VAKARA ZIŅAS: Slavenības gavēņa laikā bez alkohola, vardarbības un ēšanas

© Arhīvs

10. februāris ir Pelnu diena, kā arī Mēness gada sākuma diena un saimnieciskā gada sākums. Šis ir laiks, kad ļaudis sāk stingri ievērot gavēni, 40 dienu garumā atsakoties no dažādiem ieradumiem vai atkarībām, izskaužot kādu neveselīgu produktu no savas ēdienkartes vai arī ļaujoties garīgām apcerēm un domām. »Vakara Ziņas« uzrunāja sabiedrībā populārus cilvēkus, lai noskaidrotu, kā viņi ievēro gavēni, kas ilgs līdz pat Lieldienām.

Akvelīna Līvmane ēdīs ļoti vienkāršu barību

Dailes teātra aktrise, arī astroloģe Akvelīna Līvmane atklāj, ka gavēnis ir baznīcas rituāls, bet radies tāpēc, lai cilvēks būtu vesels. «Dabā ir šis aplis – rašanās, nobriešana, uzturēšana un tāda sastinguma pozīcija. Cilvēka organismā nekas nav mainījies kopš radīšanas, kopš miljoniem gadu. Mainījies ir tikai veikalu un pieejamo produktu daudzums pēdējos trīsdesmit gados. Manuprāt, vēl vairāk nekā kādreiz būtu jāievēro šis lielais atslodzes laiks. Cilvēkam ziemas nogalē, uz pavasara pusi jāatgādina, ka lietot uzturā var tikai to, kas saglabājies pagrabā. Tur ir visdažādākās saknes, daudz sakņaugu. Var uzturā lietot arī putraimus, sālītu siļķi. Ļoti vienkāršu barību.

Es vienkārši atceros šos dabas ritmus no savas bērnības, un tas ir kā atgādinājums, lai pēc tam organisms saņemtu dabas veltes ar pateicību un labi tās izmantotu. Gavēnis ir nepieciešams kā tāds dabas rituma noslēpums, jo pretējā gadījumā ir pilnīgi veltīgi runāt par ziemas nogurumu, vitamīnu trūkumu un tamlīdzīgām lietām. Ja cilvēks ēd visu gadu vienādi – ziemā to pašu, ko vasarā –, viņš nedod organismam iespēju katru gadu uzplaukt no jauna.

Es pati ievēroju gavēni, un tas ir tik patīkami un viegli. Tas nav bads. Pirms vairākiem gadu desmitiem domāju, ko tad tur var ēst, kas tur būs? Bet izvēle ir milzīga. Ir tik daudz putraimu, ir zirņi, pupas, lēcas, pupiņas. Piemēram, kombinācija – sīpoli, burkāni, kāļi un rāceņi. Tagad ir arī selerijas, pētersīļi. Ir tik daudz sakņu, un tās var kombinēt visdažādākajās variācijās un būt paēdis. Visu to es lietoju arī savā uzturā gavēņa laikā.

Vērojot apkārtējo pasauli, esmu secinājusi, ka arvien vairāk cilvēku kļūst neveselāki, un pasaulē ir tik daudz problēmu – gan svara problēmas, gan citas. Tas tikai tāpēc, ka viss ir pieejams un cilvēks pats sev neuzliek robežas, ko vajag un ko nevajag. Gavēnis ir laiks, kad sevi mazliet jākontrolē, ko manam organismam vajag, ko nevajag. Nevis mēlei, nevis sajūtām vajag. Lai to darītu, nepieciešams nedaudz gudrības.»

Marika Ģederte atteiksies no vīna baudīšanas

Runājot par gavēni, Kosmetoloģijas koledžas vadītāja Marika Ģederte teic, ka, pirmkārt, tas ļoti nostiprina pašdisciplīnu un, otrkārt, organismam ir jauns «restarts» pirms pavasara. «Tā kā gavēnis sākās šajā trešdienā, tad sākšu ar atteikšanos no vīna. Par kafiju vēl domāju. Negribas tā visu uzreiz, ko nevaru izpildīt,» viņa nosaka.

