Garšviela, kas aktivizē imūnsistēmu

© Foto: pixabay.com

Un tas nav ingvers vai ķiploki, kā varētu domāt. Lai gan tie būs labi palīgi  aukstajā sezonā. Tieši kurkumai piemīt spēja aktivizēt imūnsistēmu, un gandrīz katras mājsaimnieces virtuvē ir šī spilgti dzeltenā garšviela. Tas viss attiecas uz tajā esošo polifenola savienojumu – kurkumīnu, kam var būt arī pretvīrusu, pretsēnīšu un pretmikrobu īpašības.

Sākotnējie pētījumi ir parādījuši, ka kurkumīns mērenos daudzumos modulē B un T šūnas, makrofāgu un citu imūnsistēmas šūnu aktivāciju, lai gan ir nepieciešams vairāk pētījumu, lai to pierādītu. Kurkuma dabisks imūnmodulators (preparāts, kas izraisa izmaiņas imūnsistēmā).

Foto: pixabay.com

Tāpēc gripas un augšejo elpošanas ceļu saslimšanas laikā (vai jau pirms tās) šo garšvielu varat biežāk pievienot ēdienam vai tējai. Tas ir labāk nekā lietot īpašas kurkumas piedevas.

Kurkumas piedevas var palielināt nierakmeņu risku, īpaši, ja jums tie jau ir vai jums ir ģimenes anamnēze. Kurkumīna piedevas satur daudz augstāku savienojuma koncentrāciju nekā, ja cilvēks ēd ēdienus ar šo garšvielu vai dzerot kurkumas tēju.

Aizsardzība ne tikai no infekcijām

Foto: pixabay.com

Kurkuma ir pazīstama ne tikai ar tās labvēlīgajām īpašībām imūnsistēmai. Ir vēl trīs šīs garšvielas labvēlīgās īpašības:

  • aizsargā šūnas no bojājumiem. Tas ir saistīts ar lielo fitoelementu daudzumu kurkumā, kas spēj neitralizēt brīvos radikāļus (piesārņojumu, saules gaismu);
  • var pazemināt holesterīna līmeni. Kurkuminoīdi tika atzīti par efektīvākiem par placebo, lai samazinātu kopējā un sliktā holesterīna (ZBL), kā arī triglicerīdu un lipoproteīnu līmeni serumā. Tomēr ir vērts saprast, ka kurkuma nevar aizstāt statīnus, to efektivitāte nav salīdzināma;
  • var uzlabot atmiņu un uzmanību. To parādīja viens no pētījumiem, kurā piedalījās veseli cilvēki. Tajā kurkumīns ievērojami uzlaboja dalībnieku sniegumu uzmanības un īstermiņa (darba) atmiņas uzdevumos, salīdzinot ar placebo. Ilgstoši lietojot, mazinājās arī vispārējais nogurums un psiholoģiskā stresa izraisīts nemiers.

Foto: pixabay.com

Imūnsistēmai īpaši labvēlīgi būs šādi augļi un dārzeņi, kas bagāti ar C vitamīnu un beta karotīnu:

  • citrusaugļi - apelsīni, greipfrūti, citroni un laimi;
  • tomāti;
  • paprikas;
  • kivi;
  • papaija;
  • brokoļi;
  • saldais kartupelis;
  • kartupeļi;
  • spināti;
  • bietes.

Dzīvesstils

Virtuves huligāns Pipars stāsta, ka šie ir salāti ar raksturu. “Vēl var pievienot vārītu kartupeli un skābētus kāpostus un tad būs vinegrets, bet, ja tos nepievieno, tad sanāks salāti. Un ļoti garšīgi salāti,” iedrošina Pipars.