RECEPTE: Kartupeļu gratine

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Kartupeļu sacepums (gratin dauphinois) ir viens no vienkāršākajiem ēdieniem, kas pa spēkam katram. Tā pamatā ir šķēlītēs sagriezti kartupeļi, kas izkārtoti cepamtraukā un aplieti ar saldo krējumu, kas papildināts ar garšaugiem un garšvielām.

SASTĀVDAĻAS:

• 7 nelieli kartupeļi

• 1 saldais kartupelis

• 2 baltie sīpoli

• 2 sarkanie sīpoli

• 50 g sviesta

• 200 g Džiugas siera

• 300 g salda krējuma

• sāls

• pipari

• timiāna zariņi

PAGATAVOŠANA: sagriež dārzeņus (tos izvēlas ar puslīdz vienādu diametru) pēc iespējas plānākās šķēlēs. Sagriezto dārzeņu šķēlītes kārto cepamtraukā cieši citu pie citas: pamīšus liek kartupeļa šķēli, sīpola šķēli, saldā kartupeļa šķēli.

Kad dārzeņi traukā blīvi sakārtoti, tos pārkaisa ar sāli un pārsmērē ar mīkstu sviestu. Visam pāri lej saldo krējumu.

Cepamtrauku ar dārzeņiem liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep aptuveni 50 minūtes. Kad sacepums jau gandrīz gatavs, to pārkaisa ar rīvētu sieru, uzliek timiāna zariņus un cep vēl kādas 20 minūtes, līdz dārzeņi gatavi un siers zeltaini apbrūnējis.

Šis gardums ēdams gan kā atsevišķs ēdiens, gan kā piedeva pie gaļas ēdieniem.



Svarīgākais