NETICAMI: Vai Latvijas iedzīvotāji ēd toksiskus lašus?

© Mārtiņš Zilgalvis/ f64 photo agency

Raidījums "Bez Tabu" vēsta par kādu nesen tapušu dokumentālu filmu, kas atspoguļo Norvēģijas lašu audzēšanas apstākļus.

Filmā tiek vēstīts, ka Norvēģijas lašu audzēšanā tiek izmantotas ķimikālijas, kas nonāk mūsu organismā un izraisa dažādas slimības. Šim apgalvojumam piekrīt arī šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. Viņš stāsta, ka visvairāk toksisko vielu ir tieši lašu vēderiņos.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) gan apgalvo, ka pēdējo 10 gadu laikā visā eiropas Savienībā ir konstatēti tikai 5 gadījumi, kad lašos esošie toksīni ir pārsnieguši normu. PVD pārstāvis apgalvo, ka vairāki filmā atainotie fakti ir maldīgi.

Raidījuma žurnālistu aptaujātie eksperti gan visi kā viens atzina, ka cilvēkiem nevajadzētu uzturā lietot Baltijas lasi. Baltijas lasī ir par 7 reizēm vairāk dioksīna nekā Norvēģijas lasī. Tas skaidrojams ar Baltijas jūras lielo piesārņojumu.

Svarīgākais