RECEPTE: Borščs ar gaļu ukraiņu gaumē

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Ideja gardām pusdienām.

SASTĀVDAĻAS:

700 g liellopa gaļas mīkstuma

1 kg liellopa kaulu

2 bietes, 350 g kāpostu

3 – 4 kartupeļi

2 burkāni, 2 pētersīļa saknes

2 sīpoli, 3 – 4 ķiploka daiviņas

4 – 5 ēdamkarotes tomātu pastas

2 sarkanas paprikas

90 g sviesta, 200 g skāba krējuma

2 ēdamkarotes cukura

3 ēdamkarotes 9% etiķa

50 g pētersīļu zaļumu, lauru lapa

melnie graudu pipari

malti melnie pipari, sāls

PAGATAVOŠANA: aukstā ūdenī noskalo liellopa kaulus, applaucē ar karstu ūdeni. Kaulus liek katlā, aplej ar aukstu ūdeni un izvāra buljonu. Izņem kaulus, buljonu nokāš un atkal liek uz uguns. Kad buljons uzvārījies, tajā liek gaļu un vāra, līdz tā gatava, tad izņem un sagriež gabaliņos. Bietes notīra, sagriež salmiņos, apsāla, apslaka ar etiķi, samaisa un liek pannā, kurā izkausēts sviests. Bietes pārkaisa ar cukuru un sautē, līdz pusgatavas. Burkānus, pētersīļu sakni un sīpolus notīra, sagriež salmiņos un apcep sviestā. Verdošā buljonā liek kubiciņos sagrieztus kartupeļus, uzvāra. Pievieno smalki sagrieztus kāpostus un vāra 10 – 15 minūtes. Pievieno bietes, apceptos burkānus, selerijas saknes un sīpolus, tomātu pastu vai trīs gabaliņos sagrieztus tomātus, salmiņos sagrieztu papriku. Pievieno melnos piparus, sāli un maltos piparus. Visu uzvāra, samazina uguni un vāra vēl 5 minūtes. Pašās beigās pievieno sasmalcinātus ķiplokus un sagriezto vārīto gaļu. Noņem no uguns, 20 – 25 minūtes ļauj nostāvēties. Pasniedz ar skābu krējumu un sasmalcinātiem pētersīļiem.

Izklaide

Šo sestdien, 16. novembrī Tallinas ielas kvartāla “Angāra” koncertzālē notiekošajā alternatīvās mūzikas minifestivālā savu 26. (!) jubileju svinēs pašmāju “ska/punk” apvienība “All Day Long”, piesakot to ar jaunu singlu “Pārzvanīsi citreiz”.

Svarīgākais