VESELĪBA: Uzturs grūtniecības laikā

Gaidīt bērniņu nenozīmē «ēst par diviem» – šis nav attaisnojums ēst divreiz vairāk saldumu vai frī kartupeļu. Pareizāk būtu teikt, ka uzturā jābūt vairāk vitamīniem un minerālvielām © Publicitātes foto

«Katrs liekais kilograms, ko māte pieņemas svarā grūtniecības laikā, par astoņiem procentiem paaugstina risku bērniņam nākotnē būt ar aptaukošanos. Šis skaitlis ir pietiekami nopietns, taču daudzas grūtnieces īsti neapzinās to risku, ko viņas rada savam bērnam,» uzsver profesore Dace Rezeberga, Veselības ministrijas galvenā dzemdību speciāliste.

2014. gadā Pasaules veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionālais birojs veica pētījumu par valstu uztura, fizisko aktivitāšu un svara pieauguma ieteikumiem pirms grūtniecības periodam, grūtniecības laikā, pēc dzemdībām, bērna zīdīšanas laikā, kā arī zīdaiņiem un maziem bērniem. Pētījumā, kurā piedalījās 51 no 53 Eiropas reģiona dalībvalstīm, atklājās, ka lielākajai daļai valstu ar šo jautājumu risināšanu īsti neveicas. Latvija ir viena no pirmajām valstīm Eiropas Savienībā (ES), kas izstrādājusi nacionālās vadlīnijas par uzturu un svara pieaugumu grūtniecības laikā. Šīs vadlīnijas, kas izstrādātas kopā ar PVO un uztura jomas speciālistiem, ir zinātniski pamatotas, un tās būs darba materiāls ginekologiem, vecmātēm un ģimenes ārstiem, novērojot grūtnieces.

Atkarīgs no mātes

«Sabalansēts uzturs, pietiekama atpūta un vieglas fiziskās aktivitātes ir priekšnoteikums veselīgas grūtniecības norisei, jo mātes uzturs pirms grūtniecības iestāšanās un grūtniecības laikā vistiešākajā veidā ietekmē jaundzimušā veselības stāvokli. Tāpēc tiek aktualizēts jautājumu loks, kas skar uzturu grūtniecības laikā,» saka veselības ministrs Dr. Guntis Belēvičs, uzsverot, ka viens no Veselības ministrijas sabiedrības veselības politikas mērķiem ir aktualizēt veselīga uztura nozīmi mātes un bērna veselībā un neinfekcijas slimību riska mazināšanā. Tas ir īpaši svarīgi tāpēc, ka bērna veselība, attīstība līdz dzimšanai un pirmajā dzīves gadā galvenokārt ir atkarīga no mātes un tēva veselības, vecāku zināšanām par gaidāmā bērna veselību un viņu rūpēm par bērnu, kā arī no dzīvesveida un uztura paradumiem jau grūtniecības laikā.

«Sieviete grūtniecības laikā ir sabiedrības veselības prioritāte. Savukārt pietiekama atpūta un vieglas fiziskās aktivitātes ir grūtnieces galvenās prioritātes,» uzskata veselības ministrs. Viņš norāda: ir ļoti svarīgi mazināt to sieviešu skaitu, kurām ir liekais svars vai aptaukošanās. Jo grūtniecības laikā topošās māmiņas liekais svars vai aptaukošanās var veicināt dažādu komplikāciju attīstību, tostarp cukura diabēta attīstību, kā arī liekā svara, aptaukošanās un cukura diabēta attīstību bērnam.

Lai būtu garšīgi

«Man bija tas gods kopā ar dakteri Lailu Meiju [Rīgas Stradiņa universitātes sporta un uztura katedras docente] strādāt pie šīm uztura vadlīnijām. Ir ļoti būtiski veidot lielāku platformu veselības aprūpes sniedzēju vidū, lai visi runātu vienā valodā – lai ģimenes ārstu, ginekologu, vecmāšu un citu speciālistu rekomendācijas neatšķirtos,» uzsver Dace Rezeberga, norādot, ka pretējā gadījumā pacients, nonākot veselības aprūpes sistēmā, apjūk, jo viens saka to, otrs – kaut ko citu, un viņš vairs nezina, kuram ticēt. Bet, lai bērniņš piedzimtu vesels, sievietei grūtniecības laikā ir svarīgi zināt, kā un kāpēc ir jāpamaina uztura paradumi.

