APRITĒ: Gatavo zefīrus un pielabina rūķus

AR DŽUDO Evijas un Olava Ceru atvases – Paula Elīza (14), Krišjānis (11) un Lauma Loreta (7) – sākušas nodarboties tikpat nejauši, cik nejauši Evija pievērsusies zefīru gatavošanai mājās © Privāts arhīvs

«Kā teica mana zefīru pagatavošanas skolotāja, manu bērnu māsīca Gundega, šo kārumu gatavošanā pats galvenais ir putošana – ir jāputo, jāputo, jāputo, kamēr apnīk, un tad vēl mazlietiņ. Jo viss pārējais ir izmērāms un nosverams,» saka bijusī Neatkarīgās žurnāliste, tagad – trīs bērnu mamma – Evija Cera. Viņa iesaka Ziemassvētku noskaņu mājās radīt ar pašu gatavotiem zefīriem.

«Mans eksperiments ar zefīru gatavošanu sākās ar to, ka manu bērnu skola - Ziemeļvalstu ģimnāzija - katru gadu pirms Ziemassvētkiem rīko labdarības tirdziņu, kur bērni tirgo savus darinājumus. Vai tie ir cepumi vai kēksiņi, vai krelles. Tajā piedalās arī skolotāji, drīkst piedalīties arī vecāki.

Vairākus gadus tirgojām pašu gatavotus ievārījumus, bet šogad izdomājām, ka gribam pagatavot ko tādu, ko tirdziņā nepiedāvā. Tā es iedomājos par zefīriem,» atklāj Paulas Elīzas (8. klase), Krišjāņa (5. klase) un pirmklasnieces Laumas Loretas mamma.

Evija jau daudzus gadus ir pilna laika mamma. «Visi trīs bērni trenējas džudo, brauc uz sacensībām. Principā jau agrā pēcpusdienā sāku nodarboties ar bērnu loģistiku: vadāju no skolas uz treniņiem, braucu pakaļ vienam, otram, trešajam. Un tā jau desmit gadus.»

Taujāta, kāpēc bērni izvēlējušies tieši džudo, viņa nosmej, ka tas noticis tikpat nejauši kā viņas pievēršanās zefīriem. «Kad vecākā meita gāja bērnudārzā, uz turieni atnāca divi jauni jauki puiši un piedāvāja šīs nodarbības turpat bērnudārzā. Daudziem vecākiem tas šķita ļoti ērti. Lai arī netipiski meiteņu interesēm, bet manai meitai džudo iepatikās daudz labāk nekā ritmika un tautiskās dejas,» stāsta trīs bērnu mamma, piebilstot, ka interesi par šo sporta veidu vēlāk izrādīja arī abi jaunākie bērni. Šobrīd visi trīs trenējas džudo klubā Kyodai pie trenera Gata Mīlenberga, un neviens nav pat ieminējies, ka gribētu ko mainīt - dziedāt vai dejot, vai spēlēt teātri. «Esmu priecīga, ka viņiem ir vienādas intereses, jo izvadāt trīs bērnus pa dažādiem pulciņiem kaut vai tikai Rīgas robežās būtu diezgan sarežģīti. Turklāt es uzskatu, ka galvenais ir, lai bērni vispār ar kaut ko ir aizrāvušies, jo tad viņiem ir krietni mazāk laika visādām muļķībām.»

Bet Ziemassvētki Evijas ģimenē ir dubultsvētki, jo viņas vīrs un mazo džudistu tētis 24. decembrī svin dzimšanas dienu. «Tāpēc jau pāris dienas iepriekš mēs rotājam eglīti, pielabinām rūķus - bērni izliek pagalmā rūķiem pienu un cepumus un tad ik pa brītiņam skrien pie mājas vārtiņiem skatīties, vai kāda dāvana jau nav atnesta... Arī lielie bērni joprojām piedalās šai rotaļā, piespēlējot līdzi mazajai māsai. Tad ir kopīgas vakariņas ģimenes lokā, bet tēti, kuram ir dzimšanas diena, palutinām ar rupjmaizes kārtojumu, kas viņam ļoti garšo.»

***

MĀJAS ĀBOLU ZEFĪRS

Vajadzēs:

250 g ābolu biezeņa, 2 tējk. vanilīna,

1/2 tējk. citronskābes, 725 g cukura,

1 olas baltumu,

10 g agara (želatīna aizstājējs),

160 ml ūdens

Pagatavošana:

• Ābolus pārgriež uz pusēm, izgriež serdi, nemizo un liek uz cepešpannas

ar griezumu uz leju; cep cepeškrāsnī

180 °C temperatūrā 30 minūtes. Atdzesē, sablenderē un izberž caur sietu; nosver vajadzīgo daudzumu.

• Katliņā ieber 475 g cukura, 10 g agara, uzlej 160 ml ūdens un ļauj uzbriest.

• Ābolu biezenim pievieno vanilīnu, citronskābi,

250 g cukura un saputo; kad masa kļuvusi gaiša, pievieno pusi no olbaltuma; turpina putot un pēc brīža pievieno otru olas baltuma daļu; puto, līdz masa kļūst gaiša un stingra.

• Vāra sīrupu, maisa;

vāra tikmēr, kamēr, lejot no karotes, veidojas cieta stīga.

Putojot zefīra masu, nelielā strūklā

lej klāt verdošo sīrupu. Masu turpina putot auksta ūdens peldē, līdz tā atkal kļuvusi stingra.

• Gatavo masu liek konditorejas maisiņā ar zvaigžņveida uzgali un veido rozītes

4 cm diametrā; tās liek uz cepampapīra, kas pārkaisīts ar pūdercukuru (tā būs vieglāk tās gatavas noņemt nost).

• Kad zefīri sastinguši, pusītes savieno un apviļā pūdercukurā.

Der zināt!

Jo sarkanāks ābols, jo košāka būs zefīru krāsa.

Attēlā redzamie koši rozā zefīri ir rezultāts Evijas eksperimentam, kopā ar āboliem karstumizturīgā traukā pasautējot arī 2 ēd. k. melleņu.

Lai iegūtu ziemīgāku garšu un smaržu, ābolu biezenim var pievienot arī kanēli.



Svarīgākais