GARDĀS BRĪVDIENAS: Kūku meistarklase Māmiņdienas ieskaņā

© Publicitātes foto

Lai iepriecinātu mammu ar kādu pašgatavotu gardumu Mātes dienā, vajag sirsnīgu vēlēšanos, nedaudz laika, kvalitatīvas izejvielas un, protams, labas idejas. Neatkarīgā tās smēlās kūku meistarklasē, ko vadīja AS Rīgas dzirnavnieks kūku meistare Nataļja Lagzdiņa. Meistarklases īpašie vēstneši bija Roberto, Kašers, Aija Vītoliņa (Amber), Valters Krauze, bobslejisti – olimpiskais čempions Daumants Dreiškens un Eiropas čempions Mārcis Rullis.

«Māmiņdienas meistarklase ir kļuvusi par jauku tradīciju, kas iedrošina padarīt mammām veltīto dienu īpašu un atklāt jaunus kūku pagatavošanas knifus,» saka Anita Skudra, AS Rīgas dzirnavnieks direktore. Šoreiz meistarklasē tika izmantota Hercogs jaunā burkānu kūka ar burkānu un kanēļa garšu un glazūru un Hercogs šokolādes mafini.

***

Burkānu kūka ar glazūru

Sastāvdaļas:

mīklai:

  • 1 paciņa gatavā Hercogs miltu
  • maisījuma ar burkānu daļiņām
  • 190 ml auksta ūdens
  • 45 ml augu eļļas

glazūrai:

  • 1 paciņa gatavā glazūras maisījuma
  • 20 ml auksta ūdens vai augļu sulas
  • ar izteiktu garšu
  • 50 g mīksta sviesta

Pagatavošana:

Miltu maisījumu ber bļodā, pievieno ūdeni un eļļu, kārtīgi samaisa. Lej ietaukotā cepamajā formā (20-24 cm) un cep cepeškrāsnī 175 grādu temperatūrā apmēram 30-35 minūtes. Glazūra: ieber bļodā gatavo maisījumu, pievieno ūdeni vai sulu, kārtīgi samaisa. Pievieno sviestu un maisa, kuļot ar dakšiņu, līdz masa iegūst viendabīgu konsistenci. Glazūru klāj uz atdzisušas kūkas.

Smiltsērkšķu krēms

Sastāvdaļas:

  • 2 olu dzeltenumi
  • 1 ola
  • vaniļas cukurs
  • 100 g sviesta
  • 120 g smiltsērkšķu biezeņa vai biezsulas
  • 150 g cukura

Pagatavošana:

Liek visas sastāvdaļas bļodā un, nepārtraukti maisot, karsē ūdens peldē, līdz bļodā krēmam gar malām parādās mazi burbulīši un masa ir nedaudz sabiezējusi, līdzīgi skābā krējuma konsistencei. Krēms šādu konsistenci sasniedz pēc 8-12 minūtēm. Bļodiņu pārklāj ar pārtikas plēvi tieši pāri krēmam (nevis bļodas virspusei) un liek vēsumā atdzesēties. Atdziestot krēms vairāk sabiezē, pēc tam to var ieliet slēgtā traukā, ko uzglabāt ledusskapī.

Mandeļu mini groziņi

Sastāvdaļas:

  • 150 g Hercogs kviešu miltu
  • 2 olu dzeltenumi
  • 70 g cukura
  • 75 g mandeļu miltu
  • 1/8 tējkarotes sāls
  • 90 g gabaliņos sagriezta atdzesēta sviesta

Pagatavošana:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Miltus, cukuru, mandeļu miltus un sāli samaisa, pievieno sviestu un visu mīca, līdz veidojas drupatas, tad pievieno olu dzeltenumus un mīca, līdz mīkla sāk velties kamolā. To ietin pārtikas plēvē un atstāj ledusskapī uz 30 minūtēm. Ietaukotā veidnē ieliek mīklas piciņas un izlīdzina, lai veidojas groziņi, ar dakšiņu sadursta pamatnes. Cep cepeškrāsnī 10-12 minūtes. Izrotā ar krēma cepurīti un ogām.

Krēms šokolādes mafiniem

Sastāvdaļas:

  • 500 g saldā krējuma
  • 300 g krēmsiera Maskarpone
  • 10 g vaniļas cukura
  • 200 g pūdercukura

Pagatavošana:

Bļodā liek krējumu, krēmsieru un sāk putot, pakāpeniski pievienojot pūdercukuru un vaniļas cukuru. Puto ar vidējo ātrumu līdz viendabīgai masai. Kūku krēmu var veidot ar dažādām garšām, pievienojot citronu krēmu vai mango biezmasu, kokosriekstu skaidiņas u.c.

Rafaello krēms tortēm un kūkām

Sastāvdaļas:

  • 200 g sviesta
  • 200 g baltās šokolādes
  • 70 g kokosriekstu skaidiņu
  • 400 g iebiezinātā piena

Pagatavošana:

Sviestu un šokolādi izkausē ūdens peldē un samaisa, līdz iegūta viendabīga masa. Pievieno iebiezināto pienu un visu kārtīgi sakuļ. Tad pievieno kokosriekstu skaidiņas un vēlreiz masu sakuļ. Trauku ar krēmu pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī vismaz uz 3-4 stundām, bet labāk uz visu nakti.

Izklaide

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) ir saņēmusi apliecinājumu no Patentu valdes par apbalvojuma GAMMA preču zīmes reģistrāciju. Preču zīmes īpašnieks ir biedrība, kura ir izpildītāju un fonogrammu producentu dibināta bezpeļņas organizācija, un Latvijā veic pašmāju un ārvalstu tiesību īpašnieku mantisko tiesību kolektīvo pārvaldījumu.

Svarīgākais