Dažādus pasākumus sabiedrības veselības veicināšanā Veselības ministrija ar ES struktūrfondu piešķirtajiem 54 miljoniem plāno īstenot sešu gadu laikā, no 2016. gada maija. 19 miljoni eiro tiks Slimības profilakses un kontroles centram – veselības propagandai, bet atlikušais finansējums paredzēts pašvaldībām – veselību veicinošiem projektiem.

«Paldies Veselības ministrijai un PVO par šādu iniciatīvu un atbalstu, jo uztura nozīme grūtniecības laikā tiešām ir svarīga. Bet mums, uztura speciālistiem, ir svarīgi, lai šīs rekomendācijas būtu praktiski lietojamas un ikvienai grūtniecei pieejamā formā – ar konkrētiem akcentiem ne tikai par uzturvielām, bet arī par pārtikas produktu grupām,» uzsver Dr. Laila Meija. Viņasprāt, pats svarīgākais ir, lai ieteiktais uzturs būtu tāds, ko grūtnieces tiešām gribētu ēst – garšīgs, arī pieejams, vienkārši pagatavojams. Tāpēc turpmākais darbs būs sadarbībā ar pārtikas ražotājiem.

Ir jāmaina attieksme

Kādu vakaru pēc darba iepērkoties t/c Olimpia veikalā Rimi, veselības ministrs bijis liecinieks kādai sarunai – starp tēti un apmēram divus gadus vecu meitiņu, kurš teicis: «Un tagad iesim tev nopirkt čipsus!» «Protams, katrs pats zina, kā savu bērnu audzināt, tāpēc es neiejaucos. Attieksme pret savu veselību ir cilvēka iekšējās kultūras sastāvdaļa, un man ir plāns, kā šo attieksmi mainīt,» uzsver Belēvičs.

Viņa draugs ārsts un Jaunjelgavas novada pašvaldības vadītājs stāstījis, par ko sūdzas bērnudārzu vadītāji, – ar katru gadu dārziņos ir arvien vairāk bērnu, kuri mājās nekad nav ēduši zupu. «Arī tas ir jāmaina, un mums ir plāns, kā to izdarīt!» apgalvo veselības ministrs.

IETEIKUMI GRŪTNIECĒM

1. ĒDIET VESELĪGI

• Iekļaujiet savā uzturā vairāk graudaugu, vislabāk, ja tie ir pilngraudu produkti – rupja maluma maize, brūnie rīsi, makaroni u.tml.

• Katru dienu apēdiet 4–5 porcijas augļu un dārzeņu, vislabāk pēc principa – jo krāsaināk, jo labāk. Tā var nodrošināt organismam pilnu daudzumu vajadzīgo vitamīnu un minerālvielu. Porcija ir tik, cik ietilpst plaukstā.

• Dienā ieteicams uzņemt 600–800 ml piena un/vai skābpiena produktus, kam samazināts tauku saturs.

• Svarīgās olbaltumvielas nodrošina pākšaugi, liesa gaļa, zivis. Ir labi, ja zivis uzturā tiek iekļautas vismaz vienu divas reizes dienā.

• Samaziniet uzturā lietotā vārāmā sāls daudzumu. Pieaugušam cilvēkam ieteicams lietot ne vairāk kā vienu tējkaroti dienā.

• Atcerieties, ka grūtniecības laikā nav jāēd par diviem! Tas var radīt tikai pārmērīgu svara pieaugumu, ko saista ar slēptu cukura diabētu, augļa masa var pieaugt pārāk strauji un par daudz, kas var radīt sarežģījumus dzemdībās un turpmāk bērnam dzīves laikā. Sievietēm ar aptaukošanos ir grūtniecības norises papildu riska faktori: ir grūti novērtēt augli ar ultrasonogrāfijas metodi, biežāk attīstās grūtnieču cukura diabēts un ir paaugstināts asinsspiediens.

2. KUSTIETIES

Ja vien ārsts nav liedzis nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, atcerieties, ka grūtniecība nav slimība un fiziskas aktivitātes gaidību laikā ir pat ļoti ieteicamas. Vienīgais jāraugās, lai izvēlētie sporta veidi ir tādi, kur nav risks nokrist, savainoties vai kā citādi kaitēt sev un mazulim, piemēram, riteņbraukšana, jāšana, slēpošana no kalna u.tml. Labāk izvēlēties tādus aktivitāšu veidus, kas ir saudzīgāki, bet sniedz gandarījumu – nūjošana, peldēšana, speciāla vingrošana grūtniecēm. Ļoti labi, ja fiziskas aktivitātes izdodas veikt svaigā gaisā.

3. SEKOJIET SVARA PIEAUGUMAM

Cik lielam jābūt svara pieaugumam grūtniecības laikā, atkarīgs no tā, kāds tas bijis pirms grūtniecības. Ārsts pirmās vizītes laikā, ņemot vērā svara un auguma attiecību, noteiks ķermeņa masas indeksu (ĶMI).

