Rudens receptes ar vīnu un rumu - braunijs un gaileņu rizoto

© Publicitātes foto

2.lapa

Publicitātes foto

ŠOKOLĀDES KĒKSS AR RUMU UN SĀĻO BURBONA KARAMELI

Sastāvdaļas (4 personām)
Šokolādes kēksam
220 g sviesta
120 g tumšās šokolādes
400 g cukura
4 olas
150 ml ruma vai viskija
90 g kakao pulvera
120 g miltu
½ tējk. sāls
½ tējk. cepamā pulvera

Burbona karamelei
150 g cukura
50 g sviesta
⅔ tējk. sāls
50 ml burbona
60 ml saldā krējuma


Pagatavošana
1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Ietauko 20 × 20 cm lielu cepšanas veidni.
2. Šokolādes kēksam lielā, karstumizturīgā traukā ūdens peldē izkausē sviestu kopā ar šokolādi. Noņem no plīts, iemaisa cukuru. Pa vienai pievieno olas, kārtīgi samaisa. Citā traukā samaisa miltus, cepamo pulveri, kakao pulveri un sāli, pievieno mitrajai masai un kārtīgi samaisa. Pievieno 100 ml ruma un samaisa. Šokolādes kēksa mīklu pārlej cepšanas veidnē un cep ~30 min, līdz garoziņa ir kraukšķīga, bet iekšā kēkss ir pusmīksts. Izņem no cepeškrāsns un ar virtuves otu apziež šokolādes kēksa virsmu ar atlikušajiem 50 ml ruma, atdzesē un sagriež nelielos gabalos.
3. Gatavo karameli — katliņā ar biezu dibenu izkausē cukuru, līdz tas kļūst dzintara krāsā. Pievieno sviestu un ātri, aktīvi visu samaisa, līdz masa ir viendabīga. Pielej saldo krējumu (uzmanīgi, tā kā karamele ir ļoti karsta, saldais krējums uzreiz iztvaikos un aktīvi burbuļos) un pieber jūras sāli. Pielej burbonu, samaisa, līdz alkohols nedaudz iztvaiko, un atdzesē.
4. Pasniedz šokolādes kēksu kopā ar sāļo karameli.

Izklaide

Pirmās Adventes priekšvakarā, sestdien 30.novembrī, plkst.17, Rīgā norisināsies galveno Ziemassvētku egļu iedegšanas pasākums Rātslaukumā un Doma laukumā, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Svarīgākais