VAKARA ZIŅAS: "Kulinārie šefi" – slavenākie mūsdienu virtuves pavēlnieki pasaulē

Drosmīgais eksperimentētājs Volfgangs Puks © Scanpix

19. oktobrī savu 67. dzimšanas dienu svinēja viens no Latvijas populārākajiem pavāriem un vairāk nekā 20 gadus Latvijas spožākā zvaigzne pie kulinārijas debesīm – Mārtiņš Rītiņš.

Deviņdesmito gadu sākumā no ārzemēm atgriezies latvietis un ēdienu meistars kļuva par ekskluzīvā restorāna «Vincents» šefpavāru un ar savu kulināro raidījumu «Kas var būt labāks par šo?» aizsāka ēst gatavošanas šovu ēru Latvijas televīzijā. Sveicot īsteno rudens jubilāru, kura meistardarbi virtuvē lielākoties zaigojas visās iespējamās gadalaiku nokrāsās, »Vakara Ziņas« iepazīstina ar pieciem pēc atpazīstamības, profesionāla novērtējuma un klientu atsauksmēm atzītākajiem šefpavāriem. Ar šiem kulinārijas valdniekiem lepojas dzimtenē, dievina visā pasaulē, un viņi kļuvuši par īstenām multimediju zvaigznēm.

*

Izbrāķētais policists Gordons Remzijs

Nerealizējies britu futbolists un izbrāķētais policists Gordons Remzijs (49) savam ugunīgajam temperamentam atrada ideālu pielietojumu karjeras veidošanā - viņš kļuva par pasaulslavenu britu pavāru. Remzija enerģijas un darbspēju pietika, lai viņš īsā laikā nomestu lieko svaru, katru dienu neatkarīgi no fiziskās pašsajūtas dotos rīta skrējienos, daudzu gadu garumā rūpētos par savu veiksmīgo laulību, četriem bērniem un milzīgo biznesa impēriju. Četrpadsmit ēdienu industrijas «Michelin» balvas (visā pasaulē atzīts restorānu kvalitātes rādītājs), vienpadsmit restorāni Lielbritānijā un ēdināšanas uzņēmumi citās pasaules malās, Franciju un Japānu ieskaitot, vairāki superveiksmīgi TV šovi - «Briesmu virtuve», «Elles ķēķis», «Amerikāņu pavārs», «Labākais no labākajiem: virtuvē sīkie!» un citi, grāmatas - dižpārdokļi, tas viss ir viena cilvēka Gordona Remzija roku darbs. Savu uzņēmumu un kulinārijas biznesa impēriju viņš pārvalda vienpersoniski. Turklāt visus savus kulināros šedevrus rada mājās, savā ar nanotehnoloģijām aprīkotajā virtuvē, kura viņam izmaksāja 100 000 ASV dolāru (91 000 eiro). Pat vismīļākajiem un tuvākajiem cilvēkiem ieeja Remzija svētnīcā ir liegta. Remzijs ģimenei ir izbūvējis citu, atsevišķu virtuvi. Gordons to var atļauties, jo viņa ikgadējie ienākumi sasniedz 60 miljonus ASV dolāru (57 miljoni eiro). Viņa ēdienu baudītāji apgalvo, ka viņš prot atrast harmoniju un gatavot maltīti tā, kā to vienmēr vēlas klienti. Savukārt savos kulinārijas šovos viņš ne reizi vien ir pratis saraudināt savus mācekļus, dalībniekus un jaunos pavārus. Neraugoties uz to, viņam ir pietiekami lielas kulinārijas un pedagoģijas prasmes, kā arī apburoša uzņēmēja harisma, kas Remziju padarījusi par slavenāko šefpavāru pasaulē.

