Cik maksā pusdienas Michelin restorānā?

© Publicitātes foto

Beidzot arī pie mums - Michelin zvaigznes restorāns. Kā zināms, tad starp daudzajiem patiesi labajiem Latvijas restorāniem 26 tika iekļauti Michelin Guide izlasē. Kā tas maina spēles noteikumus, mums, apmeklējot kādu no tiem?

Pirmais un pagaidām vienīgais zvaigznes restorāns “Max Cekot Kithen”

Publicitātes foto

Pirmkārt, apmeklēt to iespējams tikai veicot rezervāciju. Tāpēc tā nebūs ideja fix - aiziesim šovakar. Otrkārt, zvaigžņotā Michelin apmeklēšana jebkurā valstī ir kā ballīte.

Publicitātes foto

Tā kā, Tallinnā dzīvojot, esmu iecienījusi 180 Degrees Restaurant, tad uzvedības etiķeti un lomu spēli zinu labi. Šefs ir kā rokstārs, viņa griba un dažreiz untumi nosaka vakara gaitu. Ja ir vēlēšanās atrasties vakara galvenās personas sabiedrībā, tad var rezervēt tā saucamo “Chefs Table”. Latvijā pagaidām tas vienam viesim izmaksā 200 eur. Ģerbšanās kods ir elegants, bet ne pārspīlēts.

Tāpat tiek laipni aicināti bērni, kuri ir pieraduši ēst restorānos. Tomēr jārēķinās, ka atsevišķa ēdienkarte bērniem netiek piedāvāta. Parasta galdiņa minimalā rezervācija vienam cilvēkam ir 150 euro. Šādas degustācijas ēdienkartes izmaksas ir adekvātas. Katra nākamā zvaigzne vidēji “pieliek” 100 euro klāt pie cenas. Lai arī dažiem cipari varbūt šķiet milzīgi, tas ir to vērts. Tas ir šovs, ballīte, dzīves svinēšana. To vajag izbaudīt!

“Michelin Bib Gourmand” - “Milda”, “Shōyu” un “Snatch”

Publicitātes foto

Šis Michelin tituls dzima 1997. gada, lai izceltu tos restorānus, kas gatavo lielisku ēdienu par saprātīgu cenu jeb kā teica kāds restorātors Igaunijā, iegūstot šo pagodinājumu, “par labākām cenas un kvalitātes attiecībām”. Bib Gourmand cenu ierobežojums dažādās valstīs atšķiras. To ietekmē dzīves dārdzība, vidējais ienākumu līmenis valstī. Restorānam “Bib” nav noteiktas formulas — tie visi ir unikāli un dažādās valstīs un pat pilsētās var ievērojami atšķirties. Tiem kopīgs ir to vienkāršāks gatavošanas stils, kas ir atpazīstams un viegli patērējams. Arī restorāns Bib Gourmand sniedz gandarījuma sajūtu.

Tā, piemēram, Francijā pusdienas vienai personai Bib Michelin restorānā nedrīkst pārsniegt 39 euro. Anglijā tās ir £28, ASV tie - $40. Piemēram, Tallinā, turpat līdzās divzvaigžņotam 180 Degrees Restauran (100 metru attālumā) atrodas “Lore Bistroo”, kas ir Bib Gourmand restorāns. Lūk, salīdzinājumam pamatēdiens, kura cena ir 28,00 € - cepta liellopa fileja (krāsnī cepti burkāni, sēnes, marinēti sīpoli un krēmīga konjaka-piparu mērce). Un to stingri kontrolē. Tāpēc šie restorāni ir tik iecienīti. Iespējams, ka tas nav tik labi pazīstams kā Michelin Star, taču Bib Gourmand ir ļoti populārs. “Bib” tituls pierāda, ka lieliskam ēdienam nav jābūt ar lielu cenu. Bib Gourmand godalgotajam restorānam ir jāpiedāvā pilnīga ēdienkarte ar starteri, pamatēdienu un desertu ar izcilu cenas un kvalitātes attiecību.

Kas ir Michelin zaļā zvaigzne?

Publicitātes foto

Zaļā zvaigzne ir jaunākā Michelin balva, kas tika ieviesta 2020. gadā Michelin Guide France atlases prezentācijas laikā un tagad tiek izmantota visās ceļveža izlasēs. Zaļā zvaigzne ir apbalvojums, ko piešķir katru gadu. Tas izceļ restorānu apmeklētājiem tās vietas, kas izceļas ar savu drosmīgo, patieso un ļoti apņēmīgo pieeju ilgtspējīgai gastronomijai.

Piedāvājot ēdināšanas pieredzi, kur pamatā ir ekoloģiskā atbildība, šīs vietas ir labi paraugi, veidojot alternatīvu gastronomijas vīziju, kas ir ne tikai garšīga, bet arī godprātīga. Lai gan pārtikas kvalitāte tiek pārbaudīta visu veida Michelin un ne Michelin restorānos, tomēr Zaļā zvaigzne ir 100% garantija, ka bietes ir audzētas sertificētā bioloģiskā saimniecībā. Arī cenas katra valstī atšķiras. Tomēr tās būs augstākas, jo ir jāņem vērā, ka šodienas situācijā izaudzēt ekoloģiski tīru pārtiku ir greznība. Otrs tā mērķis ir veicināt pozitīvu un dinamisku dialogu restorānu nozarē, palielinot izpratni par ilgtspējīgas attīstības izaicinājumiem.

Michelin Guide iekļautie restorāni

Publicitātes foto

Mums to ir 22. Pretēji izplatītajam uzskatam, Michelin ceļvežos ieteiktie restorāni nav tikai dārgi "izsmalcināti ēdieni". Tos varētu rakturot - no grezniem restorāniem pilsētas centrā līdz ciemata krogiem un moderniem bistro. Michelin ceļveža restorāni piedāvā kaut ko ikvienam, katram gadījumam un katrā cenu diapazonā. Un atšķirībā no Bib restorāniem šeit cena netiek stingri kontrolēta. Drīzāk sarkanā plāksne ir kā garantija tam, ka šeit būs gan labs ēdiens, gan patīkama atmosfēra.

Atceries, kas notika...?

Dzīvesstils

Virtuves huligāns Pipars stāsta, ka šie ir salāti ar raksturu. “Vēl var pievienot vārītu kartupeli un skābētus kāpostus un tad būs vinegrets, bet, ja tos nepievieno, tad sanāks salāti. Un ļoti garšīgi salāti,” iedrošina Pipars.

Svarīgākais