JAUNIE UZŅĒMĒJI: Īsteno ieceri par ģimenes uzņēmumu

LEPOJAS. Bērziņu ģimene jau vairākās paaudzēs lepojas ar meistarīgiem pavāriem. Tāpēc receptes, kas tapušas ģimenes svētku reizēs un īpašās «meistardarbnīcās» ģimenes un draugu lokā, apkopotas un tagad pilda Pica Rīga piedāvājumu klāstu © F64

Ir jārada kopīgs ģimenes uzņēmums – šāda ideja jau kādu laiku virmoja Evas BrodasBērziņas un viņas vīra Normunda Bērziņa prātā. Abiem bija iegūta vērtīga zināšanu buķete: Evai reklāmā un mārketingā, Normundam – juridisko pakalpojumu sniegšanā. Bija vēlme šo uzkrāto darba rūdījumu investēt kopīga biznesa attīstīšanai.

Domāts, darīts: viņi par savu darbības nišu izvēlējās ēdināšanas sektoru, atverot epicēriju, savu piedāvājumu fokusējot uz gardēžiem, kam ēdiens ir gan bauda acīm, gan vēderam.

Bērziņu ģimenes uzņēmums Pica Rīga oficiāli dibināts 2015. gada 21. decembrī, bet reāli epicērija, kas bāzējas Teikā, savus pirmos pasūtījumus sāka pieņemt šā gada marta vidū.

Viss notika zibenīgi

«Mums ar vīru bija iecere par sava kopīga biznesa veidošanu. Man parasti ideju netrūkst, un viena no tām bija – picu gatavošana. Iesākumā apsvērām domu par bezglutēna picu piedāvājumu. Meklējām receptes un atbilstošus produktus. Taču izrādījās, ka daudzi produkti Latvijā nemaz nav pieejami. Tāpat sapratām, ka klientūra bezglutēna picām būs neliela. Tāpēc galu galā no šīs ieceres atteicāmies,» stāsta Eva.

Zibenīgi radās jauna iecere par picu, kas spēj palutināt gan garšas kārpiņas, gan sniedz estētisku baudījumu. Un šīs idejas realizācija notika ļoti raiti – lēmums tika pieņemts pērn vasarā, un šobrīd jau Eva un Normunds kļuvuši par Pica Rīga saimniekiem – Eva ir atbildīga par mārketinga jomu un uzrauga ēdiena kvalitātes latiņu, savukārt Normunda pārziņā ir visi procesi virtuvē un juridiskie jautājumi.

Viņi stāsta, ka Bērziņu ģimene jau vairākās paaudzēs lepojas ar meistarīgiem pavāriem. Tāpēc receptes, kas tapušas ģimenes svētku reizēs un īpašās «meistardarbnīcās» ģimenes un draugu lokā, apkopotas un tagad pilda Pica Rīga piedāvājumu klāstu. Recepšu izstrādē konsultējuši arī pieredzējuši pavāri. «Mums bija svarīgi iegūt šo restorāna ēdiena garšu,» akcentē Eva.

Picas gardēžiem

«Mēs savā darbā uzsvaru liekam uz kvalitāti, nevis kvantitāti, tāpēc arī mūsu auditorija ir cilvēki, kas novērtē ēdiena kvalitāti. Katru picu cepam ar sirdi un dvēseli, tāpēc, izvēloties produktus, varam apčubināt katru salātu lapiņu un pārcilāt katru tomātiņu, lai pie klienta nonāktu pati labākā maltīte. Turklāt picu gatavošanā maksimāli izmantojam Latvijā audzētos produktus, izņēmums ir kāda īpaši eksotiska garšviela vai citas Latvijā nepieejamas sastāvdaļas,» stāsta Eva. «Mūsu picas noslēpums slēpjas tajā, ka picas maliņa ir tāda pati kā tās apakšiņa – īpaši plāna un kraukšķīga,» piebilst Normunds.

Šobrīd klientiem uzņēmums piedāvā 10 veidu picas, kas pieejamas tikai pasūtot. Patlaban picas (30 un 40 centimetri) ir pieejamas gardēžiem Teikā, Čiekurkalnā, Purvciemā, Pļavniekos, Dreiliņos, Dārzciemā, Rīgas centrā, Juglā, Mežciemā, Grīziņkalnā, Mežaparkā, Berģos, Bukultos un Priedkalnē. Taču mēdzot būt arī izņēmuma gadījumi, kad pasūtījums tiekot aizvests arī uz Pārdaugavu. Sekojot uztura tendencēm, picu klāstu papildina arī uzkodas – dažādi bezglutēna čipsi ar jūras sāli.

Būs arī restorāns

Lai arī epicērija savu darbību uzsāka pavisam nesen, Eva un Normunds startu vērtē kā izdevušos – interese par piedāvājumu un pasūtījumi esot pietiekami. Tiekot saņemtas arī uzslavas un laba vēlējumi, kas uzmundrina un dod jaunu sparu.

Pica Rīga izveidē ieguldīti savi finanšu līdzekļi – 15 000 eiro. Principā viss paveikts pašu spēkiem. Vienīgi, lai neapjuktu birokrātijas labirintos un Pica Rīga atbilstu visām prasībām, kas jāizpilda ēdināšanas nozares uzņēmumam, šo jautājuma sakārtošanā tika piesaistīts zinošs speciālists.

Pica Rīga radītāji ir apņēmības pilni tuvākā nākotnē atvērt arī restorānu. Tā atrašanās vieta plānota pilsētas centrā, jo tādējādi varētu ērti apkalpot arī Pārdaugavā mītošos gardēžus.

Nav mājās sēdētāji

Šobrīd Pica Rīga komandai piesaistīti divi pavāri un divi kurjeri, un Eva par darbiniekiem teic atzinīgus vārdus. Ir izdevies atrast kolektīvu, kas nevis formāli pilda uzticētos pienākumus, bet strādā ar degsmi un nāk ar savu iniciatīvu. Starp citu, arī Normunds ir iepraktizējies picu cepšanā, tāpēc vajadzības gadījumā var arī pats uzņemties šefību virtuvē.

Līdztekus savam kopējam biznesam gan Eva, gan Normunds turpina darboties arī katrs savā individuālajā lauciņā – Evai ir uzkrāta vairāk nekā 10 gadus ilga darba pieredze reklāmas un mārketinga jomā, tostarp vairākus gadus viņa vada savu reklāmas aģentūru, bet Normundam līdzšinējais darba rūdījums gūts juridisko pakalpojumu sniegšanā – strādāts valsts pārvaldē, bankā, notāru birojā, bet tagad viņš vada pats savu juridisko pakalpojumu uzņēmumu.

Arī pēc piepildītas darba dienas viņi dod priekšroku daudzpusīgām brīvā laika pavadīšanas iespējam, nevis laiskai atpūtai dīvānā. Sports, kultūras pasākumu apmeklēšana, ceļošana – visām šīm aktivitātēm Bērziņu ģimene atrod laiku, turklāt to dara kopā ar savu jaundzimušo.



Latvijā

Latvijā patlaban jāvienojas par konkrētu darbu sarakstu un ātru laika rāmi ekonomikas restartam, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks, komentējot starptautiskās reitingu aģentūras "Fitch Ratings" ("Fitch") apstiprināto Latvijas kredītreitingu "A-" līmenī.

Svarīgākais