Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju (98%) kopumā uzturā lieto graudaugus un to produktus, taču būtiski atšķiras graudaugu lietošanas paradumi starp dažādām vecuma grupām – tā noskaidrots „Maxima mazumtirdzniecības kompass” veiktajā aptaujā.
Kad veikalu plaukti rudenī ir pārpildīti ar nektarīniem, persikiem, vīnogām, melonēm un arbūziem, mēs mēdzam paiet garām mūsu vietējiem superaugļiem - āboliem. Šajā rakstā nacionālais mazumtirgotājs ELVI kopā ar uztura speciālisti un pavāri Jevgēniju Jansoni atgādinās, kāpēc nevajadzētu aizmirst par āboliem.
Latvijā šobrīd tik populārās Zviedrijas tradicionālās gaļas bumbiņas būtībā ir līdzīgas pie mums zināmajām kotletēm un tefteļiem, jo arī gatavotas no maltās gaļas, stāsta AS Santa Maria mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa.
Zviedrijā viens no tradicionālajiem un zviedru virtuvēs bieži gatavotajiem ēdieniem ir gaļas bumbiņas (köttbullar), kas visbiežāk tiek ceptas uz pannas vai cepeškrāsnī un pasniegtas ar kartupeļu biezputru un brūkleņu mērci. Tās gatavo arī kā uzkodas.
Rudens ir laiks, kad kāds izbauda lapu krāsainās pārvērtības un silto laiku, bet cits priecājas par pašmāju labumiem – rudens ogām un augļiem, dārzeņiem un sēnēm. Arī garšas ekspertei un Rimi Gardēdei Signei Meirānei šis ir mīļākais gadalaiks, jo tas ir arī ražas laiks. Gardo un veselīgo dabas velšu ir tik daudz, ka bieži vien rodas apjukums, ko ēst un ko neēst, jo gribas visu. Lai neapmaldītos bagātā rudens velšu piedāvājumā, Signe Meirāne dalās ar padomiem un ieteikumiem, ko šajā gadalaikā likt galdā.
Rudens augļu pārpilnībā nevajadzētu paiet garām bumbieriem – nevis tiem biezādaiņiem, kas augu gadu redzami lielveikalu plauktos, bet vissvaigākajiem vietējiem. Jāizmanto iespēja ēst šos augļus ar visu mizu, jo tieši mizā slēpjas vērtīgās balastvielas, bet zem tās ir visvairāk vitamīnu.
Drīzumā pašmāju gardēžiem būs iespēja veikalos iegādāties neparasta izskata un garšas čipsus. Tie nebūs ierasti dzelteni un balti, bet gan zili un sarkani.
"Orkla Confectionery & Snacks Latvija" zīmols “Ādažu Čipsi” pirmais Baltijā sāk krāsaino kartupeļu čipsu ražošanu no Latvijā audzētiem sarkanajiem un zilajiem kartupeļiem.
No 2018. gada 19. līdz 23.septembrim Latvijas Dabas muzejā sadarbībā ar Artūra Sildes Dārzkopības entuziastu klubu "Tomāts" notiks izstāde, kas iepazīstinās ar plašu Latvijā audzēto garšaugu un dārzeņu klāstu.
Uzlabojoties sabiedrības zināšanām par veselīgu uzturu, mainās arī pārtikas produktu izvēles kritēriji un iepirkšanās paradumi, liecina Rimi un SKDS veiktais ēšanas ieradumu pētījums “Kā ēd Latvija”. Pēdējo trīs gadu laikā vērojama nemainīga tendence izvēlēties produktus ar veselībai labvēlīgām sastāvdaļām, taču, salīdzinot ar 2015. gadu, būtiski pieaugusi produkta izcelsmes valsts nozīme – ja 2015. gadā produkta izcelsme bija svarīga 16% cilvēku, tad šobrīd tā būtiska 58% Latvijas iedzīvotāju.
No 8. līdz 14. oktobrim Rīgā notiks Rudens Rīgas restorānu nedēļa. Tā ir jau četrpadsmitā Restorānu nedēļa, kurā šoreiz pieteikušies 53 Rīgas restorāni un kafejnīcas. Restorānu sagatavotās ēdienkartes no 19. septembra varēs apskatīt portālā www.LiveRiga.com
No 24. līdz 30. septembrim Saldus novadā notiks nebijis gastronomisks pasākums – visas nedēļas garumā Saldus novada ēdināšanas uzņēmumi – restorāns “Stikla pērlīšu spēle”, kafejnīcas “Hot Cafe”, “Terase”, “Ziemelis”, “Grila burgers”, “Bordertauna” un “Mežavējš” – aicinās ikvienu nobaudīt īpaši šim notikumam veidotu un sagatavotu “Rudens garšu” piedāvājumu. Trīs ēdinu komplekta cena būs 12 EUR, bet būs iespējams pasūtīt arī vienu vai divus ēdienus, atkarībā no katras kafejnīcas piedāvājuma.
