svara pieaugumu, tā nav pati biedējošākā blakusparādība. Regulāra čipsu ēšana var palielināt dažādu veselības problēmu iespējamību.

Pētniece Hollija Klamere izceļ, ka čipsi var saturēt potenciāli kancerogēnu vielu - akrilamīdu. "Akrilamīds ir atrodams tabakas dūmos un dažādos vides piesārņojumos, taču to var arī atrast pārtikas produktos."

Kā norāda Vinčesteras slimnīca, tad šī viela netiek pievienota klāt produktiem pārtikas ražošanas procesā. Tā veidojas visos ar cieti bagātos pārtikas produktos, kad tos gatavo augstā temperatūrā. Tā ir viela bez smaržas un garšas.

"Diemžēl ceptu kartupeļu produkti ir viens no visizplatītākajiem akrilamīda avotiem. Daži pētījumi ar pelēm liecina, ka akrilamīds var palielināt risku saslimt ar noteiktiem vēža veidiem. Lai gan ir nepieciešams veikt vairāk pētījumu ar cilvēkiem, šie iepriekš veiktie pētījumi liecina, ka kartupeļu čipšos esošais akrilamīds var saturēt kancerogēnus" norāda Hollija Klamere.