Notikusi Michelin restorānu šefpavāru vizīte Latvijā

© Publicitātes foto

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra sadarbībā ar SIA “JanisFarm” un Rīgas Domi jau otro gadu pēc kārtās organizē Michelin restorānu šefpavāru vizīti uz Latviju. Pērn Latvijā viesojās Michelin pavāri no Beļģijas, bet šogad laikā no 11. līdz 13. septembrim Latviju apmeklēja 20 cilvēku delegācija no Nīderlandes – Michelin restorānu pavāri, mediji un iepircēji.

Michelin ir vairāk nekā gadsimtu sena, prestiža Francijā radīta starptautiska restorānu vērtēšanas sistēma. Michelin piešķir zvaigznes par atbilstošiem kritērijiem - augstu kvalitāti, izmeklētu virtuvi ar izciliem ēdieniem, kā arī īpaši unikālām un augstvērtīgām restorāna kvalitātēm. Ik gadu tiek publicēts Eiropas restorānu un viesnīcu ceļvedis, un iekļūšana tajā ir īpaši prestižs pagodinājums.

Vizītes laikā delegācija tika iepazīstināta ar augstvērtīgiem Latvijā ražotiem pārtikas produktiem. Delegācija apmeklēja vairākus Latvijas uzņēmējus, piedalījās produktu degustācijās un meistarklasēs.

Pēc uzņēmumu apmeklējumiem Michelin pavāri atzinīgi norādīja, uz SIA “Rāmklani Nordeco” un SIA “Very Berry” ogu kaltēšanas un apstrādes procesa augsto līmeni, kas pēc kaltēšanas saglabā lielāko daļu vērtīgo vitamīnu, kā arī to izteikto garšu un smaržu. Tikmēr neviltotu interesi izraisīja kaņepju sēta “Adzelvieši”, kuri nodarbojas ar kaņepju audzēšanu, radot kaņepju sviestu, aizdaru, eļļu un citus produktus - ārzemju viesi līdz šim nebija pazīstami ar kaņepju plašajām pielietošanas iespējām kulinārijas mākslā.

Publicitātes foto

Pirmās vizītes dienas noslēgumā restorānā “36 līnija” Latvijā zināmi pavāri Raimonds Zommers, Lauris Aleksejevs un Māris Jansons viesiem gatavoja ēdienus no Latvijā ražotiem produktiem, tādejādi prezentējot Latvijā ražoto produktu pielietojamības iespējas pavārmākslā. “B-Bārs” īpašnieks Armands Mednieks iepazīstināja viesus ar Latvijā radītiem dzērieniem, prezentējot ēdienu un dzērienu saderību.

Vizītes noslēgumā Michelin zvaigžņoto restorānu pavāri devās uz Valmiemuižas alus darītavu, lai aplūkotu Valmiermuižas dzīvā alus nesteidzīgo tapšanu, kā arī nobaudītu Rīgas - Gaujas gastronomijas reģiona vēstneša - šefpavāra Valtera Zirdziņa radītos ēdienus un reģionam raksturīgās garšas. Vakariņu laikā tika akcentēta ēdienu un Valmiermuižas alus filigrānā saderība.

Publicitātes foto

Kā atzīst ārvalstu iepircēji un ar savu jau atkārtoto vizīti apstiprina Michelin klases restorānu šefpavāri, Latvijā ražotie produkti citu valstu starpā izceļas ar savu augsto kvalitāti. Pasaulē aizvien pieaugošs ir ekoloģisko produktu sektors, kuru piedāvā Latvijas ražotāji. Sadarbība ar Michelin klases restorāniem lielisks veids, kā atvērt eksporta durvis ekskluzīvo pārtikas produktu sektorā, nodrošinot samērīgu pieprasījumu un piedāvājumu, kāpinot ražošanas apjomus ražotājiem piemērotā veidā un nostiprinot pozīcijas ārvalstu tirgos, jo bieži vien sākot strādāt ar lielveikalu tīkliem, to pieprasītie ražošanas apjomi un nosacījumi nav piemēroti vidēja līmeņa ražotājiem. Par šādu projektu sekmēm liecina jau pagājušā gada vizītē iesaistītie uzņēmumi, kuri norāda uz produktu eksporta apjomu palielināšanos un sekmīgu sadarbību ar Michelin klases restorāniem.

Svarīgākais