Zināmā mērā pārsteidzoša šķita ziņa, ka Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotajā aptaujā visos četros Latvijas novados tieši kartupelis atzīts par ēdienu, kas izturējis gadsimtu pārbaudi. Un labi vien ir, ka šis gods ticis tādam šķietami parastam, vienmēr pieejamam un ēdienkartē pašsaprotamam produktam, ko ikdienas steigā ne vienmēr novērtējam.
Latvijā pircēju iecienītākā maize joprojām ir baltmaize, kamēr visvairāk sarūk saldskābmaizes patēriņš, pastāstīja "Fazer Bakery Baltic", kurā ir apvienotas "Fazer" maiznīcas Ogrē un Kauņā, rīkotājdirektora pienākumu izpildītājs Agris Ločmelis.
Karsto un tveicīgo laiku nomainījusi rudenīga veldze, tāpēc atkal ir īstais laiks atpūtu pludmalē aizstāt ar citu Latvijas vietu apskati, doties dabā un baudīt ne vien mūsu zemes skaistumu, bet arī kādu stiprinošu piknika maltīti! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā radošas receptes rudenīgam piknikam, kas priecēs gan lielus, gan mazus atpūtniekus!
Ikdienā izkaisīts pa dažādiem novadiem un tirdziņiem, mazo ražotāju veikums vairāk pazīstams tuvākās apkaimes pircējiem, bet tiem, kuri vēlas šos gardos produktus plašākā sortimentā aplūkot un nogaršot vienuviet, noteikti ir vērts aiziet uz izstādi Riga Food 2018, kas norisināsies 5.–8. septembrī Ķīpsalā.
Latvijas iedzīvotājiem aizvien svarīgāk kļūst tas, kādus produktus izvēlēties, kā tiek pagatavots ēdiens un kas iekļauts ikdienas ēdienkartē. Pēdējo trīs gadu laikā sabiedrības zināšanas par veselīgu uzturu ir ievērojami uzlabojušās, liecina Rimi un SKDS veiktais ēšanas ieradumu pētījums “Kā ēd Latvijā?”.
Uzņēmums SIA “Circle K Latvia” uzsācis iniciatīvu, kas atbalsta beziepakojuma tirdzniecību dzērienu segmentā. Ar mērķi ilgtermiņā veicināt sabiedrības paradumu maiņu uzņēmums klientiem piedāvā iespēju kafiju, tēju un citus uz vietas pagatavojamos karstos dzērienus iegādāties savās termokrūzēs. Atbalstot pārdomātu dabas resursu izmantošanu, turpmāk vairākkārt lietojamajās krūzēs pirktos dzērienus Circle K pārdos par zemāku cenu.
Lai atzīmētu Latvijas Maiznieku biedrības 25. jubileju, jau 7. septembrī izstādē “Riga Food 2018” Ķīpsalā notiks simpozijs “100 iemesli, kāpēc jāēd maize”, kurā maizes eksperti un dietologi kliedēs mītus par maizi, bet Latvijas labākie šefpavāri parādīs, kā maizi iekļaut katrā ēdienreizē.
Pēc ieilgušiem remontdarbiem, šī gada rudenī apmeklētājiem tiks atvērts Rīgas Centrāltirgus Gastronomijas paviljons. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Artis Druvinieks informē, ka pēc paviljona atvēršanas tirgus apmeklētājus sagaidīs pavisam jauns un moderns paviljona koncepts. Centrāltirgus Gastronomijas paviljonā tiks izveidots "Centrālais Gastro Tirgus" ar vairāk kā 30 ēdināšanas vietām, savukārt otrā paviljona pusē tiks tirgoti dažādi konditorejas un bakalejas izstrādājumi.
Gaļas grilēšanas popularitāte Latvijā pieaug, savukārt grilēšanas sezona - ar katru gadu tikai pagarinās. Lielākā pašmāju gaļas pārstrādes uzņēmuma “Forevers” eksperte kvalitātes vadības jautājumos Taisija Gromova skaidro, pēc kādiem principiem gaļu izvēlēties, marinēt un pagatavot, lai tā ir sulīga un garšīga, grila ballītei neliekot vilties!
Lai arī dārzeņi būtu jāēd vairākas reizes dienā, “Maxima Latvija” aptauja liecina, ka 57% Latvijas iedzīvotāju tos ēd reizi nedēļā un vēl retāk. Vaicāti par galvenajiem šķēršļiem aptaujātie norāda laika trūkumu to pagatavošanai (20%), veselīgu paradumu trūkumu lietot dārzeņus ikdienā (17%) un nezināšana, cik daudz šos produktus jālieto uzturā (16%).
Kas būs saldajā ēdienā? Ej dārzā, salasi ābolus un plūmītes – un ko tev vairāk vajag! Bet ir taču nedēļas nogale un varbūt tiešām vajag ģimeni iepriecināt ar ko vairāk par kritušiem āboliem. Vienkārši īstenojama ideja ir augļu salāti.
Šī vasara Latviju lutinājusi gan ar laikapstākļiem, gan labu ogu un augļu ražu. Dārzos sācies ābolu laiks. Ko ar tiem iesākt, kad pirmā ābolu kāre pārvarēta un svaigā veidā tie vairs “nelien iekšā”, iesaka kulinārijas eksperte un Rimi Gardēde Signe Meirāne.