Ideāli piemērots tiem, kas rūpējas par savu veselību un svaru. Salāti ar dārzeņiem un tortiljas čipšiem – vienkārša recepte, kuras gatavošana aizņem tikai 20 minūtes.
Kad daba apdāvina ar svaigiem garšaugiem un visur ir jaunie dārzeņi - no kartupeļiem līdz redīsiem, no gurķiem līdz maigām saldajām bietēm - šo laiku nevar palaist garām. Pirmās vasaras ogas, piemēram, zemenes un avenes jau ir nogatavojušās - visu šo svaigo pārpilnību ir vērts apvienot vienā ēdienā. Ko var salīdzināt ar vasaras salātiem uz galda? Varbūt tikai vēl vairāk salātu!
Ir nemainīgi salātu veidošanas principi. Atgādināsim par tiem.
Zaļie un lapu dārzeņi, kā arī aromātiskie garšaugi ir pamats jebkuriem salātiem, arī kartupeļu salātiem. Tie piešķir ēdienam svaigumu un vieglumu, kā arī kalpo kā vitamīnu un šķiedrvielu avots.
Dārzeņi - gan neapstrādāti, gan tikai vārīti, kā arī augļi un ogas - bagātina salātus ar sulīgumu, garšu, apjomu un ogļhidrātu saturu. Kombinācijā ar zaļumiem tie uzlabo šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu daudzumu.
Olbaltumvielu komponenti ir tie, kas pārvērš salātus par pilnvērtīgu maltīti. Tas varētu ietvert iepriekš termiski apstrādātu mājputnu gaļu vai zivi, steiku vai sieru, kā arī pākšaugus, riekstus un sēklas. Tie ir ne tikai sātīgi, bet arī piešķir salātiem unikālu tekstūru.
Vasaras salātu mērcēm jābūt vieglām un atsvaidzinošām. Sagatavojiet tos ar skābām sastāvdaļām, sākot no citronu sulas līdz kaperu sālījumam, un izvēlieties dažādas nerafinētas eļļas, sākot no olīvu līdz kukurūzas dīgļu eļļai. Tādā veidā vasaras salāti būs ne tikai garšīgi un veselīgi, bet arī bagātīgi un daudzveidīgi.
Šie salāti ir ideāls vasaras ēdiens: tie ir atsvaidzinoši, taču nav satriecoši, tomēr sātīgi, pateicoties pievienotajam gaļas sautējumam. Izmantojot gatavus tomātus tieši no dārza, tas piešķirs īpašu garšu, savukārt krāsainu ķiršu tomātu pievienošana padarīs to arī vizuāli pievilcīgu. Nav nepieciešams mizot jaunos gurķus ar bumbuļiem. Ja jums ir palicis gaļas sautējums, droši pievienojiet to salātiem.
Tauku un olbaltumvielu (gaļa, pupiņas, krējums), ogļhidrātu (tortilju čipsi) un šķiedrvielu (salāti, tomāti, gurķi) līdzsvars padara salātus harmoniskus gan uzturvērtības, gan garšas aspektos. Skābais krējums neitralizē sautējuma pikantumu un kraukšķīgus dārzeņus un gaļu Mīkstie salāti rada jauku tekstūru kontrastu. Tortiljas čipsi piešķir kraukšķīgumu, it īpaši, ja pievienojat tos tieši pirms pasniegšanas.
2 gab kukurūzas tortiljas
500 g maltā liellopa gaļa
2 ēd.k. saldā malta paprika
1 tējk. maltas ķimenes
1 tējk. Sausais oregano
1 tējk. tomātu pasta
1 gab. aisberga salāti
3 gab. vai 250 g ķiršu tomāti
2 vidēja izmēra svaigi gurķi
450 g konservētas sarkanās pupiņas
150 g cietais siers -
6 ēd.k 15-20% skābs krējums
6-8 gab. Koriandra zariņi
sāls pēc garšas
svaigi malti melnie pipari pēc garšas
1 laims pasniegšanai
GATAVOŠANA
1.Pirms sāk, uzkarsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem pēc Celsija. Pēc tam tortiljas sagriež trīsstūrīšos, kuru malas garums ir aptuveni 4-5 cm, liek uz režģa, kas novietots virs cepešpannas, viegli apsmidzina ar ūdeni un pārkaisa ar papriku un oregano (neizmantojiet visu norādīto daudzumu). Liek cepeškrāsnī un žāvē līdz paliek kraukšķīgas 15-20 minūtes;
2.Lai pagatavotu malto gaļu, uz vidējas uguns uzkarsē lielu pannu, pievieno malto gaļu un vāra, ik pa laikam apmaisot, līdz tauki ir izkausēti un gaļa ir gaiši brūna, apmēram 5 minūtes. Pēc tam notecina taukus;
3.Maltajai gaļai pēc garšas pievieno saldo un aso papriku, ķimenes, oregano, sāli un melnos piparus. Novieto pannu atpakaļ uz vidējas uguns un pievieno tomātu pastu un 2-3 ēdamkarotes ūdens. Turpina gatavot, līdz šķidrums ir iztvaikojis, apmēram 3 līdz 5 minūtes;
4.Tagad sagatavo dārzeņus: sagriež tomātus kubiņos, izņemt sēklas (ķiršu tomātus pārgrieziet uz pusēm). Gurķus nomizo, pārgriež gareniski uz pusēm un izņem sēklas, tad sagriež 4-5 mm biezās šķēlēs. Aisberga salātus sadala četrās daļās, noņem kātu un sagriež lapas lielos gabalos;
5.Lielā bļodā apvieno salātus, gaļas sautējumu un pupiņas, pievieno tomātus un gurķus, labi samaisa. Pa virsu mazās porcijās smērē skābo krējumu;
6.Ēdienam pārkaisa salātus ar grauzdētiem tortiljas gabaliņiem, rīvētu sieru un smalki sagrieztu kinzu. Pirms pasniegšanas izrotājiet trauku ar laima daiviņām.