*

Džeimijs Olivers tiesājas ar hamburgeru ražotāju

Angļu ciematiņā Kleiveringā Eseksas ziemeļos dzimušā Džeimija Olivera (41) vecāki vadīja pabu - tradicionālo alus krogu «The Cricketers». Savas gaitas virtuvē puisis uzsāka, mazgājot grīdas un traukus. Atraktīvā un modernā TV gastronomijas šovu un kulinārijas grāmatniecības guru Olivera debija televīzijā notika pirms 17 gadiem. Tagad 41 gada vecumā viņš ir kļuvis par superzvaigzni, «savējo virtuves draugu» miljoniem mājsaimnieču un pat vīriešu visā pasaulē, cīnītāju par veselīgu uzturu un sabiedrisko aktīvistu. Nemākslotais un ļoti draudzīgais britu šefpavārs ir gatavojis Ziemassvētku vakariņas nesen šķirtajam Holivudas superpārim Bredam Pitam un Andželīnai Džolijai ar bērniem. Viņš enerģiski tiesājas ar «fastfood» jeb ātrās ēdināšanas uzņēmumu impērijām, piemēram, apgalvojot, ka «McDonald’s» hamburgerus gatavo no amonija hidroksīdā mazgātiem liellopu taukiem. Olivers propagandē principu - «ēdiens baudai bez greznumlietām». Viņa daudzajās kulinārijas grāmatās iekļautas receptes vienkāršiem, garšīgiem, pilnvērtīgiem, ātri pagatavojamiem ēdieniem, kurus ir patiess prieks ēst un kuri ir piemēroti aizņemtiem cilvēkiem. Dabiski, vienkārši un pieejami - Oliveru kulinārijā pielīdzina sabiedrībai plaši pieejamo mēbeļu gigantam «IKEA».

Viņam pieder septiņi viņa vārdā nosaukti restorāni, žurnāls un televīzijas šovs, vairāki gastronomijā izglītojoši raidījumi un pavārmākslas grāmatas. Pēdējā laikā Olivers kā jau ikviens saprātīgi domājošs uzņēmējs koncentrējies uz sociālajiem tīkliem internetā - aktīvi darbojas «Instagram» vidē, bet vēl aktīvāk «YouTube», kanālā, kur viņš regulāri, ik pēc 2-3 dienām, publicē savus īsos video.

*

Roberts de Niro padara slavenu Nobujuki Nobu

Vēl viens «fusion» stila virtuves piekritējs, japāņu pavārs Nobojuki Nobu Macuhisa (67) sapņoja kļūt par suši šefpavāru jau no agras bērnības, kad citi bērni tikai sapņoja par futbolista karjeru vai princešu lomu. Lai nokļūtu pie izvirzītā mērķa, viņš savu karjeru veidoja ar Austrumu cilvēkiem raksturīgo saprātīgumu un pakāpeniskumu. Vairāk nekā septiņus gadus Nobu melnās miesās rāvās japāņu labākajos suši restorānos kā virtuves palīgstrādnieks, līdz sagaidīja paaugstinājumu. Pēc tam sekoja piedāvājums uzsākt savu uzņēmējdarbību, un Nobu pārcēlās pāri okeānam, apmetoties uz dzīvi Peru. Kopš tā laika viņš atrodas pasaules apceļošanas procesā: Argentīna, atgriešanās Japānā, Aļaska, kur viens no pirmajiem Nobu restorāniem nodega līdz pamatiem, un atkal atgriešanās Japānā. Tad sekoja darbs Losandželosā, kur spītīgais un mērķtiecīgais japānis, aizņēmies no paziņām naudu, atvēra Beverlihilsā restorānu «Matsuhisa». Pasaules slavu tomēr viņam šis restorāns neatnesa, bet gan cits projekts, ko viņš īstenoja sadarbībā ar Holivudas leģendu Robertu de Niro. Abu kopīgā izsmalcinātā japāņu virtuve un suši iestāde ieguva vienkāršu «Nobu» nosaukumu. Macuhisa pats teic, ka slavenais aktieris ilgus gadus centās pierunāt šefpavāru īstenot šo ideju. Tās rezultātā «Nobu» restorānu tīklā ir iestādes 20 pasaules valstīs, bet Macuhisas gada ienākumi sasniedz 10 miljonus ASV dolārus (9 miljoni eiro).

