Labākais vakariņu variants, pēc ekspertu domām, ir dārzeņi, kas pagatavoti ar nerafinētu augu eļļu, kombinēti ar olbaltumvielu avotu - mājputnu gaļu vai zivi.
Svarīgas ir pareizas brokastis, kurām jāsastāv no saliktajiem ogļhidrātiem, šķiedrvielām, olbaltumvielām un taukiem. Šīs rīta maltītes ēšana palīdz kontrolēt apetīti visas dienas garumā un uzturēt stabilu glikozes līmeni asinīs.
Cepta vista ar selerijas čipšiem
SASTĀVDAĻAS:
1,5 kg vista
1 citrons
1kg lielas (vai 2 mazas) selerijas, nomizotas un sagrieztas čipšos
Mērcei:
svaigs estragons, smalki sagriezts
4-6 šalotes sīpoli, smalki sagriezti
2 tējkarotes Dižonas sinepju
2 citronu sula un 1 citrona miziņa
Zaļumi:
1 liela ķiploka daiviņa, smalki sagriezta
250g kale kāposts, sasmalcināts
PAGATAVOŠANA
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C.
- Ieliek vistu uz cepšanas un vistā ievieto citronu. Cep 1 stundu vai līdz gatavībai (sulai vajadzētu iztecēt, kad iedur iesmu vistas biezākajā vietā).
- Tikmēr vienā kārtā izklāj selerijas skaidiņas uz lielas, nepiedegošas cepešpannas. Apsmidziniet ar nedaudz eļļas un pievienojiet cepeškrāsnī zem vistas, kad ir atlikušas 30 minūtes.
- Izņem vistu no cepeškrāsns, pārklāj ar foliju un ļauj atpūsties. Apgrieziet čipsus un cepiet vēl 15-20 minūtes vai līdz tie kļūst zeltaini un mīksti. Tikmēr sajauciet mērces sastāvdaļas ar 1-2 ēdamkarotēm ūdens un apkaisiet ar melnajiem pipariem.
- Izsmidzina cepešpannu ar eļļu. Apcep ķiplokus līdz zeltainiem, tad pievieno kale kapostus, o melnos piparus, drusku ūdeni un maisot cep 5 minūtes, līdz tie kļūst mīksti.
- Noņem no vistas redzamos taukus un ādu, pēc tam sagriež šķēlēs. Sadala vistu, čipsus un ķiploku zaļumus šķīvjos, ar karoti pārlej mērci un pievieno melnos piparus.