GATAVOJAM MĀJĀS: Mērcītes uzkodām – pikantas un gardas

© Leonīds GUSEVS, speciāli Mājai

Kāda mērcīte, kas noder dažādās dzīves situācijās, kas saistītas ar ēdiena baudīšanu, vienmēr ir īsts atradums. Iemērc tajā kādu dārzeni, kartupeļa šķēli, čipsus, kraukšķīgu vistu spārniņu, pārlej salātiem, un izsalkums apklusināts.

Zaļumu mērce grilētam lasim vai gaļai

SASTĀVDAĻAS:

• saišķītis diļļu

• saišķītis maurloku

• saišķītis pētersīļu

• 1 paciņa majonēzes

• tomātu mērce

• skābs krējums

• citrona sula

• cukurs

• sāls

PAGATAVOŠANA: visus zaļumus sasmalcina, sajauc ar majonēzi, krējumu un tomātu mērci.

Pievieno citrona sulu, cukuru un sāli pēc garšas. Mērces konsistencei jābūt ne pārāk biezai.

Krēmsiera un avokado mērce

SASTĀVDAĻAS:

• 1 kārbiņa krēmsiera ar zaļumiem

• 2 nelieli gurķi

• 1 avokado

• sula no 1/2 citrona

• sāls

• svaigi malti melnie pipari

PAGATAVOŠANA: gurķi un avokado nomizo, sagriež paprāvos gabalos. No citrona izspiež sulu.

Traukā liek dārzeņus, citrona sulu un krēmsieru. Visu sablenderē viendabīgā masā.

Pēc garšas pievieno sāli un svaigi maltus melnos piparus. Ja nepieciešams, mērci var papildināt ar sasmalcinātu ķiploku un svaigiem zaļumiem.

Rabarberu čatnijs

SASTĀVDAĻAS:

• 1 kg rabarberu

• 3 sīpoli

• 250 g brūnā cukura

• 2 ēdamkarotes rīvēta ingvera

• 1 tējkarote kanēļa

• 150 g rozīņu

• 4 daiviņas ķiploka

• 2 čili

• 150 ml vīna vai aveņu etiķa

• sāls

• 3 ēdamkarotes eļļas

PAGATAVOŠANA: smalki sagrieztus sīpolus ber katliņā un apcep eļļā. Kad sīpoli caurspīdīgi, pieliek mizotus, mazos gabaliņos sagrieztus rabarberus, pielej pavisam nedaudz ūdens un sautē, līdz rabarberi mīksti.

Masai pieliek rozīnes, ingveru, smalki sagrieztu čili bez sēklām, etiķi, cukuru, sasmalcinātu ķiploku.

Visu vāra aptuveni 5 minūtes, pilda tīrās burkās, aizvāko un uzglabā vēsumā.

Baltā gurķu mērce

SASTĀVDAĻAS:

• skābs krējums

• marinēti gurķi

• ķiploka daiviņa

• sāls

PAGATAVOŠANA:

gurķus uz rupjas rīves sarīvē, iemaisa krējumā, pievieno sāli un sīki sasmalcinātu ķiploku. Visu labi samaisa.

Lieliska piedeva krāsnī ceptiem kartupeļiem, siltiem gaļas ēdieniem.

Grieķu jogurta un zilā siera mērce

SASTĀVDAĻAS:

• 3/4 glāzes grieķu jogurta

• 1 ēdamkarote citrona sulas

• daži pilieni Tobasco mērces

• 1 ēdamkarote svaigi kapātu pētersīļu zaļumu

• 60 g zilā siera

• buntīte maurloku

• sāls

• svaigi malti melnie pipari

PAGATAVOŠANA:

Traukā sajauc grieķu jogurtu, citrona sulu, Tobasco mērci (ja vēlas maigāku mērci, nepievieno), sāli un piparus. Visu samaisa.

Mērcē iemaisa sakapātus lociņus, sasmalcinātus pētersīļus. Pievieno sarīvētu vai sīki sasmalcinātu zilo sieru.

Pasniedz kopā ar redīsiem, burkāniem, kartupeļu čipsiem un citām uzkodām.

Pikantā siera mērce

SASTĀVDAĻAS:

• 1 paprika

• 20 ml olīveļļas

• 2 ķiploka daiviņas

• 250 ml piena

• 30 g sviesta

• 2 ēdamkarotes kviešu miltu

• 120 g rīvēta cietā siera

• jūras sāls

• kajennas pipari

PAGATAVOŠANA:

Papriku sagriež, atbrīvo no sēklām un kopā ar ķiploku un olīveļļu sablenderē.

Uzsilda pienu. Uz pannas izkausē sviestu, pievieno miltus un nepārtraukti maisa, līdz sviests un milti saiet kopā. Pakāpeniski pievieno pienu un maisot karsē, līdz veidojas viendabīga mērce.

Pievieno sieru un maisot karsē, līdz siers pilnībā izkusis un sajaucies ar mērci.

Pēc garšas pievieno sāli un kajennas piparus, noņem no uguns. Silto mērci sablenderē kopā ar iepriekš sablenderēto paprikas mērci.

Mērci lej traukā un pasniedz.



Izklaide

«Man vienmēr ir bijis sapnis nospēlēt kādu jaudīgu vēsturisku personību, un nu tas ir piepildījies,» saka skatītāju mīlētais teātra un kino aktieris Andris Bulis.

Svarīgākais