RECEPTES: Piecas variācijas par aukstu zupu

© Leonīds GUSEVS, speciāli Mājai

Kā apmierināt izsalkumu karstā laikā? Ar auksto zupu, jo tā ir gan patīkami atvēsinošs dzēriens, gan gards un sātīgs pamatēdiens. Aukstā zupa pakļaujas pārvērtībām un variācijām, tāpēc ikviens var ļauties improvizācijai un izdomāt pats savu recepti!

Piparmētru aukstā zupa 

Sastāvdaļas:

500 ml kefīrs

300 ml Bio lakto bez piedevām

200 g svaigi gurķi

100 g piparmētras

100 g dilles

sinepes

mārrutki

sāls,

pipari

cukurs

Pagatavošana:

Gurķus sagriež šķēlēs, sakapā dilles. Sablenderē piparmētras. Sablenderētajām piparmētrām pievieno kefīru un bio lakto, pēc garšas – sāli, piparus, sinepes, mārrutkus un cukuru. Visu samaisa un pasniedz , papildinot ar sīki sakapātām dillēm un svaigām piparmētru lapiņām.

Aukstā zupa no bioproduktiem

Sastāvdaļas:

1 l Rasas bifidokefīra

220 ml Bio lakto bez piedevām

300 g mājas siers Ciba

150 g tomāti

50 g diedzētas redīsu sēklas

10 g sāls

15 g dilles

15 g lociņi

15 g pētersīļi

Pagatavošana:

Tomātus sagriež kubiciņos, smalki sakapā dilles, lociņus un pētersīļus. Visas sastāvdaļas samaisa kopā un pasniedz, pievienojot sieru un diedzētas redīsu sēklas.

Gaspačo – spāņu aukstā dārzeņu zupa

Sastāvdaļas:

4 krūzes auksta tomātu sula

1 smalki sagriezts sīpols

2 krūzes nomizoti, smalki sagriezti tomāti (bez sēklām)

1 krūze smalki sagriezti zaļie pipari

1 tējkarote medus

1 smalki rīvēta ķiploka daiviņa

1 smalki sagriezts gurķis

2 ēdamkarotes spāņu vīna etiķis

1 tējkarote sasmalcināta estragona

1 tējkarote sasmalcināta bazilika

¼ tējkarote Tobasko asā piparu mērce

2 ēdamkarotes olīveļļa

½ tējkarote apceptas, maltas ķimenes

¼ krūzes pētersīļi

1 tējkarote smalki sakapātas piparmētras

sāls

pipari

citronu sula

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas samaisa kopā un aptuveni četras stundas tur ledusskapī. Pasniedz iespējami aukstu.

Aukstā biešu zupa kefīrā ar olu, zaļumiem un vistas gaļas bumbiņām

Sastāvdaļas:

bietes

svaigi gurķi

olas

kefīrs

krējums

dilles

lociņi

sinepes

pipari

sāls

cukurs

etiķis

vārīta vistas fileja

plaucēta mīkla

Pagatavošana:

Bietes novāra, nomizo, sarīvē salmiņos un iemarinē. Olas novāra un sagriež daiviņās. Kefīru samaisa ar garšvielām, pievieno bietes, smalki sagrieztus gurķus un zaļumus. Pasniedzot pievieno skābu krējumu, olas un zaļumus.

Atsevišķi pasniedz vistas gaļas bumbiņas, kuras gatavo no plaucētas mīklas un vārītas vistas gaļas.

Aukstā zemeņu zupa ar piparmētru putukrējumu un bezē cepumiem

Sastāvdaļas:

svaigas zemenes

cukurs

laims

saldais krējums

pūdercukurs

svaigas piparmētras

bezē cepumi

Pagatavošana:

Zemenes sakuļ blenderī kopā ar cukuru un cukura sīrupu, sakulto masu atdzesē ledusskapī. Saldo krējumu saputo ar pūdercukuru, rīvētu laima miziņu un laima sulu. Piparmētras smalki sasmalcina un samaisa ar putukrējumu.

Pasniedzot šķīvī lej zemeņu zupu, rotā ar piparmētru, putukrējumu, bezē cepumiem un svaigām piparmētru lapiņām.

Izklaide

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) ir saņēmusi apliecinājumu no Patentu valdes par apbalvojuma GAMMA preču zīmes reģistrāciju. Preču zīmes īpašnieks ir biedrība, kura ir izpildītāju un fonogrammu producentu dibināta bezpeļņas organizācija, un Latvijā veic pašmāju un ārvalstu tiesību īpašnieku mantisko tiesību kolektīvo pārvaldījumu.

Svarīgākais