VESELĪBA: TOP 7 produkti, kuriem dota zaļā gaisma

© Publicitātes foto

Mēs it kā zinām, kuri pārtikas produkti uzturvielu ziņā ir labi mūsu organisma veselībai un kuri nebūtu ieteicami. Laika gaitā izveidojušies dažādi stereotipi par atsevišķu produktu kaitīgo iedarbību, taču, kā izrādās, arī zinātniekiem nav vienotas nostājas – ko vieni strikti iesaka izslēgt no ēdienkartes, to vēlāk citi atzīst ne tikai par nekaitīgiem, bet pat veselīgiem. Piedāvājam pretrunīgi vērtētāko produktu Top 7.

1. KOKOSRIEKSTU EĻĻA

Mīts: tās sastāvā ir kaitīgās taukskābes.

Patiesība: kokosriekstu eļļas sastāvā ir laurīnskābe, kam piemīt antibakteriāla iedarbība, turklāt tajā esošās taukskābes tiek izmantotas enerģijas ražošanai – tās netiek uzkrātas tauku veidā, un tās nepaaugstina holesterīna līmeni asinīs.

Kokosriekstu eļļu var izmantot arī kosmētikā, jo tai piemīt lieliskas ādu mitrinošas un mīkstinošas īpašības. Kosmētika, kas pagatavota uz kokosriekstu eļļas bāzes, ir vienādi efektīva visiem ādas tipiem.

2. KAFIJA

Mīts: kafija ir kaitīga.

Patiesība: kafija ir bagātīgs antioksidantu avots – tajā ir četras reizes vairāk antioksidantu nekā zaļajā tējā! Antioksidanti palīdz aizsargāt organismu no brīvo radikāļu veidošanās, kas ir organisma novecošanās pamatā. Tātad – kafija palīdz saglabāt jaunību! Un ne tikai – tā dod enerģiju, rada laimes sajūtu un ievērojami pazemina Alcheimera slimības attīstības risku.

3. PILNPIENS

Mīts: pilnpienā ir paaugstināts tauku saturs, un tas veicina aptaukošanos.

Patiesība: zinātnieki apgalvo, ka pilnpiens ir izcils uzturlīdzeklis, kas satur ļoti svarīgus olbaltumus ar visām neaizstājamajām aminoskābēm – tajā ir ap 100 dažādu cilvēka organismam vajadzīgu uzturvielu, tāpēc tas nepieciešams ikvienam, visvairāk – augošam organismam.

4. SĀLS

Mīts: sāls nogalina. Paaugstina asinsspiedienu, veicina hipertoniju un paaugstina priekšlaicīgas nāves risku.

Patiesība: ķīmiski neattīrīta sāls (piemēram, Himalaju rozā sāls) veselībai ir pat nepieciešama: tā uzlabo asins cirkulāciju, pazemina asinsspiedienu, veicina organisma detoksikāciju un smago metālu izvadīšanu. Tā nepieciešama kaulu audu nostiprināšanai un ādas dziedzeru darbības aktivizēšanai.

5. ŠOKOLĀDE

Mīts: šokolāde veicina piņņu veidošanos un aptaukošanos.

Patiesība: melnā šokolāde ir bagātīgs antioksidantu avots. Lietota mērenās devās, tā mazina insulta un sirds išēmisko slimību risku. Turklāt melnā šokolāde satur vielas, kas uzlabo smadzeņu darbību, veicina koncentrēšanās spējas, kā arī atmiņas darbību, uzlabo asinsrites plūsmu uz smadzenēm un apgādā tās ar skābekli.

6. POPKORNS

Mīts: popkorns nav veselīgs. Tas satur dažādus aromatizētājus, garšas pastiprinātājus, lielu daudzumu cukura un sāli. Popkorna cepšana eļļā padara to bagātu ar kalorijām.

Patiesība: pētnieki atklājuši, ka mājās pagatavotā popkornā ir augsts antioksidantu polifenolu līmenis. Tie mazina sirds slimību risku un pasargā no saslimšanas ar vēzi.

7. OLAS

Mīts: olas paaugstina holesterīna līmeni asinīs. Asinis aizsērē, tādējādi radot insulta, diabēta un pāragras nāves risku.

Patiesība: olā ir visas dzīva organisma attīstībai nepieciešamās uzturvielas! Jā, olas dzeltenumā ir samērā liels daudzums holesterīna, bet – holesterīns nepieciešams šūnu membrānu funkcionēšanā un dažādu bioloģiski svarīgu vielu veidošanā, piemēram, dzimumhormonu un žultsskābes veidošanā. Turklāt ola satur arī lecitīnu – vielu, kas saista holesterīnu. Nevienā pētījumā nav izdevies pierādīt saikni starp holesterīna līmeni, olu patēriņu un sirds slimību riska palielināšanos.

Avots: takprosto.cc