RECEPTES: Cepam maizi paši! Piecas variācijas par tēmu

© Leonīds GUSEVS, speciāli Mājai

Pavasaris mudināt mudina rosīties- dārzā, pagalmā un arī virtuvē. Šoreiz receptes iesaka restorāna Gutenbergs pavāre Anžela Levīzere.

Kviešu kliju un linsēklu maizītes

Nepieciešams: 1 kg kviešu miltu

100 g kviešu kliju

100 g linsēklu

20 g sāls

200 g cukura

50 g rauga

30 g saldkrējuma sviesta

100 g iesala ekstrakta

600 ml ūdens

Paprikas, vītinātu tomātu un olīvu maize

Nepieciešams: 500 g kviešu miltu

50 g cukura

10 g sāls

1 apcepta paprikas pāksts

20 g vītinātu tomātu

20 g melno olīvu

20 g svaiga bazilika

50 g augstākā labuma olīveļļas

30 g rauga

250 ml ūdens

Kviešu maize ar sīpoliem un sieru

Nepieciešams: 500 g kviešu miltu

200 g puscietā siera

50 g cukura

10 g sāls

250 ml ūdens

50 g svaigi rīvētu sīpolu

30 g rauga

Kviešu maize ar tomātu sulu un kardamonu

Nepieciešams: 1kg kviešu miltu

100 g cukura

10 g sāls

500 ml konservētu tomātu sulas

30 g rauga

šķipsniņa lobītu, sasmalcinātu kardamona sēkliņu

Veselības maizīte

Nepieciešams: 500 g kviešu miltu

200 g rupja maluma miežu miltu

200 g rupja maluma rudzu miltu

50 g kviešu kliju

50 g saulespuķu sēkliņu

50 g drupinātu valriekstu

50 g diedzētu rudzu graudu

50 g diedzētu kviešu graudu

10 g sāls

50 g cukura

100 g iesala ekstrakta

50 g sviesta

500 ml ūdens

50 g rauga

Pagatavošana:

Mīklas pagatavošana visu vedu maizēm ne ar ko īpašu neatšķiras. Lielā bļodā iesijā nepieciešamo miltu daudzumu, pievieno visus sausos produktus – sāli, cukuru, klijas utt., visu labi samaisa un iedrupina receptē minēto raugu (ne sauso, bet „slapjo”, to, kuru parasti var nopirkt, sapresētu pēc svara). Pievieno ūdeni, eļļu vai izkausētu sviestu. Vismaz 10 minūtes, domājot labas domas un noteikti ar siltām rokām mīklu mīca, tad pārkaisa ar miltiem, trauku pārsedz ar tīru dvielīti un siltā vietā maizi liek raudzēt. Divu stundu laikā, kamēr maize rūgst, vismaz divas reizes pāri trauka malām kāpt gribošā mīkla ir jāatsēdina (ar rokām jāatspiež atpakaļ). Kad mīklu ņem no trauka ārā, tai pievieno katrā receptē minētās sastāvdaļas (diedzētus graudus, sēkliņas, drupinātus riekstus, apceptu un sasmalcinātu papriku, vītinātus tomātus u.c.), vēlreiz visu viegli samīca un veido lielākas vai mazākas formas klaipiņus (kukulīšus, karašiņas). Ja nepieciešams, pārber sēkliņas, uz pannas izkārtotu maizīti atstāj 10 – 15 minūtes, lai tā vēlreiz uzrūgst, tad liek sakarsētā cepeškrāsnī un 175 – 180 grādu temperatūrā cep: mazākus klaipiņus – 15 minūtes, lielākus – 30 minūtes.

Lai labi garšo!

Lai maizīte izdodas vienmēr

• Jebkuras maizes cepšanai paredzētajai rauga mīklai pēc iejaukšanas un kārtīgas mīcīšanas siltā vietā jārūgst aptuveni 2 stundas.

• Lai maizīte izdotos garda un mīksta, nedrīkst steigties!

• Maize ir jāmīca ar siltām rokām un jācep ar mīlestību!

• Ieraugam miltus iesijā, nevis vienkārši pieber – līdz ar iesijātiem miltiem mīklā nonāk arī skābeklis, kas nodrošina maizes pufīgumu.

• Lai maizes garoziņa būtu kraukšķīga, mīklai jāpievieno taukvielas.

• Ja pārspīlē ar graudu vai sēkliņu pievienošanu mīklai, maize iznāk pārāk drupana.

Izklaide

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) ir saņēmusi apliecinājumu no Patentu valdes par apbalvojuma GAMMA preču zīmes reģistrāciju. Preču zīmes īpašnieks ir biedrība, kura ir izpildītāju un fonogrammu producentu dibināta bezpeļņas organizācija, un Latvijā veic pašmāju un ārvalstu tiesību īpašnieku mantisko tiesību kolektīvo pārvaldījumu.

Svarīgākais