«Aizvien vairāk un vairāk uzskatu, ka veselība ir vissvarīgākā uz pasaules. Žēl, ka tā nedomāju agrāk. Pilnīgi noteikti vajadzētu stingrāku sevis ierobežošanu, bet sākšu ar vienu divām lietām, ko varu izdarīt, nevis ar solījumiem, ko nespēšu pildīt. Vīns un kafija būtu fiziska ierobežošana, gribētu noteikti ierobežot arī datora izmantošanu, bet nezinu, vai tam pietiks gribasspēka,» pirms gavēņa atklāj Ģederte.

Andris Kivičs 40 dienas neēdīs gaļu

Dziedātājs, dzejnieks un Rīga TV24 sarunu raidījuma «Rampas ugunis» vadītājs Andris Kivičs skaidro, ka gavēņa laikā vajadzētu atteikties no visa tā, no kā ir visgrūtāk atteikties. «Gavēnis ir vērtīgs ar to, ka ikviens var attīrīt sevi, norūdīt gribasspēku. Domāju, ka pēc tam, kad gavēnis būs beidzies, cilvēks pret sevi izjutīs daudz lielāku cieņu un lepnumu.»

«Šoreiz varētu pamēģināt neēst gaļu un nelietot alkoholiskus dzērienus. Tas arī būs mans lielākais pārbaudījums. No kā vēl cita lai atsakās? Vēl varētu atteikties no amerikāņu filmu skatīšanās un skatīties tikai angļu un krievu kino. Nesen pārskatīju mājās kādus 100 DVD ierakstus un secināju, ka uz katra otrā diska, ir roka ar pistoli vai automātu. Tad mans gavēnis būs bez gaļas, alkohola un kinofilmām, kurās ir ietverti skati ar vardarbību. Neskatīšos «bojevikus» un arī raidījumu «Degpunktā».

Es arī vairākus gadus pēc kārtas gavēņa laikā praktizēju lūgšanas. Man ir sava garīgā prakse, ko pildu no rīta un vakaros,» atklāj Andris.

Atbildot uz jautājumu, vai bez gaļas tik brašs un sportiski aktīvs vīrietis kā Andris Kivičs nejutīs slābanumu un spēku zudumu, viņš skaidro: «Ja gavēņa laikā necilā svarus, bet skrien krosus un nodarbojas ar ielu vingrošanu, tad gaļas nepietrūkst. Gaļas sāk pietrūkt tad, ja cilā hanteles, svara bumbas un stieņus. Normāli vismaz notievēšu. Esmu atkal uzēdis liekos kilogramus. Kādus piecus kilogramus vajadzētu nomest. No savas pieredzes varu teikt, ka, 20 dienas neēdot gaļu, jau secini, ka arī galviņa paliek gaišāka un skats uz dzīvi gaišāks. Ne jau velti Dievs lika no kaut kā atteikties, lai tā vietā saņemtu kaut ko labāku.»

Roberto izvairīsies no enerģijas vampīriem

Dziedātājs un Rīga TV24 kulinārijas šova «La Dolce Vita ar Roberto» vadītājs Roberto Meloni stāsta, ka gavēnis viņam nav svešs. Tā kā itāļiem ir spēcīgas kristiešu tradīcijas, Roberto jau no mazotnes zinājis, kas ir gavēnis. «Šogad es gavēņa laikā atsakos no ierastajām smalkmaizītēm, kas bija neatņemama sastāvdaļā pie rīta kafijas, atturēšos arī komunicēt ar enerģijas vampīriem,» atklāj Roberto.

Viņš arī pastāsta, ka gavēnis ir pārdomu laiks. «Gavēnis Itālijā sākas tieši pēc karnevāla lielajām trakulībām. Šis mums, katoļiem, ir sagatavošanās laiks pirms Lieldienām.».



Svarīgākais