11. novembrī tiek svinēta Lāčplēša diena. Kā vēsta latviešu teika, Lāčplēša pārspēka avots bijusi cepure ar lāča ausīm, kas palīdzēja uzveikt Melno bruņinieku. Diemžēl cepuri ar tik maģisku spēku mūsdienās ir grūti atrast, taču skaidrs ir arī tas, ka ar tukšu vēderu Lāčplēsis nebūtu paveicis savus varoņdarbus, aizsargājot tēvzemi no iebrucējiem. Tāpēc restorāns “Tex-Mex Republic” sveic ikvienu svētkos, piedāvājot īpašu recepti patriotiskām valsts svētku vakariņām.
Pagatavošana:
Teļa gaļai noņem plēves, apslaka ar eļļu, apkaisa ar sāli, pipariem un liek uz grila grilēties, pabeidzot cepšanu krāsnī. Grūbas (iepriekšējā vakarā iemērktas) liek vārīties sālsūdenī. Pa to laiku burkāniem un ķiplokiem veic pirmapstrādi un sakapā tos, apcep un sarīvē cieto sieru. No sarkanvīna, medus un brūklenēm uzvāra mērci, daļu ogas atstājot veselas.
Pēc tam gatavās grūbas samaisa ar sieru, apceptiem burkāniem un ķiplokiem un servē uz šķīvja ar gredzena palīdzību. Uzliek gatavo teļa gaļu uz servējamā šķīvja un pārlej ar sarkanvīna mērci. Savukārt sīpola gredzenus apvārta kartupeļu cietē un apcep uz pannas un uzliek uz teļa gaļas. Ēdienu dekorē ar timiāna zariņu.
Nepieciešams:
Teļa gaļa 220 gr.
Grūbas 80 gr.
Burkāni 50. gr.
Sīpoli 50 gr.
Ķiploki 20 gr.
Cietais siers “Parito” 5. gr.
Eļļa 30 gr.
Brūklenes 50 gr.
Medus mērce 10 gr.
Sarkanvīns 100 gr.
Škipsniņa sāls
Pipari
Timiāna zariņš
Kartupeļu ciete