15 kultūras pasākumi līdz 22. decembrim, apmeklējami bez maksas

5.lapa

Ak, eglīte…

Publicitātes foto

Pasaules mazākajā izstāžu zālē, kas atrodas “Linmeijera” namā Aizputē (Pasta ielā 6), visu decembri apskatāma mākslinieces Annas Priedolas (attēlā) mākslas darba izstāde “Ak, eglīte…”.

Mākslas darbs “Ak, eglīte…” reprezentē Ziemassvētku ekoloģiskās sekas - šo svētku laikā cilvēki patērē (un izmet) tik daudz ēdiena, ietinamā papīra, degvielas un citu lieku mantu, ka trīs dienās ik persona atmosfērā var veicināt pat 650 kg oglekļa dioksīda ieplūšanu, kas ir 1/20 daļa no visa gada garumā personas “saražotā” oglekļa dioksīda apjoma (2007. gada dati). Pastāv cerība, ka šo gadu laikā statistika ir samazinājusies. Tomēr sekas ir jūtamas - Eiropas Kosmosa aģentūra ziņo, ka 17. novembrī globālā vidējā temperatūra reģistrēta vairāk nekā 2°C augstāka, nekā pirms industrializācijas, tādējādi iezīmējot, ka Parīzē noslēgtā Apvienoto Nāciju apņemšanās ar apzinātām darbībām ierobežot globālo sasilšanu zem 2°C var izgāzties. Jau pašlaik vidējā temperatūra pasaulē ir par 1,5°C augstāka, nekā pirms industrializācijas, sekmējot vides apstākļu izmaiņas plašās teritorijās, taču globālās temperatūras celšanās par 2°C, salīdzinot ar laiku pirms industrializācijas, var radīt izmaiņas daudz lielākās teritorijās, izmainot augiem un dzīvniekiem nepieciešamās dzīvotnes un radot citas dramatiskas sekas.

Māksliniece, Liepājas Universitātes docente Anna Priedola (1988), savā radošajā darbībā pētot patēriņa attiecības un sociāli izstumtas grupas, savij mākslas un zinātnes valodas, bieži veidojot datu vizualizācijas netradicionālos medijos, tostarp izmantojot ēdienu kā materiālu mākslā, sausajiem datiem pievienojot asociatīvu ietvaru.

Pasaules mazākā izstāžu zāle darbojas visu diennakti, un mākslas darba aplūkošana ir pieejama ikvienam pilsētas iedzīvotājam un viesim, ieskatoties traktiera durvju atslēgas caurumā.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Atceries, kas notika...?

Dzīvesstils

Virtuves huligāns Pipars stāsta, ka šie ir salāti ar raksturu. “Vēl var pievienot vārītu kartupeli un skābētus kāpostus un tad būs vinegrets, bet, ja tos nepievieno, tad sanāks salāti. Un ļoti garšīgi salāti,” iedrošina Pipars.

Svarīgākais