RECEPTES: Daudzveidīgās, garšīgās, dažādās - sēnes

© F64

Sēnes rudenīgai maltītei un ziemas krājumiem - šis dabas produkts sniedz neizmeļami daudz un dažādas iespējas gastronomiskiem eksperimentiem.

Sēnes marinādē

 

NEPIECIEŠAMS:

dažādas sēnes

marinādei: 1 l ūdens

                  4 tējkarotes sāls

                  2 tējkarotes cukura

                  3 lauru lapas

                  6 melnie pipari

                  kāda krustnagliņa

                  2 tējkarotes etiķa esences

 

PAGATAVOŠANA: sēnes mazā ūdens daudzumā pavāra apmēram 10 minūtes, tad šķidrumu nokāš un sēnes noskalo.

Uzvāra marinādi. Tajā ieber sēnes un visu vāra gandrīz pusstundu.

Sēnes ar putu karoti izņem un pilda izkarsētās burkās, pārlej ar marinādi.

Pasterizē un aizvalcē vāciņus.

No receptē minētā sēņu daudzuma iznāk apmēram 4 puslitra burciņas marinētu sēņu.

 

Kāpostu tīteņi ar sēnēm

 

NEPIECIEŠAMS:

kāposta galviņa

1 kg sēņu

2 vārītas olas

taukvielas apcepšanai

sīpoli

sasmalcināti zaļumi

sāls

 

PAGATAVOŠANA: kāpostgalvu sālsūdenī izvāra pusmīkstu. Atdzesē un atdala lapas. Rūpīgi notīra un sīki sagriež sēnes, tad tās kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem apcep sviestā. Sēņu masai pievieno sakapātas olas, zaļumus un sāli. Labi samaisa.

Pildījumu liek kāpostu lapās, satin tīteņus un apcep no abām pusēm līdz zeltainam brūnumam.

 

Bērzlapju karbonāde

 

NEPIECIEŠAMS:

lielas bērzlapes

olas

milti

piens

sāls, pipari, dilles

skābs krējums

sviests vai eļļa cepšanai

 

PAGATAVOŠANA: bērzlapju karbonādes gatavo tāpat kā parastās karbonādes. Sēnes rūpīgi notīra, liek uz šķīvja, nedaudz uzkaisa sāli un melnos piparus.

No olām, piena un miltiem pagatavo pašķidras konsistences mīklu, kurā iemaisa kapātas dilles. Bērzlapes apviļā miltos, tad iemērc mīklā, liek uz sakarsētas pannas un sviestā vai eļļā apcep no abām pusēm. Ja mīkla no sēņu iekšpuses notek, nekas – ar karotīti to nedaudz var uzliet cepšanas gaitā. Gatavas bērzlapju karbonādes liek uz šķīvja, pārlej ar krējumu, uzkaisa zaļumus un ēd ar kartupeļiem.

 

Sēņu plovs

 

NEPIECIEŠAMS:

rīsi

svaigi kāposti

sēnes

sīpoli

zaļumi

taukvielas cepšanai

sāls, pipari, paprika vai citas garšvielas pēc izvēles

 

PAGATAVOŠANA:

  1. Sēnes notīra un sagriež strēmelītēs. Liek uz pannas kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem, papriku un cep.
  2. Sagriež kāpostus un samaisa kopā ar vairākos ūdeņos skalotiem rīsiem. Liek katlā kopā ar apceptiem sīpoliem, papriku un sēnēm. Pieber garšvielas un visu samaisa. Pielej ūdeni, lai nedaudz apņem gatavojamo plovu, un sautē uz lēnas uguns.
  3. Gatavošanas laikā ēdienu vairakkārt maisa, ja vajag, pielej ūdeni, lai plovs nepiedeg.

 

Latvijā

Medijpratības uzlabošanai Latvijā nepieciešams sistemātiski un mērķtiecīgi ieguldīt gan izglītībā, gan sabiedrības informēšanā, gan arī atbalstot kvalitatīvus medijus, aģentūrai LETA norādīja Kultūras ministrijā.