RECEPTE: Vilinoši maigais, gaisīgais tiramisu

© Leonīds Gusevs

Tiramisu vislabāk baudīt aizvērtām acīm! Jau pirmo deserta karoti ēdot, šķitīs, ka sāk augt balti, pūkaini spārniņi – kā eņģelim. Vēl viena karote gaisīgā, pieneņpūkai līdzīgā kāruma, un droša pārliecība, ka sēdi uz mākoņa un traucies tuvāk debesīm – raižu un kreņķu par ikdienas problēmām nav, par liekām kalorijām arī nedomājam! Recepti iesaka itāļu restorāna Fellini vecākais pavārs Edmunds Strods.

SASTĀVDAĻAS: ( 3 porcijām) (8909):

100 g cepumu Dāmu pirkstiņi

3 olas

100 ml stipras kafijas

250 g Mascarpone krēmsiera

80 g cukura

20 – 25 ml Amaretto liķiera

kakao pulveris

pūdercukurs

svaigas ogas

PAGATAVOŠANA:

Olu baltumus atdala no dzeltenumiem (8920). 2 olu baltumus un 40 g cukura saputo stingrās putās (8940).Atsevišķi saputo 3 olu dzeltenumus ar 40 g cukura, pievieno Amaretto liķieri (8958).Turpinot putot, olu dzeltenumam pievieno krēmsieru (8963) un puto tik ilgi, kamēr iegūst viendabīgas masas konsistenci.Viendabīgajā olas dzeltenuma un krēmsiera masā iecilā olu baltumus (8966), lēni izmaisa (8969).Tiramisu kārto deserta porciju traukos. Katrā vispirms ieliek ēdamkaroti krēma masas, virs tās kārto cepumus: atbilstoša izmēra gabaliņos salauztus, cepumus vispirms ātri iemērc iepriekš uzvārītā karstā un stiprā kafijā (tā, lai samirkt pagūst tikai viena cepuma puse), tad liek uz krēma (8975). Seko krēma kārta un cepumu kārta, un tā – kamēr trauks līdz malām pilns (8977).Virsējo krēma kārtu ar nazi glīti nolīdzina (8978). Traukus ar tiramisu vismaz uz divām stundām (vislabāk – uz visu nakti!) novieto ledusskapī, lai visas deserta garšas savelkas.Pirms pasniegšanas tiramisu caur sietiņu bagātīgi pārkaisa ar kakao pulveri (8981), pavisam viegli – ar pūdercukuru un dekorē ar svaigām ogām un piparmētru lapiņu.

Vērts zināt!

Katrā Itālijas reģionā tiramisu gatavo mazliet citādi, tāpēc nevienu šī slavenā deserta recepti nevar saukt par autentisku: ikviens sevi cienošs itāļu virtuves pazinējs sacīs, ka tikai viņa recepte ir tā īstā un vienīgā.Tulkojumā no itāļu valodas „tirami’su” nozīmē ņem mani! Divdomīgi, vai ne! 19. gadsimtā šo kalorijām bagāto desertu īpaši iecienījušas Venēcijas kurtizānes. Kofeīns, kakao un alkohols patiešām uzmundrina un rada viegluma un laimes sajūtu!Tiramisu, ko Itālijā un visā pasaulē ēd un dievina šodien, radīts 1975. gadā Lombardijā, kad vienu no tiramisu galvenajām sastāvdaļām – unikālo Mascarpone sieru – sāka ražot un pārdot rūpnieciski.

Padoms

Lai izbaudītu īstu tiramisu garšu, sastāvdaļas nevajag aizstāt ar ko citu. Piemēram, saldi kraukšķīgos Dāmu pirkstiņus ar biskvītu vai kādiem citiem cepumiem, tāpat nevajag Mascarponi aizstāt ar Bonjur vai Kāruma klasisko svaigo sieru – garšas nianses noteikti būs citas. Amaretto mandeļu liķiera vietā var ņemt rumu, konjaku vai Rīgas melno balzamu – katrs atsevišķs alkohols desertam piešķirs savu stipruma un pikantuma noti. Ja desertu baudīs bērni, alkoholu nevajag pievienot!Lai vispilnīgāk sagaršotu īpašo Itālijas garšu, tiramisu vislabāk veidot no 3 – 4 kārtām.Desertu var kārtot gan atsevišķos porciju traukos, gan kopējā taisnstūra traukā un pēc tam griezt atsevišķās porcijās. Otrais variants piemērotāks situācijās, kad droši zināms, ka tiramisu tiks notiesāts vienā piegājienā.Ir tiramisu receptes, kuru sastāvdaļās minēts salds krējums, biezpiens, apelsīnu džems, banāni, šķīstošā kafija – iespēju radošām izpausmēm dažādu garšu tiramisu pagatavošanai netrūkst!

Latvijā

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) aicina ikvienu dalīties ar saviem unikālajiem pieredzes stāstiem par Latvijas mežiem, sēņošanu un ogošanu, iesaistoties projektā "Savvaļas stāsti." Šī iniciatīva veltīta Latvijas dabas, kultūras un identitātes mantojuma dokumentēšanai un saglabāšanai, informē RSU.

Svarīgākais