Funkcionāls muslis. Kas tas ir, un kā to pazīt?

© Publicitātes foto

Graudaugu pārslas brokastīs jau kļuvušas par tradīciju daudziem cilvēkiem. Bet – cik labi mēs orientējamies sortimentā un vai protam izvēlēties veselīgākos variantus?

«Kvalitatīvs produkts sākas ar labu izejvielu,» saka Graci mušļa idejas autore un radītāja Alise Balgalve. «Savulaik, izpētot vietējo pārslu piedāvājumu, sapratu - trūkst funkcionāla mušļa, un tā dzima doma par pilnvērtīgu produktu, kas ļautu dzīvot veselīgāk un justies labāk. Strādājām kopā ar pašmāju un ārzemju zinātniekiem, testējām un rūpējāmies, lai sastāvs būtu ar dabiski augstu uzturvērtību.»

Graci funkcionālie mušļi, putras un ātri pagatavojamās maltītes ražotas tepat Ādažos. Produkti tapuši sadarbībā ar Norvēģijas un Latvijas zinātniekiem. Tie testēti laboratorijās Vācijā. Lauksaimniecības doktores Artas Kronbergas selekcionētais rudzu un kviešu krustojums - tritikāle - ir nozīmīgs šķiedrvielu, olbaltumvielu un B grupas vitamīnu avots. Graci satur arī citus īpaši vērtīgus un neparastus produktus. Te ir gan ķirbis un ābols, kas malts ar visu mizu un sēklām, gan arī rudzupuķu ziedlapiņas, spināti, ingvers, kazenes un daudzas citas sastāvdaļas. Nesatur garšas pastiprinātājus un mākslīgas krāsvielas.

Funkcionāls muslis:

* satur produktus ar dabiski augstu un zinātniski pārbaudītu uzturvērtību, piemēram, ābolus, kas malti ar visu mizu un sēkliņām, ķirbju sēklas, linsēklas

* bagāts ar vielām, kas nodrošina svarīgas organisma funkcijas, piemēram, dzelzs veicina normālu imūnsistēmas darbību, palīdz mazināt nogurumu un nespēku; magnijs vajadzīgs nervu sistēmai un muskuļiem, tiamīns - enerģijas ieguves vielmaiņai, kalcijs - kaulu un zobu veselībai

* ir olbaltumvielu un šķiedrvielu avots

Kliedējam aizspriedumus

* Veselīgi ir bezgaršīgi. To nevar apgalvot par visiem veselīgajiem produktiem. Graci mušļos ir sastāvdaļas, kas dabiski saldina, piemēram, malts ābols vai ķirbis, kokosriekstu skaidiņas vai kanēlis, žāvētas dzērvenes, aprikozes vai kaltētas bietes, ananasu vai zemeņu gabaliņi. Papildu garšas nianses rada grauzdētas sēkliņas, riekstu gabaliņi, kā arī sausajās brokastu pārslās retāk izmantoti garšaugi - ingvers, piparmētras u.c.

* Dabisks muslis ir garlaicīgs, vienveidīgs. Garšai neapšaubāmi ir liela nozīme, tomēr tikpat būtiska ir smarža un izskats. Dabiskam muslim nav pievienoti garšas un smaržas pastiprinātāji. Tas ne tikai sniegs svarīgas uzturvielas, bet būs arī acij tīkams un aromātisks, pateicoties pārdomātu un dabisku izejvielu kombinācijai. Jāpiebilst, ka ne vienmēr vairāk sastāvdaļu nozīmē labāku kvalitāti un garšu - svarīgas ir īstās proporcijas.

* Kvalitatīvi mušļi ir dārgi. Salīdzinot ar uzpūstajām brokastu pārslām, kas ražotas no miltiem, vai granolu, kuras sastāvā parasti ir ļoti daudz cukura, funkcionāli mušļi patiešām varētu šķist dārgāki, jo tajos izmantotas augstvērtīgas izejvielas. Tajā pašā laikā tie ātrāk rada sāta sajūtu, ļauj ilgāku laiku justies paēdušam. Ar četrām lielām karotēm jeb 40 g mušļa pietiek vidusmēra pieauguša cilvēka brokastīm. Tas nozīmē, ka atkarībā no ēšanas paradumiem ar 400 gramiem mušļa sievietēm pietiks aptuveni 15 brokastīm, savukārt sportistiem un tiem, kuriem jāuzņem papildu enerģijas deva, sanāks desmit maltītes. Muslis ir demokrātiska ilgtermiņa izvēle brokastu maltītei visai ģimenei.

* Muslis obligāti jāēd ar pienu. Ja piens negaršo, musli var ēst ar dabisku jogurtu vai biezpienu. Savukārt tiem ēdājiem, kuri nepanes piena cukuru - laktozi, muslis labi garšos ar ogu smūtiju, kokosriekstu, mandeļu vai auzu pienu. To var izmantot kā piedevu kārtojumiem, pankūkām un pat salātiem. Liekot lietā radošu pieeju, var baudīt musli dažādās kombinācijās ar citiem veselīgiem produktiem un atrast sev tīkamāko variantu.

* Muslis uzbaro. Jebkurš produkts, ja to patērē nesaprātīgos daudzumos, var veicināt pieņemšanos svarā. Ar dabisku musli cilvēks uzņem tādu enerģijas daudzumu, kādu iespējams patērēt. Ja musli ēd brokastīs vai kā papildinājumu citiem ēdieniem un cilvēks ir fiziski aktīvs, tas viņam nerada lieko tauku kārtu. Musli vajadzētu uztvert kā instrumentu mērķu sasniegšanai - veselības un izskata uzlabošanai, sportisko rezultātu celšanai. Graci šim mērķim ir piemērots produkts, jo satur daudz šķiedrvielu, kas veicina vielmaiņu, kā arī olbaltumvielas, kas sekmē muskuļu masas pieaugumu.

Recepte

Graci gaisīgais kārtojums

(2 porcijas)

Sastāvdaļas:

400 g Graci mušļa Thin (Tievais)

100 g vājpiena biezpiena

1 tasīte kokosriekstu putukrējuma

(saputota kokosriekstu piena)

2-3 ēdamkarotes kļavu sīrupa

sauja ogu (melleņu, upeņu, jāņogu vai zemeņu)

Pagatavošana:

Vājpiena biezpienu sajauc ar kļavu sīrupu un kokosriekstu putukrējumu. Musli nedaudz apgrauzdē. Visas sastāvdaļas liek kārtām deserta trauciņos, rotā ar ogām.

Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais