Labākais saldais sabiedrotais cīņā pret ziemas melanholiju ir šokolāde. Tā veicina serotonīna, hormona, kas paaugstina garastāvokli un mazina trauksmi magnija satura dēļ, ražošanu.
SASTĀVDAĻAS:
100 g tumšā šokolāde (70%)
30 g kakao pulveris
120 g sviests
3 olas
100 g cukurs
6 g jūras sāls
80 g milti
5 g cepamais pulveris
80 g valrieksti
3 g vaniļas esence (pēc izvēles)
Garnēšanai:
300 ml kokosriekstu krēms
30 g sviests
8 g jūras sāls
80 g pekanrieksti
150 g cukurs
135 g krēmsiers
PAGATAVOŠANA
1.Šokolādi un sviestu izkausē ūdens peldē temperatūrā, kas nav augstāka par 43°C. Vēlams, lai bļodā esošā šokolāde nepieskartos ūdenim katliņā. Kad gatavs, noņem no uguns.
2.Sakuļ olas ar cukuru, sāli un vaniļas esenci ar mikseri līdz biezai un gaisīgai masai. Sasmalcina riekstus ar nazi vai blenderī.
3.Miltus sajauc ar kakao pulveri un cepamo pulveri.
4.Sakultajās olās plānā strūkliņā lej šokolādē, maisot ar putojamo slotiņu no apakšas uz augšu. Tad caur sietu pievieno visus miltus, turpinot maisīt. Pievieno riekstus.
5.Mīklu lej uz cepešpannā, kas izklāta ar cepampapīru. Cep 190°C 7-8 minūtes. Virsmai vajadzētu nedaudz saplaisāt, un iekšpuses pildījumam jāpaliek tumšākam un mitrākam.
6.Ļauj braunijam atdzist un sagriež porcijās.
Braunija garnēšanai var pagatavot kokosriekstu karameli ar pekanriekstiem, tā lieliski papildinās deserta bagātīgo šokolādes garšu.
1.Riekstus cepeškrāsnī viegli žāvē 180°C ne ilgāk kā 10 minūtes. Periodiski pārbauda riekstus un samaisa, lai tie nepiedegtu.
2.Cukuru liek katliņā un karsē uz mazas uguns, līdz tas karamelizējas. Ielej kokosriekstu krēmu, saputo maisījumu. Noņem no uguns.
3.Karamelei pievieno sviestu, krēmsieru un sāli un samaisa. Kā pēdējos pievieno riekstus.
4.Brauniju pārslaka ar kokosriekstu karameli.