Somija nosauc Latviju kā savu aizvadītā gada iecienītāko gastronomijas galamērķi

© MN

Latvijas ēdiena pagatavošanas māksla atzinīgi novērtēta starptautiski 18.janvārī Ziemeļvalstu lielākajā starptautiskajā tūrisma izstādē "MATKA 2024" Helsinkos Somijā, saņemot gada balvu kā somu iecienītākais 2023.gada gastronomijas galamērķis, informē LIAA Komunikācijas un informācijas departaments.

Latviju balvai izvirzījusi Somijas Ceļojumu žurnālistu asociācija, jo mūsu valsts jau ilgu laiku ir somu iecienīts ceļojumu galamērķis. Somu tūristi novērtē Latvijas arhitektūru, dabu, mākslu un kultūras piedāvājumu. Turklāt viesi no Somijas Latviju var viegli sasniegt ar autobusu vai automašīnu bez nepieciešamības ceļot ar gaisa transportu, kas arī ir pieejams.

"Pēdējos gados Latvija ir pielikusi daudz pūles, lai uzlabotu un paplašinātu savu gastronomijas kultūru un piedāvājuma klāstu, kļūstot par vērā ņemamu gastronomijas galamērķi Eiropā. Latvijā ir moderni restorāni un kafejnīcas, kas nav aizēnojušas tradicionālās un vēsturiskās vietas. Tāpat restorāni organizē dažādas meistarklases, ko vada kulinārijas pasaulē pieprasīti šefpavāri, tostarp Dānijas un Islandes kulinārijas eksperti. Latvija augstu vērtē un izceļ savu tradicionālo ēdienu kultūru, pašmāju produktus un vietējo pārtiku," stāsta Somijas Ceļojumu žurnālistu asociācijas pārstāvji, uzsverot ilgtspējas nozīmīgo lomu latviešu kulinārijas kultūras attīstībā.

2023.gads Latvijas kulinārijas "dzīvē" bijis nozīmīgs. Tika atklāts pirmais MICHELIN ceļveža Latvijas restorānu izlases apskats, kurā izcelti 26 labākie restorāni visā valstī. Restorāns "Max Cekot Kitchen" ir pirmais restorāns Latvijā, kas saņēmis vienu MICHELIN zvaigzni, savukārt Zaļo zvaigzni par ilgstspēju gastronomijā saņēma restorāns "Pavāru māja" Līgatnē.

Somijas Ceļojumu žurnālistu asociācija jau kopš 1972.gada pasniedz balvas īpašām personībām, organizācijām, kā arī ārvalstu galamērķiem. Asociācijā apvienojušies 120 dalībnieki - rakstnieki, fotogrāfi un žurnālisti - no Somijas, kuru darba ikdiena saistās ar ceļošanu.

Atceries, kas notika...?

Dzīvesstils

Virtuves huligāns Pipars stāsta, ka šie ir salāti ar raksturu. “Vēl var pievienot vārītu kartupeli un skābētus kāpostus un tad būs vinegrets, bet, ja tos nepievieno, tad sanāks salāti. Un ļoti garšīgi salāti,” iedrošina Pipars.

Svarīgākais