Ja tas ir:

• pazemināts (mazāks par 18,5) – normāls svara pieaugums ir 12,5–18 kg

• normāls (18,5–24,9) – normāls svara pieaugums ir 11,5–16 kg

• paaugstināts (25,0–29,9) – normāls svara pieaugums ir 7,0–11,5 kg

• lielāks par 30, tas jau liecina par aptaukošanos, un tad normāls svara pieaugums ir 5–9 kg

4. SEKOJIET SAVAM ASINSSPIEDIENAM

• Par normālu asinsspiedienu var uzskatīt, ja tas ir 120/80 mm Hg.

• Par paaugstinātu to uzskata, ja pārsniedz 140/90 mm Hg.

Laikā līdz apmēram 22. grūtniecības nedēļai sievietēm mēdz novērot nedaudz pazeminātu asinsspiedienu. Asinsspiediens ir zemāks arī tad, kad gatavojaties vakarā uz miegu, jo organisms vēlas atpūsties. Ja tiek novērots paaugstināts asinsspiediens, noteikti jākonsultējas ar ārstu!

5. ATVĒLIET LAIKU ATPŪTAI UN MIEGAM

Kvalitatīva atpūta un miegs (7–8 stundas) grūtniecības laikā palīdz saglabāt možu garu un labsajūtu.

6. ATSAKIETIES NO ALKOHOLOLA UN SMĒĶĒŠANAS

Smēķēšana, alkohola lietošana un grūtniecība nav savienojami jēdzieni. Mēdz teikt, ka neliela alkohola deva bērnam nekaitēs, tomēr neviens līdz šim nav noskaidrojis, tieši cik liela deva mazulim var būt kaitīga. Tas pats attiecas uz smēķēšanu. Ar smēķēšanu grūtniecības laikā tiek saistīti 10% bērnu nāves gadījumu pēcdzemdību periodā.

7. NEUZTURIETIES VIETĀS, KUR IR KAITĪGI VIDES APSTĀKĻI

Bērnam var ļoti kaitēt indīgas vielas, kas dažkārt sastopamas stipri piesārņotā vidē. Ja darbā var būt saskare ar šādām vielām, vienojieties ar darba devēju par iespēju darīt kādu citu darbu, kas nekaitē grūtniecībai. Neuzturieties telpās, kur notiek darbošanās ar kaitīgām vielām. Noteikti sekojiet līdzi tam, ko ēdat, un nelietojiet uzturā nezināmas izcelsmes produktus.

Avots: grutnieciba.lv

IZVAIRIETIES NO

• produktiem, kas rada lieko svaru, – saldumiem, cukura un taukainiem ēdieniem

• jēliem jūras produktiem, jo tie ātri bojājas un ir risks saindēties; ja ēdat suši, izvēlieties veģetāros vai tos, kuru sastāvā ir termiski apstrādāta zivs vai gaļa

• ēdieniem, kuru sastāvā ir jēlas olas

• termiski vāji apstrādātiem ēdieniem (steika, tartara u.tml.)

• mīkstajiem sieriem (brie, camambert) – tie nav termiski apstrādāti, un ir risks saslimt ar listerozi, kas ir bīstama grūtniecēm, labāk izvēlieties cietos sierus, kas ir termiski apstrādāti

• produktiem, kas satur pārāk daudz A vitamīna, piemēram, aknas

• kofeīnu saturošiem dzērieniem (to satur arī enerģijas dzērieni un pat dažas tējas)

• diētām un badošanās

• ātrās ēdināšanas maltītēm un citiem neveselīgiem našķiem

• ceptiem, panētiem ēdieniem

• pusfabrikātiem

• gāzētiem saldinātiem dzērieniem, īpaši no tonika un līdzīgiem dzērieniem, kas satur hinīnu

• marinētiem produktiem, jo tajos ir daudz sāls, etiķa esences, un veikalos pirktajos var būt pievienotas arī krāsvielas

• ierobežojiet sāls patēriņu



Veselība

Kad 1972. gadā kādai grūtniecei tika noņemtas asinsanalīzes, ārsti atklāja, ka tajās mistiski trūkst vienas virsmas molekulas, kas bija uz visām citām tolaik zināmajām sarkanajām asins šūnām. 50 gadus vēlāk šī dīvainā parādība ir ļāvusi Lielbritānijas un Izraēlas pētniekiem aprakstīt jaunu cilvēka asinsgrupu, raksta “Science Alert”.

Svarīgākais