*

Drosmīgais eksperimentētājs Volfgangs Puks

Volfgangs Puks (67) ir austriešu šefpavārs, kurš savā ēdienkartē apvieno pilnīgi visas pasaules virtuves elementus. Tā sauktais «fusion» stils («fusion» nozīmē vairāku tautu virtuves īpatnību apvienojumu vienā ēdienā) ir viņa jaunievedums kulinārijas mākslā. Viņš pavārmākslu ir mācījies kopš bērnības, iedvesmojoties no savas mātes. Šobrīd Volfgangs tiek uzskatīts par pelnošāko pavāru pasaulē. 25 gadu vecumā Puks piestrādāja leģendārajā Parīzes restorānā «Маxim’s», bet tad savāca savas mantiņas un pārcēlās uz Ameriku. Tur viņš sāka visu no nulles, strādājot provinciālās ēdināšanas iestādēs, guva pieredzi, līdz apmetās uz dzīvi Holivudā. Tur Puks kļuva slavens ar savu darbības un interešu vērienu: viņam pieder gan vairāk nekā 20 restorānu visā pasaulē, gan ātro ēdināšanas ieskrietuvju «Wolfgang Puck Express» tīkls. Šajā Visumā, kura formula ir «izprecināt Eiropas izsmalcinātību Amerikas demokrātismam», slēpjas šefpavāra stratēģija, radošais rokraksts un smaidīgā austriešu kulinārijas meistara veiksmes atslēga. Viņš ir lieliski spējis apvienot amerikāņu ēdienu gatavošanu ar francūžu, Āzijas un Kalifornijas virtuves ēdienu gatavošanas elementiem. Holivudā pie drosmīgā eksperimentētāja ar eiropeisko un amerikānisko virtuvi ļoti bieži vakariņo kinozvaigznes un šovbiznesa darboņi. Pēc 30 gadu ilgas karjeras Pukam pieder vairāki restorāni, keteringa un ātrās ēdināšanas piegādes uzņēmumu tīkls. Viņš rada un pārdod traukus, pusfabrikātus un aktīvi darbojas kā slejas autors 30 preses izdevumos, bet pats galvenais - ēdina kino Olimpa dievus pasaulē nozīmīgākā kino pasākuma «Oskars» ceremonijas ballītē. Un zvaigznes ir apmierinātas jau daudzus gadus!

*

Maltīte no paša Alēna Dukasa rokām par 50 000 €

Alēna Dukasa (60) vārds ir sinonīms franču augstākās klases kulinārijai. Gastronomijas meistars un franču zvaigžņu pavārs, kas bērnību pavadīja Francijas lauku fermā, izauga ar pārliecību, ka pārtikā lietojamiem produktiem ir jābūt dabiski audzētiem un sezonāliem. Tas arī kļuva par viņa kulinārijas filozofijas pamatu. Profesiju Dukass izvēlējās samērā ātri un pēc skolas beigšanas sāka apgūt pavārmākslas arodu. Līdz tam viņš piestrādāja par trauku mazgātāju, kas viņam ne īpaši patika, tāpēc bieži sev mērķtiecīgi atgādināja, ka «labāk virzīties pa karjeras kāpnēm, jo apakšvirtuve - tā ir elle». Tālāk sekoja tikai ceļš augšup! 28 gadu vecumā viņš saņēma pirmo «Michelin» zvaigzni, trīs zvaigznes pēc kārtas viņš bija jau saņēmis, nesasniedzot 33 gadu vecumu. Viņam pieder ēdināšanas uzņēmumu tīkls ar nosaukumu «Spoon», ekskluzīvs restorāns Eifeļa tornī, vēl 22 restorāni Francijā, piecas viesnīcas, trīs pavāru skolas, izdevniecība un 19 «Michelin» zvaigznes. Pats Alēns pie plīts gan vairs nestāv, savas funkcijas un amatu pašizveidotajā impērijā viņš sauc par māksliniecisko direktoru. Starp citu, ja jums ir lieki 50 000 eiro, tad Dukass izmeklētu maltīti pagatavos paša rokām, tomēr nāksies sagaidīt savu kārtu zvaigžņu rindā, kas nebūt nav maza. Atgādināsim, ka Dukass bija oficiālais Viņa Augstības Monako prinča Alberta II un Šarlīnas Vitstokas kāzu ceremonijas pieņemšanas šefpavārs Montekarlo Operas terasē. Alēns atšķirībā no Remzija neinteresējas par mediju industriju un priekšroku dod grāmatniecībai. Gandrīz visas viņas pavārgrāmatas kļuvušas par dižpārdokļiem.



Izklaide

Jau šīs nedēļas nogalē dienasgaismu ieraudzīs dāņu indī roka apvienības “Efterklang” jaunais albums “Things we have in common”. Mums šoreiz šis fakts ir īpaši interesants, jo albuma koncerttūres ietvaros jau 6. decembrī grupa uzstāsies “Angāra” koncertzālē Tallinas kvartālā. Koncerts notiks radio “NABA” 22. gadadienas svinību programmas ietvaros.

Svarīgākais