Pieci ēdieni Līgo galdam, ko pagatavot kopā ar bērnu

Līgo svētki saistās ar kopā būšanu – vainagu pīšanu, dziedāšanu un lēkšanu pāri ugunskuram. Arī ēdiena gatavošana un baudīšana veicina ģimenes kopības sajūtu, tādēļ AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar bloga upene.lv autori Anniju Mihelsoni piedāvā piecas receptes, ko viegli pagatavot Līgo svētku galdam kopā ar bērniem.

Biešu - pupiņu veģetārie burgeri (16 gab.)

Sastāvdaļas:
Mīklai:
- Dobeles dzirnavnieka rauga mīklas maisījums
- Ķimenes, ķirbju, sezama, amaranta vai citas sēkliņas, ko uzbērt maizītēm (pēc izvēles)
- 1 ola
Veģetāro kotlešu masai:
- 2 krūzes vārītu vai konservētu sarkano pupiņu
- 2 krūzes vārītu bietīšu
- 1 krūze Dobeles dzirnavnieka Pilngraudu auzu pārslu
- 1/2 krūze ūdens
- 1/2 krūze pilngraudu miltu
- 1 šķipsniņa sāls
- 1 tējk. ķiploku pulvera vai 1 daiviņa ķiploka
- 1 tējk. oregano
- 2 saujas ķirbju sēklu
Burgeru pildījumam:
- 200g fetas siera
- 16 biešu lapiņas
- 16 tomāta šķēlītes
- 16 gurķa šķēlītes
- Iepakojums ķiploku dīgstiņu
- 1 burciņa gurķu-sinepju mērces (katram burgeram 2ēd.k.)
- 3 avokado


Pagatavošana:

1. Pagatavojiet mīklu, ļaujot bērnam to darīt pašam - ieliet ūdeni, pievienot maisījumu, eļļu un samaisīt.
2. Raudzējiet mīklu siltā vietā 40 - 50 minūtes un uzkarsējiet krāsni līdz 180 grādiem.
3. Ļaujiet bērnam no mīklas gatavot maza līdz vidēja izmēra bumbiņas, ko pēc tam apsmērējiet ar sakultu olu un uzberiet virsū sēkliņas.
4. Maizītes cepiet 20-25 minūtes. Pa to laiku pagatavojiet visu, ar ko pildīsiet burgerus.
5. Pagatavojiet biešu - pupiņu kotlešu masu. Pupiņas, bietes, auzu pārslas, ūdeni un miltus sablendējiet, pievienojot arī garšvielas - sāli, ķiploku, oregano un ķirbju sēkliņas. Atkarībā no vecuma bērnu var iesaistīt gan daudzumu mērīšanā, gan sastāvdaļu iebēršanā traukā, kur viss tiks blendēts.
6. Gatavo masu lieciet bļodā un no tās veidojiet kotletītes, lieciet tās uz pannas cepties ar vāku pa virsu. Katrai kotletītei nepieciešams aptuveni 2ēd.k. masas. Cep no abām pusēm 5 minūtes uz vidējas liesmas.
7. Kad burgermaizītes gatavas - ļaujiet tām nedaudz atdzist un pārgrieziet uz pusēm.
8. Bērns var nomazgāt tomātus, gurķus un salātlapas. Kopā sagrieziet šķēlītēs tomātus un gurķus, atdaliet salātlapas. Salieciet maizītes tā, lai bērns var pildīt burgerus pats - izvēloties secību, izkārtojot sieru, salātlapu, gurķi, kotleti, gurķu-sinepju mērci, tomātu, dīgstus.
9. Lai burgers labāk turētos kopā, var iespraust arī pašu pagatavotus karodziņus.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Izklaide

Pēc dalības perspektīvajā grupā “Blue Jean Serenade” iepazītais mūziķis Jānis Niedra publiskojis savu debijas EP jeb minialbumu “Pareizie nodomi, nepareizās izvēles”, kas sastāv no piecām viņa paša sacerētām dziesmām.

Svarīgākais