Viena no mūsdienās populārākajām izvēlēm cepšanas formām ir silikons, taču vai tas tiešām ir pārāks par citiem nepiedegošajiem cepšanas traukiem? Lūk, ko saka eksperti, raksta “Real Simple”.
Silikons ir izturīgāks
"Liels silikona bonuss ir tas, ka tas ir elastīgs, nav trausls,” saka Reičela Breuhausa, “The Silicone Kitchen” izpilddirektore un īpašniece. "Gan stikla, gan keramikas izstrādājumi var viegli saplīst, ja tie nejauši nokrīt, bet tas nenotiks ar silikona veidni."
Silikons nesatur PFAS
Problēma ar daudziem nepiedegošajiem cepšanas traukiem un pannām ir tā, ka tie satur polifluorētus savienojumus (PFAS) - ķīmisko vielu klasi, kas, lai gan tās ir nepiedegošas, ir saistītas ar patoloģisku vairogdziedzera un hormonu darbību un samazinātu imūnsistēmas reakciju. Lai gan tas nenozīmē, ka jums ir jāizmet visas nepiedegošās pannas, tomēr tas nozīmē, ka jums ir jāuztraucas, ja tās tiek saskrāpētas, ir saplaisājušas vai deformētas. Ir svarīgi arī izvairīties no liela karstuma, jo tas var izdalīt gaisā ķīmiskas vielas.
"Atšķirībā no dažiem nepiedegošajiem pārklājumiem, kas var noārdīties augstā temperatūrā un izdalīt kaitīgus izgarojumus, pārtikas silikons ir stabils un drošs,” skaidro eksperti.
Silikonam nepieciešams mazāks tauku daudzums
Lai gan, iespējams, vajadzēs pievienot eļļu pannām, kas izgatavotas no citiem materiāliem, silikona pannām tā nav nepieciešama. "Silikona veidnes dabiski ir nelipīgas, tāpēc bieži vien nav nepieciešama papildu eļļošana," saka eksperti.
Silikonu ir viegli tīrīt un uzglabāt
Lielos, smagos cepamtraukus var būt grūti uzglabāt, it īpaši, ja jums nav lielas virtuves, atšķirībā no silikona traukiem, kas ir viegli un elastīgi. Arī kopt tos ir vienkārši - mazgājiet vai nu trauku mazgājamajā mašīnā, vai nu ar rokām, izmantojot ziepes un siltu ūdeni.
Kad labāk neizmantot silikona cepšanas traukus?
Lai gan silikons ir lielisks veids, kā pagatavot daudzas lietas, tas nav ideāli piemērots visam - silikons nevada siltumu tik labi kā metāls, tāpēc ceptie izstrādājumi var nesasniegt tādu pašu brūnumu vai kraukšķīgumu, kādu jūs iegūtu no tradicionālās metāla vai keramikas pannas. “Tas var būt mīnuss tādām lietām kā kraukšķīga maize vai cepumi ar kraukšķīgām maliņām,” piebilst eksperti.